Sakarya

Sağlığını kan vermeye ve sigara içmemeye borçlu

11:20 14 Haziran 2016
Sağlığını kan vermeye ve sigara içmemeye borçlu

Sağlığını kan vermeye ve sigara içmemeye borçlu olan Sakaryalı emekli öğretmen ve köşe yazarı 90 yaşındaki Abdullah Çelik, sağlıklı bir yaşam için gençlere sigarayı bırakmalarını ve kan vermelerini tavsiye ediyor.

İlk kan bağışını 38 yaşındayken gazetede okuduğu bir yazı üzerine yapan, son bağışını yaptığı 67 yaşına kadar da 70 defa kan veren Çelik, birçok belge ve plaket aldı, bağışlardan ötürü 1986'da "Şükran Hatırası" ile ödüllendirildi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1964'te Tercüman gazetesinin Sakarya muhabirliğini yaptığı sırada kan vermenin faydalarıyla ilgili bir yazı okuduktan sonra bağış yapmaya karar verdiğini söyledi.

İlk günden itibaren düzenli bir şekilde bağış yaptığını belirten Çelik, "Gazeteyi okulda arkadaşlarıma da okudum. 'Faydası çok bunun. Ekibi getirelim, kan bağışlayalım' dedim. Oy birliğiyle karar aldık ve Kan Merkezi Müdürlüğü ekibi Şehit Cengiz Topel İlkokuluna geldiler, öğretmen arkadaşlarımla verdik, velilerden de durumu iyi olanlar 15-20 kişi verdi." dedi.

"Kan bağışlamak kadar faydalı, kişinin sağlığını iyiliğe götüren, iyileştiren başka ilaç yoktur." diyen Çelik, her zaman öğrencilerine kan vermeyle ilgili bilgiler verdiğini ve anlattıklarını ailelerine de iletmelerini söylediğini kaydetti.

Çelik, 90 yaşında olduğunu ama buna kimseyi inandıramadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Hiç sigara içmedim ve 70 kez kan bağışladım. Başka özel bir şeyim yok. İnsanlara her yerde, yazılarımda vurgularım; sağlığını düşünen kişi mutlaka kan bağışlamalı. Bu kadar dinç görünmemi, sigara içmemiş olmama ve kan vermeme borçluyum. Her gün yazımı yazıyorum. Okurlarımın dersleriyle ilgileniyorum."

- "Gençlere tavsiyem kan vermeleri"

Özellikle gençlere kan vermelerini tavsiye ettiğini aktaran Çelik, "Gençleri hiç iyi görmüyorum. Hiç ummadığım genç kız ve erkekler fosur fosur sigara içiyor. Onlara söylüyorum, anlatıyorum. 'Ben 90 yaşındayım hiç sigara içmedim, sağlıklıyım. Yazık ediyorsunuz kendinize' diyorum. 18-65 yaş arası bütün insanlara tavsiyem kan vermeleri." diye konuştu.

Çelik, kan bağışı yaptığı için birçok belge ve plaket aldığını ama en önemlisinin 1986'da Sakarya Kan Merkezi Müdürlüğü tarafından verilen "Şükran Hatırası" olduğunu dile getirdi. Kan bağışı yaptığı ailelerin hala kendisine teşekkür ettiğini ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arabada oturuyorum biri geliyor 'Hocam babam hala sağ. Sen babama kan vermeseydin babam hayatta olmazdı belki, unutur muyum seni hiç' diyorlar. Zorla elimi öpenler oluyor. Annem ve babam hala sağ diyenler çok var yani. Ömür boyu herkese kan bağışı yapmasını öneriyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.