Sakarya

Diyarbakır'da asılan afişe tepki

13:39 16 Ekim 2015
Diyarbakır'da asılan afişe tepki

Sakarya'da bazı sivil toplum kuruluşları, DBP'li Yenişehir Belediyesinin, çocuk gelinlere dikkati çekmek için billboardlara astığı afişte, Danimarkalı bir karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çizimini kullanmasına tepki gösterdi

Sakarya'da bazı sivil toplum kuruluşları, Diyarbakır'da DBP'li Yenişehir Belediyesinin, çocuk gelinlere dikkati çekmek için billboardlara astığı afişte, Danimarkalı bir karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çizimini kullanmasını kınadı. 

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Sakarya Şube Başkanı Nurullah Fatih Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yenişehir Belediyesinin astığı afişin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Çocuk gelinler sorununun, İslam kimliğiyle özdeşleştirilmesinin asla mazur görülemeyeceğini belirten Şentürk, "Bunu şiddetle kınıyoruz. Bu karikatürler zaten İslam karşıtı sitelerde, hem dinimiz hem de peygamber efendimize hakaret amacıyla kullanılıyor. Bu da işin vahametini artıran bir durumdur. Açıkça İslam'a hakaret ve saldırıdır" diye konuştu.

İlgili makamların konuya ilişkin gereken işlemleri başlatmasını isteyen Şentürk, "Belediye de kamuoyunda hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde özür dilemedir" ifadesini kullandı.

- "Tam anlamıyla sorumsuzluk"

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Sakarya Temsilcisi Sebahattin Aydın da afişin asılmasını şiddetle kınadıklarını dile getirerek, "Bu tam anlamıyla sorumsuzluk. Türkiye'de etnik meseleler konusunda nasıl yüksek derecede hassasiyet varsa, bu aynı şekilde inançlar noktasında da gösterilmeli" görüşünü paylaştı.

Özellikle son zamanlarda daha hassas davranılması gerektiğini belirten Aydın, şunları kaydetti: 

"Özellikle kamuda yönetici olan, toplumu yönlendirme imkanına sahip kişi veya kurumlar, bunları daha hassasiyetle yapmalı. Seçim sürecinde özellikle belediyelerin, topluma yansıyacak çalışmalarda, siyasi düşünce veya beklentiler için hassas noktalara temas etmekten özellikle kaçınması gerekiyor. 'İyi neyitle bunu astım' demek yeterli değil. Provokasyona neden olabilecek veya toplumsal huzuru bozacak şeylerde 'Bunu böyle iyi düşünmüştüm, böyle olması faydalı olur' demek veya masum şeyleri bahane etmek, mazeret değil, geçerli bir şey değil. Kınıyoruz. İnşallah bu hata sonucu olmuştur ve bir daha tekrarlanmaz."

DBP'li Yenişehir Belediyesi, "çocuk gelinlere" dikkati çekmek için bilboardlara astığı afişi tepkiler üzerine kaldırarak, özür dilemişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.