Samsun

Karadeniz Bölgesi'nde yeni yılın ilk haftası yağışlı geçecek

17:11 31 Aralık 2015
Karadeniz Bölgesi'nde yeni yılın ilk haftası yağışlı geçecek

Bölgede, 4 Ocak'tan itibaren kıyılarda yağmur, Kastamonu ve Sinop kıyı bandı ile iç kesimlerde kar şeklinde yağışlar tekrar başlayıp hafta boyunca devam edecek

Karadeniz Bölgesi'nde soğuk hava hafta sonundan itibaren setkisini azaltacağı ancak 4 Ocak'tan sonra kıyılarda yağmur, Kastamonu ve Sinop kıyı bandı ile iç kesimlerde kar şeklinde yağışların tekrar başlayacağı bildirildi.

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, yaptığı yazılı açıklamada, Sibirya'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkili olduğu mevcut meteorolojik koşulların iç ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar, kıyı kesimlerde ise önce yağmur sonra kar şeklinde kendini gösterdiğini belirtti.

Karadeniz üzerinden gelen kar yağışının özellikle Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu kıyı hattı boyunca denize bakısı bulunan alanlarda kayda değer yağış bırakarak sahilde, deniz seviyesine yakın rakımlarda 10-20 santimetreden başlayıp, iç ve rakımı daha yüksek noktalarda 1 metreyi aşan kar yüksekliklerine neden olduğunu aktaran Asar, "Sibirya'dan inerek atmosferin üst seviyesinde aşırı soğumaya neden olan kutupsal hava akımı yer ve deniz seviyesindeki hava katmanıyla etkileşimi neticesinde 'cumuluform' tipi bulut oluşumuna neden oluyor. Bu da çok sık rastlanmayan meteorolojik olaylardan biri olan kar yağışıyla aynı anda gök gürültüsü ve şimşek hadiselerinin meydana gelmesine neden olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Kar yağışı yeniden etkili olacak"

Asar, "2 Ocak Cumartesi sona erecek yağışlı sistemin ardından batıdan gelecek nispeten daha ılık karaktere sahip, sıcaklıkları 2-6 derece arttırması beklenen yeni bir yağışlı hava kütlesinin bölgemizi etkilemeye başlamasıyla 4 Ocak Pazartesi gününden itibaren kıyılarda yağmur, Kastamonu ve Sinop kıyı bandı ile iç kesimlerde kar şeklinde yağışların tekrar başlayacağı ve devam edeceği tahmin edilmektedir" ifadesini kullandı.

Rüzgarın kuzey-kuzeybatı yönlerden orta kuvvette esmeye devam edeceğini vurgulayan Asar, şunları kaydetti:

"Bugün ve yarın aralıklarla devam etmesi beklenen kar yağışı nedeniyle kuvvetli buzlanma oluşacak. Don nedeniyle özellikle gece saatlerinde yol şartları olumsuz olacak. Frenleme mesafesinin yükselmesi dolayısıyla sürücülerimizin dikkatli olması, su saatleri ve seralarda donmaya bağlı zarara karşı tedbirli olunması gerekmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.