Şifayı çamur banyosunda arıyorlar

45 derece sıcaklığa sahip çamur banyolarının, romatizmal rahatsızlıklar başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde olumlu etkisi bulunduğuna inanılıyor.

Şifayı çamur banyosunda arıyorlar
Şifayı çamur banyosunda arıyorlar
GİRİŞ 26.01.2013 12:55 GÜNCELLEME 26.01.2013 12:55

''Termal turizmin başkenti'' diye bilinen Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde, 68 derecedeki termal suyun kille karıştırılması sonucu elde edilen 45 derece sıcaklığa sahip çamur banyolarının, romatizmal rahatsızlıklar başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde olumlu etkisi bulunduğuna inanılıyor.

Hüdai Kaplıcaları mevkisinde bir otelin genel müdürlüğünü yapan Veli Karaca, AA muhabirine, dünyaca ünlü çamur banyolarında kilin 68 derecedeki şifalı termal suyla karıştırıldığını ve yaklaşık 45 derece sıcaklığında çamur elde edildiğini söyledi.

Bu çamurun, kaplıca yakınında az kumlu kızıl kilden sağlandığını belirten Karaca, ''Çamur banyosu küvetini 30 santimetre kalınlığında dolduran kil, üzerinden geçirilen sıcak kaplıca suyu ile çamur haline getiriliyor. Sıcak kaplıca suyu, çamurun üzerinde 3-5 santimetre kalınlığında bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılıyor'' dedi.

Karaca, çamur banyosundan yararlanmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin, başları dışarıda kalacak şekilde çamurun içine gömüldüğünü anlattı.

Bir süre çamurda kalan kişiye bu işlemin günde bir kez uygulandığı bilgisini veren Karaca, şöyle devam etti:

''Çamur banyolarının her türlü romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, kırık-çıkık tedavilerinde, çocuk felcinde ve kadın hastalıklarında yararlı olduğu, doktor raporlarıyla onaylanmıştır. Türkiye genelindeki kaplıcalar arasında yapılan araştırmada, ruhi yorgunluklara iyi gelen yerin Hüdai Kaplıcaları olduğunu belirtilmiştir. Çamur banyolarımızın hem güzelleştirici hem de iyileştirici özelliği var. Bunun yanında yaşlanma önleyici özelliği de bulunuyor.''

-''Şifayı çamur banyosunda buldum''-

Çamur banyosundan yararlanan İlker Harmankaya da 7-8 aydır yumuşak doku romatizmal kas ağrısı çektiğini, birçok tedaviyi denemesine rağmen rahatsızlığına çözüm bulunamadığını bildirdi.

Sandıklı'da iki günlük çamur tedavisinin ardından ağrılarının azaldığını dile getiren Harmankaya, şöyle konuştu:

''Boyun ve enseden başlayıp bütün sırta kadar yayılan komple bir ağrım var. Şiddetli ağrıdığı için ciddi sıkıntılar yaşatıyor ve uykusuz bırakacak ağrılarım oluyor. Bununla ilgili tedavilere başladık. Fizik tedaviden tutun da nöroloji uzmanlarının, psikiyatristlerin önerdiği her türlü ilaç tedavisini, botoksu, cerrahi müdahaleleri denedik. Ancak sonuçta hiçbir şey alamadık. Bu kaplıcaların şifasını biliyordum. Denemeye karar verdim ve iki günde ağrılarımı hafifletti. Şifayı çamur banyosunda buldum. Sonucu fiziken görmüş durumdayım.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dubai'de sel hayatı felç etti! Yönetim halka uyarılarda bulundu...
Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail açıklaması! 1019 ürün dahil edildi