Samsun

Ankara'daki terör saldırısına tepkiler

14:50 13 Ekim 2015
Ankara'daki terör saldırısına tepkiler

Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, " "Terör bu insanları aramızdan alarak içimize büyük bir acı düşürüyor hem de milli birliğimizi beraberliğimizi ortadan kaldırmayı hedefliyor" dedi.

Samsun Barosu avukatları, Adliye Sarayı'nda Ankara'daki terör saldırısında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.

Baro Başkanı Gürbüz, ölenler arasında bir avukat da bulunduğunu hatırlatarak, yetkililerin bir an önce saldırıyı aydınlatmalarını istedi.

"Kim bir insanı haksız yere öldürürse tüm insanları öldürmüş gibidir" sözünü anımsatan Gürbüz, "Terör bu insanları aramızdan alarak içimize büyük bir acı düşürüyor hem de milli birlik ve beraberliğimizi ortadan kaldırmayı hedefliyor. Yaklaşık 50 yıldan beri tekrar tekrar seyrediyoruz ve seyrettiriliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 1970'li yıllarda da benzer acıların yaşandığını, olayların 1980'li yıllarda biraz durulduğunu ancak 1990'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin fazlasıyla arttığını anlatan Gürbüz, şöyle konuştu:

"Yine o yıllar Maraş, Çorum, Sivas Madımak, Başbağlar gibi olayları yaşadık ancak gelin görün ki bütün bu olaylar ve bütün bu tecrübeleri yaşayan bir toplum olmamıza rağmen bu olaylarla sınanıyoruz, imtihan ediliyoruz. Ben bunun sebebini şuna bağlıyorum; Bütün bu olaylar yaşandı ama hepimiz biliyor ve kabul ediyoruz ki, bu olaylar zaman aşımına uğradı, dosyalar mezarlığına döndü."

Faili meçhullerin aydınlatılması ve geri plandaki gerçek güç odaklarına ulaşılamadığı sürece benzer olayların yaşanabileceğine dikkati çeken Gürbüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Demokratik, hukuk devleti kuralları çerçevesinde buna neden olanlara hesap soramadıktan sonra bu olaylarla alakalı yetkili, ilgili sorumlular bunun hesabını ne geçmişte ne de bugün verdikten sonra üzülerek ifade ediyorum, Türkiye olarak, millet olarak bu acıları tekrar tekrar yaşarız. Bizim anlayışımızda, inancımızda 'Dicle kenarında bir kuzuyu kurt kapsa onun hesabı adaletiyle meşhur Ömer'den soruluyor' iken, bugün binlerce canın, 40 yıldan bu yana hesabı kimden ve kimlerden sorulması gerekiyor. Artık toplum olarak 'senin partin daha kalitesiz benim partim daha kaliteli, senin liderin işe yaramaz benim ki çok üstün değerler ifade ediyor' değerlendirmelerini bir kenara bırakıp topyekun bu sistem ile alakalı tartışma ve sorgulama içerisine girmek mecburiyetindeyiz."

Gürbüz, artık bu topraklarda gözyaşı değil, huzur, birlik ve beraberlik istediklerini vurgulayarak, ayrıştıran bir üslup değil, dayanışma, güç birliği, el birliği istediklerini söyledi.

Yüzü ak, alnı pak bu millete yaraşır dünyada bir duruş beklediklerini dile getiren Gürbüz, "Polisimiz, askerimiz şehit oldu. Onlara ve toplumsal eylemlerde toprağa verdiğimiz canlara yüce Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.