Samsun

"Balın sahtesi olmaz satıcının sahtesi olur"

11:05 17 Aralık 2015
"Balın sahtesi olmaz satıcının sahtesi olur"

TUNAHAN YURTTAV - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, balın sahtesinin olmadığını, satıcıların glikozu, "bal" diye satarak aldatmacaya gittiklerini bildirdi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, glikozlu bal satanlarla karşı yürüttükleri mücadelede açtıkları davaların tümünü kazandıklarını söyledi.

Sahte ürün satan ve bu işe devam edenleri ticaretten men edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Balın sahtesi olmaz, satıcının sahtesi olur. 'Ben arıya güvenmiyorum, kendi balımı kendim yaparım' diyen insanlar var. Merdiven altı ya da yasal olmayan üretimlerle arıcılığın mücadele etme, rekabet etme şansımız yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunduğumuz brifing de bunları ticaretten men edelim dedik" diye konuştu.

Türkiye'nin ithal ettiği tatlandırıcı glikozların Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yüzde 2 seviyesine çekilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Türkiye'de glikoz kotası yüzde 10. Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 5 artırılabiliyor. Buna şekerpancarı üreticisi de biz de karşıyız. Mısır şurubunun genetiği değiştirilmiş olabilir. Çünkü içinde ne olduğu belli değil" ifadelerini kullandı.

- "Tüketicinin yüzde 80'i donan balın iyi olmadığını düşünüyor"

Yılmaz, glikozlu balların şekerleşmediğini, doğal ve çiçekten gelen bütün balların ise şekerleştiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bu konuda tüketicinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ülkemizde tüketicinin yüzde 80'i donan balın iyi olmadığını düşünüyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ve Amerika'da ise tüketicilerin yüzde 85-90'ı balı donmuş olarak tüketiyor. Bizde herkes likit, yani sıvı halde tüketmek istiyor. Demek ki tüketici bilincinin oluşması lazım."

Türkiye'de dünyanın üretemediği çam ve petek balı ürettiklerini dile getiren Yılmaz, ürün çeşitlendirmesine önem verilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Polen, propolis ve arı sütünü ürettiğimizde dünya pazarında daha çok yer alacağız ama bu konuda daha mevzuat yok. Bununla ilgili bakanlıktan mevzuat talebimiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde bu düzenlenecektir" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.