Sakarya

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

16:25 08 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

Sakarya, Karabük, Bolu, Bartın, Zonguldak'ta, sivil toplum örgütleri ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Orhan Camisi önünde toplanan 60 sivil toplum kuruluşu üyesi ve vatandaşlar İsrail ile Amerika aleyhine slogan attı.

Vatandaşlar "Kudüs onurumuzdur", "Müslümanlar birleşin", "Ayağa kalk", "Kahrolsun Amerika", "İslam'ın ilk kıblesine sahip çık" yazılı dövizler taşıdı.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Yaşar Kahraman, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamasının kendi gözlerinde en ufak bir kıymetinin olmadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin barıştan ne anladığını çok iyi bildiklerini vurgulayan Kahraman, "Biz ABD'yi Afganistan'dan, Irak'tan, Libya'dan, Suriye'den tanıyoruz. Barış ve özgürlük getirmek için girdikleri her İslam toprağına nasıl bir kan ve zulüm getirdiklerini çok iyi biliyoruz. Biz onları, kendilerine 'Yeryüzünde fesat çıkarmayın' denildiğinde 'Biz sadece ıslah edicileriz' derler. Bilin ki gerçekten, asıl fesatçılar bunlardır.' diyen Kur'an'dan tanıyoruz." şeklinde konuştu.

İslam ülkelerinin hükümetlerine çağrıda bulunan Kahraman, "Siyonist rejime karşı onurlu bir duruş sergilemeye ve Kudüs'e sahip çıkmaya davet ediyoruz. 1,5 milyarlık İslam aleminin utancına bir son vermeye çağırıyoruz." dedi.

AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç da Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu anımsatarak, "İslam'ın sesini susturmak kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır." dedi.

Açıklamaların ardından bazı vatandaşlar tarafından ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

Kalabalık edilen duanın ardından dağıldı.

Serdivan ilçesinde de AK Parti ilçe teşkilatı üyeleri, sivil toplum örgütü başkanları ve vatandaşlar, Sapak Camisi'nde cuma namazı çıkışı ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını protesto etti.

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

Kudüs'ün Müslümanların ilk kıblesi olduğunu hatırlatan Alemdar, "Biz ilk kıblemizin, Yahudi'nin, Hristiyan'ın eline geçmemesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Artık son kırmızı çizgimize dokunanlara karşı tüm Serdivan olarak karar alındığı günden beri takipteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızla 'kırmızı çizgimizden, kıblegahımızdan asla fedakarlık yapmayacağız' diyoruz ve sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.

Serdivan AK Parti ilçe teşkilatı adına konuşan Erol Bülbül ise Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirtti.

- Karabük

AK Parti Karabük il ve ilçe teşkilatları, sivil toplum kuruluşlarının üyeleriyle vatandaşlar, Köprübaşı Camisi'nde cuma namazı çıkışı ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

İl Başkanı İsmail Altınöz, Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirten Altınöz, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır." diye konuştu.

AK Parti Karabük Milletvekilli Burhanettin Uysal'ın da katıldığı eylem, atılan çeşitli sloganların ardından sona erdi.

Öte yandan, kent genelindeki birçok cami önünde, cuma namazı çıkışı ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına vatandaşlar tepki gösterdi.

- Bolu

Bolu'da, İzzet Baysal Caddesi'ndeki Kadı Camisi'nde kılınan cuma namazı çıkışında Bolu Sivil İrade Platformu üyeleri ve vatandaşlar adına konuşma yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Koçak, "Kudüs'ü işgal eden İsrail, İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlarla birlikte insanlığa dönük bu intiharın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs'ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız." ifadelerini kullandı.

Koçak, "Görülen odur ki Kudüs çökmekte olan köhne dünya düzeninin merkezindeki ABD oligarşisinin yaşadığı iktidar çatışmasını gizleme aparatı olarak seçilmiştir. Bu yönüyle de çağrımızın bir diğer muhatabı siyonizme karşı çıkan samimi Yahudilerdir çünkü Kudüs, samimi Yahudilerin de sığınağı ve inançlarını yaşama alanıdır." dedi.

Konuşmanın ardından yüzlerce kişi ellerindeki döviz ve pankartlarla sloganlar atarak, Bankalar Caddesi'nden Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü.

- Bartın

Bartın'da da AK Parti teşkilatları ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı üyeleri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından ellerinde döviz ve pankartlarla Hükümet Caddesi'ndeki Arap Camisi önünde bir araya geldi.

Burada açıklamada bulunan AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacağına vurgu yapan Kalaycı, şöyle devam etti:

"Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. Türkiye'nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz."

İHH Bartın Temsilcisi Selami Ünsal da ABD'nin Kudüs'ü İsrail’in başkenti kabul ettiğini ilan etmesinin, elçiliğini taşıma kararının, İsrail'in, bütün Filistin'i işgal etme planının bir parçası olduğunu belirtti.

Basın açıklamasının ardından dua edildi, İsrail ve ABD aleyhine slogan atıldı.

- Zonguldak

Zonguldak'ta Bülent Ecevit Üniversitesi önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği ile Milli Gençlik Vakfı üyelerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri, ellerinde Türk bayrakları ve dövizlerle ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi.

Yavuz Süleyman Kuş, burada yaptığı açıklamada, ABD'nin aldığı kararın sadece Müslümanları ilgilendiren bir karar olmadığını, vicdan sahibi olan her insanı ilgilendiren bir karar olduğunu söyledi.

Alaplı ilçesinde Merkez Camisi önünde toplanan Memur-Sen Alaplı İlçe Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, ellerinde Türk bayrakları ve dövizlerle ABD'nin "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma," ve "Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşıma kararını kınadı.

AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, burada yaptığı açıklamada, ABD'nin Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.