Sakarya

"Türkiye'de Zika virüsü riski şu anda yok gibi"

11:59 07 Şubat 2016
"Türkiye'de Zika virüsü riski şu anda yok gibi"

ONUR ORHAN - Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye'de Zika virüsü riski bulunmadığını belirterek "Aedes cinsi sivrisinekler için çok daha yüksek sıcaklık ve kurak bir ortam lazım. Bizde ise culex dediğimiz bir başka sivrisinek yaygın. Dolayısıyla Türk toplumu için bu enfeksiyon, bir önem teşkil etmiyor" dedi.

Aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı olan Karabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aedes cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla riskli bölgelerde oldukça hızla yayılan Zika virüsünün insanlarda büyük endişe yarattığını söyledi.

Virüsün Brezilya, Şili, Paraguay, Ekvator, Karayipler, Kolombiya ve diğer Latin Amerika ülkelerinde yayıldığını belirten Karabay, "Aedes cinsi sivrisinekler, bir erkeği soktuğunda hiçbir problem yok. Sadece basit grip bulguları, yani kas ağrısı, gözlerde hafif kızarma, deride döküntüler, şiddetli adale ve bel ağrılarıdır. Belli bir kuluçkadan sonra başlayan bu şikayetler, bir gribin geçmesi gibi kendiliğinden geçiyor ancak bir gebe kadında olursa zavallı yeni doğanlarda bütün hayatını etkileyebilecek tablolara yol açabilir" diye konuştu.

- "Türkiye'de şu anda risk yok"

Türkiye'nin risk altında olup olmadığıyla ilgili sorularla karşı karşıyla kaldıklarını aktaran Karabay, şöyle devam etti:

"Bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum, Türkiye'de iseniz hayır. Türkiye'de Zika virüsü riski şu anda yok gibi duruyor. Neden? Aedes cinsi sivrisinekler için çok daha yüksek sıcaklık ve kurak bir ortam lazım. Örneğin, Güney Amerika ülkeleri, bunun için biçilmiş kaftan ama Türkiye'de bu sivrisineğin bugüne kadar yapılmış bilimsel araştırmalarda, sıklığının son derece az olduğunu görüyoruz. Bizde culex dediğimiz bir başka sivrisinek yaygın. Allah'tan o yaygın. Dolayısıyla Türk toplumu için bu enfeksiyon, bir önem teşkil etmiyor ama bugün dünya küçük bir köy gibi. Uçağa atlayan Brezilya, Şili, Ekvator ve değişik ülkelerde fotoğraflar çekebiliyor, oranın güzelliklerini görmek istiyor. Ben demiyorum 'Oraya gitmeyin' ama hamileyseniz, hamilelik riski taşıyorsanız hayır, oraya gitmeyin."

- "Hamileler, 2016 Rio Olimpiyatları'na gitmesin"

Zika virüsü için özel bir tedavi bulunmadığını ifade eden Karabay, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ne bir aktif tedavisi ne de aşısı var. Sivrisinek kovucu elektrikli cihazlar, yine sivrisinek uzaklaştıran kimyasal maddeler var. Bunlardan faydalanılabilir. Sivrisinek ısırmasını engellemek çok zor. Grip, nasıl birkaç gün istirahatten sonra düzeliyorsa bu da birkaç gün istirahatten sonra zaten kendiliğinden düzeliyor ancak hamile kadının karnındaki çocuk hariç. O, ömür boyu malformasyonla (anomali) beraber yaşayacak. Daha önceden bu virüs yine vardı. 1950'lerde bile bildirilmiş ama böyle bir malformasyona neden olmuyordu. Güney Amerika ülkelerinden başka Avrupa kıtasında 4 vaka var. Dördünün de özelliği, kısa süre önce Güney Amerika ülkelerine seyahat etmeleri. Bütün bu bilgiler, bizi rahatlatıyor. Tatilinizi mümkünse Antalya'da yapın ama tatil için Güney Amerika'ya gidecekseniz ve hamilelik riski taşıyan bir yakınınız varsa bu tatili bir kez daha düşünün demek lazım."

Karabay, bu yıl 2016 Rio Olimpiyatları'nın Brezilya'da düzenleneceğini anımsatarak şunları kaydetti:

"Bütün dünyadan insanlar, uçaklarla buraya gelecek. İnsanlar tabii ki bu etkinliği görmek isteyecekler ama hamilelik kuşkusu, kaygısı ve beklentisi olan bayanların sanki o dönemde Brezilya'da olmaması daha uygun olacak gibi duruyor. Kupanın yapılacağı aylar, çocuklara hastalığın bulaşması için riskli aylar. Erkekler, birkaç gün griple atlatabilir ama bayanlar için aynı durumu söyleyemeyeceğim. Hamile bayanlar, olimpiyatlara giderken bir kere daha düşünsün."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.