Sakarya

Sakarya'daki darbe girişimi davası

15:09 28 Kasım 2017
Sakarya'daki darbe girişimi davası

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, aralarında firari elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyeti tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştırdı.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dosyaya gelen belgelerle, sanık ve avukatlarının 5 gün süren 7'nci duruşmadaki taleplerini görüştü.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, örgütün elebaşı Fetullah Gülen hakkında aynı suçlardan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığından dolayı dosyadan tefrikine ve dosyasının bu mahkemeye gönderilmesine, "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz hakkında, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne birleştirme yönünde muvafakat olup olmadığının sorulmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık İsmail Şenyüz'ün cezai ehliyetinin olup olmadığının araştırılması için Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi nezdinde gözlem altına alınmasına, tüm sanıkların fotoğraflarının çekilerek, 15 Temmuz gecesi Sakarya Valiliği'ndeki olaylarda kimin ateş ettiğinin belirlenmesi için Ulusal Kriminal Büro'ya gönderilmesine karar verdi.

Firari Adil Öksüz hakkındaki yakalama kararının devamına, "ByLock" kullandığı iddia edilen sanıkların görüşme dökümlerinin mahkemeye gönderilmesi için Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasını ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için 5 Mart 2018'e erteledi.

20 Kasım Pazartesi günü başlayan davanın 7'nci duruşmasında 5 gün boyunca tanık ifadeleri, sanık ve avukatlarının talepleri alınmış, mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere celseye ara vermişti.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürmek" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası istendi.

Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer aldı. Öte yandan, mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.