Sakarya

Bulgaristan Türklerine "seçim beyannamesi" hatırlatması

12:49 23 Şubat 2017
Bulgaristan Türklerine "seçim beyannamesi" hatırlatması

EMRE AYVAZ - Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken genel seçime katılabilmeleri için Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşlarının beyanname işlemlerini tamamlamaları gerektiği uyarısında bulundu.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip Bulgar vatandaşlarının yapmaları gereken bazı işlemler olduğunu hatırlattı.

Konfederasyon olarak seçmenlere yardımcı olacaklarını belirten Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"İlk olarak, Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sayfasına girip elektronik ortamda, 'Türkiye'de oy kullanmak istiyorum' yönünde başvuru yapılması gerekiyor. Eğer seçmen bunu yapamıyorsa, büyükelçilik ve konsolosluğun elektronik adresinden alınacak beyannameyi doldurup, konsolosluğa gönderebilir. Seçmenler bunu da yapamıyorsa derneklerimize başvursun, oradaki arkadaşlar kendilerine yardımcı olacaktır."

Hacıoğlu, son müracaat tarihi olan 28 Şubat'a kadar işlemlerini yapamayanların ise seçim günü Türkiye'deki açılacak sandıklara, Bulgaristan kimlik kartı ve pasaportuyla gidip, beyanname doldurmak şartıyla oy kullanabileceklerini anlattı.

Oylarını Bulgaristan'a giderek kullanmak isteyenlerin taleplerini de karşılıksız bırakmayacaklarını, ulaşım konusunda yardımcı olacaklarını dile getiren Hacıoğlu, "Türkiye Cumhuriyetinin dışında Türk'ün oyu Türk'e diyoruz. Bizim konfederasyon olarak düşüncemiz bu." ifadesini kullandı.

- "Siyaset yapmıyoruz, davaya sahip çıkıyoruz"

Hacıoğlu, seçimlerde soydaşların doğruyu bulacaklarına inandığını vurgulayarak, "Türkleri temsil eden Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) birleşip 'DOST Birliği' adı altında seçime gidecek. Teşkilatlarımızın yüzde 90'ı, 'DOST Birliği'ni destekliyor." dedi.

"Bizler şu anki cumhurbaşkanını (Rumen Radev) desteklemedik ve haklı olduğumuz ortaya çıktı." diyen Hacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teknokrat hükümet atandı. Bu kabinedeki üyelerin bazıları ve bakanların genel müdürlüklere atadığı bazı kişiler, eski totaliter komünist Todor Jivkov rejiminin devlet ajanlarından oluşuyor. Karayolları Genel Müdürü, Şubat 1986'da devlet nişanı almış. Neye göre almış? 1984-1985'te Müslüman ve Türklerin isimlerini zorla değiştirme sürecinde üstün hizmetlerinden dolayı. Ve bu adam Karayolları Genel Müdürlüğüne getiriliyor. Demek ki Sayın Cumhurbaşkanını desteklememekle doğru karar vermişiz."

Zürfettin Hacıoğlu, sivil toplum kuruluşu olarak siyaset yaptıkları yönünde eleştiri aldıklarına da değinerek, "Türkiye'de farklı siyasi partilere gönül verebiliriz ama söz konusu ay yıldız, al bayrağın gölgesi dışında yaşayan bir Türk ise ona sahip çıkacağız, ona tarafız. Bunun için eleştiriler alıyoruz. 'Sivil toplum kuruluşları temsilcileri neden siyaset yapıyor?' diye. Biz siyaset yapmıyoruz, davaya sahip çıkıyoruz. Soydaşlarımızın hak ve hürriyetlerini hangi kanalla kazanacağına inanıyorsak, onun yanında saf tutuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Türk seçmen belirleyici olacak

Türkiye'deki Bulgar vatandaşı yaklaşık 100 bin seçmenin 26 Mart'ta Bulgaristan'da düzenlenecek erken seçime katılabilmesi için pazar gününe kadar internet üzerinden beyanname vermesi gerekiyor.

İktidarın büyük ortağı Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi'nin (GRBB) lideri Boyko Borisov, cumhurbaşkanlığı seçiminde destekledikleri adayın kazanamaması üzerine geçen ekim ayında, erken genel seçim kararı almıştı. Şu an ülkeyi teknokrat hükümet yönetiyor.

Bulgaristan'da hükümetlerin genellikle koalisyonlardan oluşması, Türk kökenlilerin oylarını, hükümetin kurulmasında belirleyici kılıyor.

- Bulgaristan Türkleri için yeni bir sayfa

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu.

Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'nın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili 10 Nisan 2016'da DOST partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine HŞHP ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.

DOST Birliği, Rusçuk ili Vetova Belediyesine bağlı Loçova (Glodjevo) muhtarlığı için yapılan ara seçimin ilk turunu kazanarak, ilk seçim zaferini de elde etmişti.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.