Sakarya

Çocukları için hasretini çektiği Suriye'ye dönmek istemiyor

11:28 28 Ocak 2016
Çocukları için hasretini çektiği Suriye'ye dönmek istemiyor

ONUR ORHAN-İBRAHİM YOZOĞLU - Suriye'deki iç savaş nedeniyle Ayneşe köyünden kaçarak ailesiyle Sakarya'ya sığınan Leyla Bekir, 2 çocuğunun hayali ve mutluluğu için çok sevdiği vatanına dönmek istemiyor.

Aslen Kayseri yörüklerinden olan 33 yaşındaki Bekir, Suriye'deki iç savaşla birlikte eşinin çalışamamasından dolayı yaşadıkları maddi imkansızlıklar nedeniyle 4 yıl önce Türkiye'ye sığındı.

Eşi ve çocuklarıyla yaşamını sürdüren Leyla Bekir, memleketine olan hasreti dinmese de 2 çocuğunun geleceği için Türkiye'de kalmayı arzuluyor. Avrupa ülkelerine gitmeyi ise hiç düşünmeyen Bekir, Türk vatandaşlığına geçerek, ailesiyle güzel bir hayat yaşamayı hayal ediyor.

Anne Bekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş nedeniyle çok sıkıntılı günler geçirdiklerini belirterek, Esed yanlısı askerlerin halkı "terörist" ilan ettiğini söyledi.

Askerlerin her gün köye gelerek insanları sebepsiz yere tutukladığını anlatan Bekir, "Sizi muhaliflerden bildikleri zaman yüzde 1 bile merhamet etmiyorlardı. Bomba ve tank sesleri artık çocukların psikolojisini bozmaya başladı. Hep korku içinde yaşıyorduk. Çocuklar okula gittiği zaman acaba dönebilecek mi? Bugün okul var mı? Acaba bir gün eşim işe giderse geri gelebilir mi? Hep bu korkuların içerisinde yaşadım. Eşimin de işleri çok kötü olmaya başladı, artık işe gidemiyordu. O yüzden karar verdik, Türkiye'ye geldik" diye konuştu.

- "Suriye'ye dönmeyi düşünmüyorum"

Leyla Bekir, ağabeyinin istemesine rağmen ülkesine dönmek istemediğini vurgulayarak, çocuklarının Türkiye'de büyüdüğünü anlattı.

Oğlunun 3, kızının ise 5'inci sınıfta okuduğunu ifade eden Bekir, "Artık burada hayat kuruyorlar. Alaaddin'in hayali özel harekat polisi olmak. Çocuklara, 'Suriye'ye gitmek istiyor musunuz' diye sorsam, 'hayır' diyorlar. İstanbul'u özlüyorlar. Çocukların gözleri İstanbul'da açıldığı için hep oraya gitmek istiyorlar. Artık vatanları İstanbul gibi oldu. Orada arkadaşlıklar kurdular. Çocukların hayali, yarınları burada olduğu için Suriye ile bir ilişiğimiz kalmadı. Avrupa'ya gitmeyi hiç düşünmüyorum, Türk vatandaşlığı almak istiyorum. Ailemden Avrupa'ya giden çok az insan oldu. Genç olanlar gitti. 'Savaş bittiği zaman Suriye'ye döneceğiz' diyorlar. Haklılar da. Unutulacak bir şey değil. Sonuçta orası bizim büyüdüğümüz vatan. Şam, aklıma geldiği zaman oturup ağlarım."

Türkiye'ye sığınan ve burada evlenen Leyla Bekir'in kuzeni Muhammed Bekir de (26) atalarının zamanında Kayseri'de yaşadığını dile getirerek, Karatekeli yörüklerinden olduklarını söyledi.

İç savaş nedeniyle üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını aktaran Bekir, Sakarya'da tercümanlık yapmaya başladığını belirtti.

Suriye'de savaşın izini silmenin kolay olmayacağını savunan Muhammed Bekir, "Yeniden dönme şansımız yüzde 30 civarında. Mahallemizde bazı evlerimiz gitmiş, köyümüzdeki evlerimiz kaldı, onda da akrabalarımız oturuyor" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.