Samsun

Tarla atıkları biyoenerji ve hayvan yemi olarak değerlendirilecek

11:12 16 Kasım 2015
Tarla atıkları biyoenerji ve hayvan yemi olarak değerlendirilecek

MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu'nca tütün üretiminin ardından tarlada kalan tütünlerin sap ve tohumlarının biyoenerji ve hayvan yemi olarak kullanılması için çalışma başlatıldı.

OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle yaprak hasadı yapılan tütünlerin tarlada kalan sap ve tohumlarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Araştırma Geliştirme ve Destek Projeleri kapsamında hazırladıkları projenin, alternatif ekonomik girdi sağlanmasına katkı sunacağını belirten Ayan, başlatılan çalışmanın Ege, Karadeniz, Marmara, Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde yaygın tütün üretimi gerçekleştirilen 25 noktada sürdürüleceğini kaydetti.

Amaçlarının, alternatif enerji ve hayvansal yem üretimine katkı sunmak olduğunu vurgulayan Ayan, şunları anlattı:

"Piyasa koşullarına göre dalgalı bir seyir izleyen tütün üretimi  2008 yılında Tekel'in özelleştirilmesinin de etkisiyle önemli miktarda azalma göstermiştir. Dünya literatürüne kaliteli Türk tütünleri olarak girmiş ülkemiz tütünlerinden özellikle sigara harmanlarını ıslah edici içim özellikleri nedeniyle vazgeçilmemekte ve pazar sıkıntısı yaşamamaktadır. 2012 yılında ülkemizde yıllık 66 bin 479 üretici yaklaşık 104 bin hektarlık arazide 70 bin ton tütün üretimi gerçekleştirmiştir. Mevcut tütün üretimlerinden tarlalarda arta kalan tütünlerin sap ve tohumlarını biyokütle, biyodizel ve hayvan yemi olarak değerlendireceğiz. Bunun için çalışmalarımıza başladık."

Ayan, Türkiye'de tütünlerin yaprak hasadı sonrası tarlada kalan atıklarının (sap ve tohum), biyoenerji (biyokütle ve biyodizel) ve hayvan yemi olarak üretimde kullanılma performanslarının, verimliliği ile kalitesinin incelenmesini kapsayan çalışmanın önem taşıdığına dikkati çekti. 

- Tütün üreticilerine alternatif kazanç sağlayacak 

Çalışmada başarı sağlanmasının ardından tütün üreticilerine yeni alternatif ekonomik kazançlar sağlayacağını da vurgulayan Ayan, şöyle devam etti:

"Ülke genelinde belirlediğimiz 25 hatta elde edilen tütün sap ve tohumlarının kendi ekolojilerinde  enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için standartlara uygun biyokütle, biyodizel ve hayvan yemi kalite analizleri yapılarak verimlilikleri belirlenecek. Ülkemiz tütünleri yaprakları için yetiştirilmekte, sap ve tohum verimi göz ardı edilmektedir. Hem kaliteli yaprak ve hemde yüksek sap ve tohum verimine yönelik çeşit ve besleme çalışmaları halihazırda yapılmamakta. Tütün ülkemizde şeker pancarından sonra sözleşmeli üretimi en başarılı yapılan bitkidir. Bu yönüyle toplama (atık materyal temini) organizasyonu bakımından hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bu nedenle çalışma kendi alanında önemli ve bir ilk olma özeliği de taşımaktadır.''

Ayan, çalışmanın yaklaşık bütçesinin 180 bin lira olduğunu ve iki yıl süreceğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.