Samsun

Tütün tarlalarından "çilek" kokuları yükseliyor

12:32 07 Mayıs 2016
Tütün tarlalarından "çilek" kokuları yükseliyor

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Bafra ilçesinde yıllarca tütün ekilen tarlasında 16 yıl önce çilek yetiştirmeye başlayan ve üretimiyle bölgede önemli bir yer edinen Bayram Ali Kadıoğlu, yöreyi "çilek üretim üssü" haline getirmeyi amaçlıyor.

İlçeye bağlı Elifli Mahallesinde yaşayan Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde alternatif ürün çeşitliliği denemesi çalışmaları kapsamında 16 yıl önce çilek ekimine başladığını ve başarılı sonuçlar elde ettiğini anlattı.

Kadıoğlu, ''Yıllardır bu topraklarda tütün ekimi yapılıyordu. İnsanlarımız tütün ekiminden vazgeçince alternatif ürün aramaya başladı. Ben de çilek üretimi yaptım. Başarılı sonuçlar alınca da her yıl üretimimi artırdım. Hatta çevremdeki insanların da çilek yetiştirmesine katkı sağladım. Birçok aile çilek yetiştiriyor. 16 yılda önemli bir noktaya geldik. Hedefimiz yöreyi çilek üssü haline getirmek.'' dedi.

Bu yıl 20 dönüm alanda çilek yetiştirdiğini belirten Kadıoğlu, hava şartlarının iyi olduğu dönemlerde üründe bolluk yaşandığını ve iç piyasaya 500 ile 600 kilogram çilek sattığını söyledi.

Karadeniz bölgesinde çilek yetiştiriciliğinin büyük alanlar yerine, küçük aile işletmeleri tarafından yapılması gerektiğini dile getiren Kadıoğlu, şunları kaydetti:

''Çilek üretimi olarak Akdeniz bölgesiyle yarışamayız. Küresel iklim değişiklikleri Karadeniz bölgesini etkiliyor. Yağışlı hava ve ani sıcaklık düşüşleri verimimizi etkiliyor. Bu nedenle geniş alanlarda üretim yapamıyoruz. Çünkü hava şartları kötü olursa ürün tarlada bozuluyor ve zarar edilebiliyor. Küçük alanlarda üretim yapılınca üretim az olduğu için zararımız da çok fazla olmuyor. Bu nedenle 15-20 dönümlük alanlarda üretim yapıyoruz. Amacım bütün yöreye çilek üretimini teşvik etmek. Hem ekonomik olarak getirisi iyi hem de bütün yörede üretim olursa sadece iç piyasanın değil dış piyasanın talebini de karşılarız. Hava şartları olumsuz olsa dahi işletmelerin üretimi belirli olduğu için ekonomik kaybı da çok olmayacaktır. Yöremizde birçok kişi çilek yetiştiriyor. Hem tütüne karşı alternatif ürün yapmış oluyorlar hem de ekonomik olarak kazanç sağlıyorlar."

Yetiştirdikleri çilekleri Samsun ve ilçelerinde pazarladıklarını, talebe cevap vermekte zorlandıklarını anlatan Bayram Ali Kadıoğlu, üretimin artmasıyla ülke geneline ve dış pazarlara da açılabileceklerini söyledi.

Kadıoğlu, bir dönümlük alandan ortalama 3-4 ton ürün alınabildiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.