Sakarya

Sakarya kentsel dönüşümde hızla ilerliyor

11:20 26 Nisan 2018
Sakarya kentsel dönüşümde hızla ilerliyor

ONUR ORHAN - Sakarya'nın Erenler ilçesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında 666 dönüm alana inşa edilecek 4 bin konuttan yapımı tamamlananlar sahiplerine teslim ediliyor.

Erenler ilçesinde yaklaşık 44 dönüm üzerine inşa edilen, içinde ticaret merkezi, spor salonu, sosyal alan ve oyun parkının da bulunduğu projenin 280 konutluk birinci etabı geçen yıl tamamlandı. Hak sahipleri, 93 metrekareyle 139 metrekare arasında değişen, 2+1 ve 3+1 şeklinde inşa edilen daireleri doldururken, geçen yıl ihalesi yapılan 2. etap konutları da bitti.

Küpçüler Mahallesi'nde 34 dönüm üzerinde dubleks ve tripleks olarak inşa edilen 144 konutun da satışına başlandı. Konut sahibi olmak isteyenler, 24-30 Nisan tarihlerinde Vakıf Katılım Bankası ile yapılan protokol kapsamında, 60 aya yüzde 0,65 ve 120 aya yüzde 0,90 özel vade seçenekleriyle ev sahibi olabilecek.

Açık teklif usulü ile satışı yapılacak projede 60 adet dubleks ve 84 adet tripleks olmak üzere 80, 125, 133, 177 ve 192 metrekareden oluşan farklı konut seçenekleri bulunuyor. Özel güvenlikli konutların tamamı akıllı ev teknolojisi ile donatılırken, site içerisinde yüzme havuzu, fitness salonu, toplantı salonu, yürüme yolu, otopark ve çocuklar için oyun parkı da yer alıyor.

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında 9 etaba kadar yapılacak konut çalışmaları devam ediyor.

- "Kentsel dönüşümü Türkiye'de ilk yapan belediyeyiz"

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 2013 yılı mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu konuda ilk yetki alan belediye olduklarını vurgulayan Öztürk, "Toplamda 666 dönümlük alanda bu uygulamayı yapıyoruz. Şu anda bulunduğumuz etabı da 2. etabı. Geçen sene 280 konutu hak sahiplerine teslim ettik, bugün de 144 konutumuz var. Bunlar çok farklı tarzda yapıldı. Bunlar da bitti, sadece dış peyzajlarda ufak tefek eksiklikler kaldı. Onlar da 15-20 güne tamamen bitmiş olacak." diye konuştu.

Öztürk, 3 ve 4'üncü etabın da şu anda hazır olduğunu, yakın zamanda ihaleye çıkacaklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"İlk etabı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının finansörüyle yaptık. Oraya borçlandık daha doğrusu. Bundan sonraki etapları biz tamamen kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Bunun sebebi de şu, biliyorsunuz Doğu'da, Güneydoğu'da hainlerin hendek olaylarına, yıkımlara girdiği süreç içerisinde bakanlık tüm enerjisini o bölgeye ayırdı. Sayın Bakanımız bizzat dediler ki, 'Başkan bundan sonra artık kendi yağınızda kavrulacaksınız, artık bizden bir şey beklemeyin.' Biz de büyük mutlulukla kabul ettik. O bölgenin düzelmesi gerekiyordu. Biz de kendi imkanlarımızla 2. etaba başladık, bitirdik. 9 etap olarak bu çalışmayı devam ettireceğiz."

- "Konutlar akıllı bina sistemiyle donatıldı"

2. etap konutlarının dubleks, tripleks tarzı evler olduğunu söyleyen Cavit Öztürk, evlerin beklentilerin üzerinde güzel çıktığını dile getirdi.

Konutların karşısına Sakarya'nın ikinci devlet üniversitesinin yapılacağını bildiren Öztürk, "Hem rektörlük hem de fakülte binası olacak. Bir bütünlük sağlasın düşüncesiyle burada böyle bir yapılaşma yaptık. Yine çok güvenlikli bir site oldu. Size misafirliğe gelsem bile sizin onayınız olmadan içeri giremeyeceğim. Binaları yüzde 100 akıllı bina sistemiyle donattık. Siz nerede olursanız olun, evinizdeki elektrik, doğalgaz, su vb. şeylere telefonunuzla müdahale edebileceksiniz." ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Öztürk, vatandaşa en uygun kredi imkanı getirmek için yoğun çalışma yürüttüklerine işaret ederek, Vakıf Katılım Bankası ile yapılan protokole göre, 10 yıllık kredi faiz oranının yüzde 1,2'den yüzde 0,90'a, 5 yıllık kredilerde de yüzde 0,65'e kadar çekildiğini söyledi.

Erenler'in D-100 Karayolu ve Sakarya Nehri ile sınırlandırılan bir ilçe olduğunu anımsatan Öztürk, "Geniş geniş alanlarımız yok, bölgenin neredeyse tamamına yakını dolu. Deprem riski en yüksek olan illerden bir tanesiyiz. Eski yapılaşmalar, çok katlılar var. 'Bunların dönüşümü gerekiyor.' dedik. 2009 yılında aslında buna düşünce bazında başladık. O tarihten itibaren bu düşünceleri adım adım sohbetler halinde yaydık. Baktık ki artık vatandaş da bu işe sıcak bakıyor. Sonuç itibariyle 2013 yılında Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla bu faaliyete başladık. Kentsel dönüşümü Türkiye'de ilk yapan, başlatan ve konutları ilk teslim eden bir belediye olmanın da gururu ve onurunu yaşıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- 3. etap yıkımları başladı

Öztürk, 7. etap dahil projelerin hazır olduğunu, 3. etap yıkımlarına da başlandığını ifade ederek, şu anda 2. etap satışlarının başladığını, arkasından 3. etap ihalesine çıkacaklarını bildirdi.

4. etabın da bölgedeki en büyük proje olduğunu aktaran Öztürk, "Burası bin 300 civarında konut barındıracak. İçerisinde alışveriş noktaları, camisi, okulu olan bir bölge. Karşı alanda Roman vatandaşların oturduğu bölge var. O bölgenin tamamında böyle bir çalışma çok yakın zamanda başlayacak inşallah." diye konuştu.

Vatandaşların konutlara ilgisinin çok yoğun olduğunu dile getiren Cavit Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vatandaşlarımıza, 'Benim ağzımdan duymadığınız hiçbir şeye itibar etmeyin. Gece gündüz ne zaman isterseniz, kafanıza takılan bir soru olursa gelin, sorun.' dedik. Bu oturdu. Vatandaş kafasına bir şey takıldığı zaman ya geliyor ya da telefonla soruyor. Bizden net cevap alıyor. Hiçbir şeyde yalan bilgi söylemeyeceğimi açık açık söyledim. 'Söz verdim, kentsel dönüşüm benim namusumdur, en fazla beni ilgilendiriyor, size asla yanlış bilgi vermeyeceğim.' dedim. Vatandaş da artık emin olun buna yüzde 100'e yakın bir oranda itibar ediyor, güveniyor. Bu bizi en mutlu eden taraftır tabii ki. Başarının sırrı da buradan geliyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.