Sakarya

SAÜ'nün yetiştirdiği uzlaştırmacılar mahkemelerin yükünü hafifletecek

11:38 23 Ekim 2017
SAÜ'nün yetiştirdiği uzlaştırmacılar mahkemelerin yükünü hafifletecek

"Uzlaştırmacı Eğitimi" alanında yetkilendirilen Sakarya Üniversitesi (SAÜ), 16 ilde vermeye başladığı eğitimlerle mahkemelerin yükünü hafifletecek uzlaştırmacı adayları yetiştiriyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzlaştırmacılığın, mahkemelerdeki iş gücünü hafifletmek amacıyla kurulmuş bir müessese olduğunu, bunun dünyada da uygulamalarının bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de yeni kanunla kapsamının genişletildiğini ifade eden Zengin, "Uzlaştırmacı olmak için hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bunların açık öğretim fakültelerinin mezunları olmak ve en az iki hukuk dersi almak yeterli. Detaylı bilgileri "www.saüsem.sakarya.edu.tr" internet adresinden öğrenilebilir." dedi.

Uzlaştırmacı olabilmek için 48 saatlik temel eğitimi ve Adalet Bakanlığı'nın açacağı sınavı başarıyla geçmiş olmak şartının arandığını ifade eden Zengin, temel eğitimin zorunlu olduğunu aktardı.

SAÜ olarak tüm Türkiye'de gerekli sayının ulaştığı tüm noktalarda açarak adaylara yardımcı olacaklarını ifade eden Zengin, şöyle devam etti:

"Bir uzlaştırmacının aylık geliri dosya sayısına ve uzlaştırdığı taraf sayısına bağlı olarak değişebilir. Ama en temelde iki tarafın olduğu bir uzlaştırma dosyasını aldığında, uzlaştırma dosyasını taraflara sunduğunda ve taraflar uzlaştırmayı kabul etmediğinde 150 lira ücret elde edecek. Eğer taraflar kabul ettikten sonra dosya olumlu sonuçlanırsa 400 lira, olumsuz sonuçlanırsa 200 lira gelir elde edecek. Bir uzlaştırmacının ayda 40 dosya aldığını kabul edersek, tarafların hiçbirisinin uzlaşmaya yanaşmadığında 6 bin liraya yakın geliri olur. Tamamını olumlu sonuçlandırırsanız 16 bin liraya yakın geliri olabilir. Aslında İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve İktisat Fakülteleri için bu yepyeni bir fırsat, yepyeni bir iş imkanı. Bunun kaybedeni yok, herkes bunda kazanıyor. Bu aynı zamanda mahkemelerin iş yükünü hafifletecek bir uygulama."

- "600 binden fazla dosya uzlaştırmacılara gönderilmek üzere bekliyor"

İlgili fakülteden mezun olan öğrencilerin 48 saatlik temel eğitiminin 32 saati teorik, 16 saati uygulamalı olduğunu aktaran Zengin, adayların sınavda başarı elde ettikten sonra yeni mesleğe adım atacağını anlattı.

SAÜ olarak yeterli başvurunun olduğu her ilde eğitim açmayı planladıklarını vurgulayan Zengin, "Biz de bu eğitimi Sakarya Üniversitesi olarak Türkiye'de başvurunun yeterli olduğu her noktada açmayı taahhüt ediyoruz. 2017 yılı için 600 binden fazla dosya uzlaştırmacılara göndermek üzere bekliyor. 600 bin dosya demek mahkemelerin yükünü hafifletmemiz demek, adaletin hızlanması demek ve tarafların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi demek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.