Samsun

Avlanan balıklar mutfağa kadar takip edilecek

12:22 21 Haziran 2016
Avlanan balıklar mutfağa kadar takip edilecek

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayata geçirilen "Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS)" ile uydu üzerinden anlık takip yapılarak kaçak avlanmanın önüne geçilirken, sistemin geliştirilmesiyle balığın tezgahtan tüketiciye kadar geçirdiği süreç de kayıt altına alınacak.

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hicabi Çağan, AA muhabirine, BAGİS projesinin bu yıl uygulamaya konulduğunu hatırlattı.

Bu kapsamda 12 metre ve üzeri balıkçı teknelerine gemi izleme sistemi monte edilmesine başladıklarını aktaran Çağan, "Bu sistem avcılığı kontrol altına almak, avcılıkta kullanılan balıkçı gemilerinin denizdeki tüm seyirlerini kontrol etmek ve avlanılan ürünleri kayıt altına alacak." dedi.

Sistemle gemilerin her hareketinin anlık izleneceğini aynı zamanda veri aktarımı da sağlanacağını vurgulayan Çağan, sistemin Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS) veri tabanına elektronik seyir defteri bilgilerini aktaracağını anlattı.

- "Bu sistem balıkçılık için bir milat diyebiliriz"

Çağan, Samsun'da 5 balıkçı barınağında yapılan incelemeler kapsamında BAGİS kurulacak 121 gemi tespit edildiğine değinerek, şöyle konuştu:

"Barınaklardaki tekne sahipleriyle irtibat kurup sistemi takmaya başladık. Sistemin maliyetini tamamen bakanlığımız karşılıyor. 2018 yılına kadar sistemin iletişim ücretlerini bakanlığımız karşılayacak. Su ürünlerinin en büyük sıkıntılarından biri kayıtsızlık veya gemilerin denizlerdeki seyrinin izlenememesi. Bu sistemle gemi limandan çıkıp geri dönünceye kadar denizdeki konumu, hızı, yönü, avlanmış olduğu ürün ve avlanma teknikleri kayıt altına alınacak. Ayrıca geri dönüş raporlama da yapacak bir sistem. Bakanlığımız bu konuyu gerçekten önemsiyor. Bu sistemi balıkçılık için bir milat diyebiliriz. Bu sistemle kayıt dışılığı önleyeceğiz."

Balıkçı gemilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının su ürünleri denetimindeki yetkili birimleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerince izleneceğine işaret eden Çağan, sistemin gemilerin kontağının açılmasıyla devreye gireceğini ve GPS ile uydudan takibinin sağlanacağını kontak kapandığında ise 48 saat her 10 dakikada bir sinyal vermeyi sürdüreceğini söyledi.

Söz konusu sistemle balıkçılara verilen tablet bilgisayarla avlanan ürünlerin de takip edileceğini ifade eden Çağan, gemi limana döndükten sonra avlanılan balığın miktarının elektronik seyir defterine girileceğini, bu sayede ürünün limandan nakil edileceği yere kadar takip edileceğini anlattı.

Çağan, sistem sayesinde balığın tezgahtan tüketiciye kadar geçirdiği sürecin de kayıt altına alacağına vurgu yaparak, "Biz su ürünleri avcılığının miktarını biliyoruz. Hangi tekne ne kadar avcılık yaptı, ne kadar mesafe kat etti, nerelerde avlandı bütün bunlar izlenecek. Önümüzdeki dönem su ürünleriyle ilgili verilecek kararlarda bu veriler esas teşkil edecek. Avcılık yoğun olarak nerede yapılıyor. Balıkların denizlerdeki seyri de takip edilecek. Bu da su ürünleri veri tabanına altyapı oluşturacak." diye konuştu.

Balıkçı gemilerine cihaz kurulumunun 24 Haziran'da tamamlanacağının altını çizen Çağan, sistemin ise yeni avlanma sezonunda devreye gireceğini sözlerine ekledi.

- "Bu sistem balıkçıların hakkını koruyacak"

Dereköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kenan Arslan ise sistemin memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Balıkçıların büyük kısmının kurallara uyarak avlandıklarını ifade eden Arslan, "Kurallara uymayanlar ise uyanların hakkını yiyor. Bu sistem kurallara uyan balıkçıların hakkını korumaya yönelik bir çalışma ama sonuçları uygulama aşamasında net ortaya çıkacak." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.