Sakarya

Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası

10:06 10 Şubat 2016
Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kösecik, çoğunluğu hafif olmak üzere yaklaşık bin canlı doğumdan 8'inde doğumsal kalp hastalığı görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Kösecik, 7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası nedeniyle doğumsal kalp hastalıkları hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Kösecik, bütün anne ve babaların doğumsal kalp hastalıklı çocuğunun doğabileceğini ancak aile bireylerinden birinde doğumsal kalp hastalığı varlığının bu olasılığı arttıracağını vurguladı.

Çoğunluğu hafif olmak üzere yaklaşık bin canlı doğumdan 8 bebekte doğumsal kalp hastalığı görüldüğüne değinen Kösecik, "Genellikle hamileliğin erken evrelerinde, organların gelişmeye başladığı dönemde oluşan doğumsal kalp hastalıkları, kulakçıklar veya karıncıklar arasındaki delikler, kapaklardaki darlıklar şeklinde olabileceği gibi kulakçık veya karıncıklardan bir veya birden fazlasının olmaması gibi çok ağır bozukluklar şeklinde de görülebilir" ifadelerini kullandı.

Doğumsal kalp hastalığının oluşumuyla ilgili kesin nedenin bilinmediğini dile getiren Kösecik, şunları kaydetti:

"Kalıtsal yatkınlık ve çevresel etkenler arasındaki etkileşimin neden olduğu varsayılmaktadır. Nadiren hamilelikte kullanılan ilaç, alkol ve uyuşturucular veya geçirilen enfeksiyonlar doğumsal kalp hastalıklarına neden olabilir. Dolayısıyla gebelikte doktor önerisi dışında ilaç alınmamalı, sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Hamilelik sırasında yapılan fetal ekokardiyografi tetkiklerle bebeklerde doğumsal kalp hastalığı veya ritim bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir. Annede veya ailenin diğer bireylerinde doğumsal kalp hastalığı bulunması, annenin hamilelikte kızamıkçık gibi bazı enfeksiyonları geçirmesi, şeker hastalığının bulunması veya bazı ilaçları kullanmış olması ve kadın hastalıkları hekimlerinin önerdiği durumlarda anne karnındaki bebek kalp hastalığı yönünden gebeliğin 16. haftasından itibaren fetal ekokardiyografi ile değerlendirilebilir."

Hastalığın doğuştan itibaren çeşitli aralıklarla takip edilmesi uyarısında bulunan Kösecik, doğumsal kalp hastalıklı çocuklara yaşına uygun rutin aşılamaya ek olarak grip aşısı gibi bazı aşılar da yapılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kösecik, bazı durumlarda kalbin infeksiyondan (infektif endokardit) korunması amacıyla antibiyotik verilebileceğini vurgulayarak, "Kalp hastalığı olan çocukların iyi durumda olduğunun belirlenmesi için düzenli aralıklarla izlenmesi çok önemlidir. Genel olarak ilk tanı aldığı dönemde ve ameliyat sonrası daha sık olmak üzere izleyen yıllarda daha seyrek aralıklarla kontrollere çağrılması uygundur" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.