Samsun

Mobilya ihracatına "dizi" dopingi

11:03 12 Şubat 2016
Mobilya ihracatına "dizi" dopingi

DİLEK SEZEN - Dünyanın pek çok ülkesinde, özellikle Orta Doğu ülkelerinde büyük ilgi gören Türk dizileri sayesinde mobilya ihracatının arttığı belirtildi.

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Adnan Bostan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dizilerin Türk mobilyasının tanıtımına katkı sağladığını belirterek, "Mobilya üreticileri, diziler sayesinde Orta Doğu ülkelerine daha fazla ihracat yapmaya başladı" dedi.

Birçok mobilya firmasının dizilere sponsor olduğuna işaret eden Bostan, "Çünkü müşterileri mağazalara, 'Şu dizide gördüğüm köşe koltuğu arıyorum. Sizde var mı' gibi taleplerle gelebiliyorlar. Dizilerde lüks yaşamın daha fazla ön plana çıkarılması, zanaatkar yönü yüksek mobilyaların satışını yüzde 40 artırmış durumda" diye konuştu.

- Türk dizileri mobilya sektörüne yaradı

Türk dizilerinin başta Orta Doğu olmak üzere yurt dışında büyük rağbet gördüğünü ifade eden Bostan, şöyle konuştu:

"Türk dizilerinin Orta Doğu dünyasında büyük rağbet görmesi, bu dizilerde kullandığımız mobilyaları, yani Türk mobilyasını tanıtmamıza imkan veriyor. Türk mobilyası deyince akla hemen ihtişamın ön planda tutulduğu el yapımı mobilyalar geliyor. Bu da fabrikasyon mobilyalardan ziyade zanaatkar gücü yüksek mobilyaları tercih eden Orta Doğu ülkelerini bizim hedef müşterilerimiz durumuna getiriyor. Mobilya üreticileri, diziler sayesinde Orta Doğu ülkelerine daha fazla ihracat yapmaya başladı. Yine Orta Doğu ülkelerinden Türkiye'ye gelenler mobilya mağazalarını gezerken, direkt o beğendikleri dizilerin isimlerini zikrederek, o dizide kullanılan mobilyaları almak istiyorlar."

Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatın, toplam mobilya ihracatının yüzde 55'ini oluşturduğunu kaydeden Bostan, geçen yıl bu bölgedeki ülkelere yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.

- "Diziler iç pazarı da olumlu etkiliyor"

İç pazarda da mobilya sektörünün dizilerden olumlu etkilendiğinin altını çizen Bostan, "İç pazara baktığımız zaman dizilerin yüksek izlenilirlik oranları sayesinde tüm sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de hareketlenme söz konusu oldu. Mobilya değiştirme süresi yıllar içerisinde 7 yıla kadar düştü. Bunda dizilerin rolü yadsınamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de mobilya sektörünün büyüdüğüne anlatan Bostan, şunları kaydetti:

"Mobilya sektörünün son 10 yılına baktığınız zaman, artık Türkiye'de İtalyan estetiğinde, Alman standardında ve bize has dokunuşlarla mobilyalar hakim. Hem çok kaliteli hem de tasarım yönü yüksek mobilyalar vitrinleri süslemeye başladı. Artık Türk mobilyası deyince akla tasarım, kalite, estetik, ergonomi ve elbette moda geliyor. Bildiğiniz gibi bölgemizde mobilya modasını üreten ülkeyiz. Bunda diziler ile yaptığımız ortak çalışmaların etkisi çok büyük."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.