Sakarya

Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı

18:10 03 Mayıs 2016
Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Holigan sahaya atlıyorsa, gidip sahada mücadele veren sporcu, hakem veya birine fiziki şiddette bulunuyorsa, bunun kanundaki cezası neyse verilecek. Bunun istisnası olmaz. O sahaya atlamak yasak. Holiganlara da söylüyorum. Siz sahaya atlıyorsanız, bunun peşini bırakmayacağız." dedi.

Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığınca Sapanca ilçesinde bir otelde ortaklaşa düzenlenen, "Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, sporda şiddetin kelime olarak yan yana gelmemesi gerektiğini belirtti.

Spordaki hiçbir şiddetin ve gösterilen olumsuz hareketin camialara ve şehirlere mal edilmemesi gerektiğini ifade eden Kılıç, mücadelelerinin taraftarla değil, şiddeti yapan, olumsuzluk içerisinde bulunan holiganlarla olduğunu kaydetti.

"Taraftarların niye üstüne geliniyor? Biz taraftarız." şeklinde yanlış değerlendirmelerin yapıldığını anlatan Kılıç, "Hiç kimsenin bağlı olduğu renklere gönül veren taraftarlarıyla bir sıkıntısı yoktur ve olamaz. Takımlarını, kulüplerini tabi ki destekleyecekler. Tribünlerde şovlarla, marşlarla destekleyecekler, bütün dünyada böyledir, zaten. Bizim karşısında durduğumuz holiganlardır." diye konuştu.

Bakan Kılıç, futbolda kazanmanın da kaybetmenin de söz konusu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Nasıl takımımız kazandığında seviniyorsak, berabere kaldığında veya yenildiğinde duygularımızı kontrollü şekilde yaşayacağız. Tabi ki üzüleceğiz. Bir kupayı kazanamama, bir turda devam edememe veya bir üst kademeye çıkamamanın sonucu olabilir. Emek harcanmıştır, rekabet vardır, doğru ama hepsinden önce kardeşliğimiz, insanlığımız var, bunu unutmayacağız. Spor, bu anlamda insani duygularımızı ve yaklaşımımızı daha da açığa çıkartmak için bir araya geldiğimiz şölen havasında geçen sosyal faaliyet olarak algılanmalı."

Elektronik bilet devreye girdiğinden itibaren sahalarda yaşanan şiddet olayları ve olumsuzluklarda büyük düşüş olduğunu aktaran Bakan Kılıç, spor camiasındaki bazı kişilerin elektronik bilet devreye girdikten sonra seyirci olmadığı yönünde eleştiri yaptığını ancak bunun adaptasyon süreci olduğunu, bunun da doğal görülmesi gerektiğini bildirdi.

- "Spor programları kendisine çeki düzen vermeli"

Bakan Kılıç, dünyanın hiçbir yerinde müsabakanın ardından, Türkiye'deki gibi saatlerce süren spor programları olmadığını ifade ederek,

"Spor programları, maalesef spor programı olmaktan çıkıp tartışma programları, kulüp yöneticilerinin, sporcuların, teknik adamların birbirine karşı tabiri caizse atıp tuttuğu bir alan haline geliyor. O bunu dedi, bu şunu dedi, o öyle yaptı, bu böyle yaptı. Bu böyle olmaz. Hakem hataları... Hiç kimse istemez ki hata olsun, kim ister? Doğru karar olsun, herkes sağlıklı, sıhhatli bir şekilde maçını bitirdikten sonra evine gitsin. İnsan olmanın gereği hata yapılabilir. Hata başka bir şey, kasıt başka bir şey. Televizyon programlarında saatler boyunca tartışıyorlar. " diye konuştu.

Hakemlerin çalışarak, kendilerini hazırlayarak, en iyi şekilde fizik kondisyonlarını geliştirip, en üst seviyede olmasının önemine değinen Kılıç, "Bunu sağlamak zorundalar, bu hakemlerin görevi ama hata olduğunda oturacağız, altında ne var ne yok bakacağız, oturup da o pozisyonu 100 kere seyretmeyeceğiz, bunun üzerinde yorum yapmayacağız. Bizim amacımız, hep beraber keyif veren ve aynı zamanda değeri yüksek olan bir Türk spor camiasını dünyaya göstermek. Bunu yapmak için yapmamız gerekenleri oturup konuşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç, yargıya da birtakım görevler düştüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:

"Holigan sahaya atlıyorsa, gidip sahada mücadele veren sporcu, hakem veya birine fiziki şiddette bulunuyorsa, bunun kanundaki cezası neyse verilecek. Bunun istisnası olmaz. O sahaya atlamak yasak. Holiganlara da söylüyorum. Siz sahaya atlıyorsanız, bunun peşini bırakmayacağız. Kanundaki ceza neyse istisnasız olarak verilmelidir. Emniyet yakalıyor, gidiyor, buluyor, getiriyor, o zaman yargının gerekli işlem kanun çerçevesinde vermesi lazım."

- "Bizim politikamız sorunu çözmektir"

İçişleri Bakanı Efkan Ala da bazen nahoş hadiselerin, şiddetin spor içerisinde karşılarına çıktığını anımsatarak, spor yaparken ya da izlerken bazı insanların şiddete başvurabildiğini kaydetti.

Ala, şöyle devam etti:

"Sporcular, sporun her dalını huzur ve güven içerinde yapsınlar. İzleyerek sportif faaliyetlerin içinde bulunmak isteyenler de aileleriyle birlikte hangi spor dalını izlemek istiyorlarsa, huzur ve güven içerisinde izleyebilsinler. Bizim hükümet olarak 2002'den beri sorunlar karşısında ortaya koyduğumuz net politika şudur, problemi görmemezlikten gelmek bizim politikamız değildir. Biz problem sorun üzerinden istismar alanı oluşturmakta bizim politikamız değildir, onun üzerinden geçinmekte hiçbir zaman bizim politikamız olmadı. Bizim politikamız sorunu çözmektir. "

Bakan Ala, amirlerin, adli makamların, savcıların, spor yöneticilerinin, güvenlik birimlerinin görevinin, vatandaşların sporlarını doğru düzgün yapmalarını, arzu edenlerin de yapılan sporu güzel, huzurlu, aileleriyle seyredebilmelerini sağlamak olduğunu bildirdi.

- "Sahada şiddete, teröre asla müsamaha gösteremeyiz"

Bu konuda sorunları büyük bir ciddiyet ve kararlılıkla ele alacaklarını ifade eden Ala, "Hem polisimiz hem jandarmamız hem idari amirlerimiz, adli birimlerimiz ve özel güvenlik birimleri en iyi şekilde koordinasyonla maksimum seviyede organizasyonla bu meselenin üzerine giderek bu hususta Türkiye'yi hak ettiği kaliteli ve gıpta edilir düzeye çıkarmakta kararlıyız. Biz sahada şiddete, teröre asla müsamaha gösteremeyiz. Bu durum bize yakışmadığı gibi memleketimizin imajına büyük zarar vermektedir. O tür hareketler içerisinde bulunanlar bilsinler ki bu memlekete, imajına, geldiği noktaya, varmak istediği noktaya, boylarından çok büyük zarar vermektedirler." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ala, spor camiasının kendilerinden taleplerini son derece ciddiye aldıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sportif faaliyetlerin huzur ve güven içerisinde, centilmen, dostluk kardeşlik içerisinde yapılmasını temin etmek istiyoruz. Müsabakaların öncesinde, sonrasında, gidiş geliş güzergahlarında her alanda ne yapılması gerekiyorsa, bunu gidermek bizim politikamızdır. Sportif faaliyet yapılan yerlerde şiddetin hiç olmaması gerekir. Her türlü tedbiri alıyor ve almaya da devam ediyoruz. Bu tedbirleri alırken spor camiasında diyalog halinde olacağız. Bizim görevimiz, gençlerimizin, vatandaşların, güven içerisinde spor yapmasını sağlamak, suistimal edenleri de spor alanlarından uzaklaştırmak ve yaptırımları pozitif ve negatifleriyle uygulamak. Şiddet olaylarının nedenleri, alınması gereken tedbirler, ortaya konulan görüş ve önerileri bakanlık olarak büyük bir titizlikle değerlendirerek uygulamaya geçirilmesi için her türlü gayreti ortaya koyacağız."

Çalıştay, yarın da devam edecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.