Samsun

"Şu vaziyette olsun yine giderim, yine görev yaparım"

11:22 04 Temmuz 2016
"Şu vaziyette olsun yine giderim, yine görev yaparım"

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Vatani görevini yaparken terör örgütü PKK'nın döşediği mayına basarak ayağını kaybeden ve yaklaşık 6 aylık tedavinin ardından hayata yeniden başlayan gazi Mustafa Ak (45), o dönem yaşadıklarını unutamıyor.

Şırnak'ta 1994'de gece saatlerinde birliğiyle görevden döndükleri sırada terör örgütü PKK'nın araziye döşediği mayına basarak sol bacağını diz altından kaybeden Ak'a, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde yaklaşık 6 ay süren tedavisinin ardından protez bacak takıldı.

Memleketine dönen ve bir yıl sonra dünya evine giren Ak, Ankara'da Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki bir fabrikada çalışmaya başladı. İki çocuk sahibi olan Ak, 15 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrıldı.

Spora 2001'de başlayan, 2005'de ise atıcılık branşında ilk defa milli formayı giyen Ak, 2009'da Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen Bedensel Engelliler Dünya Şampiyonası'nda altın madalya sahibi oldu.

Memleketi Samsun'a dönerek burada yaşamaya başlayan Ak, AA muhabirine yaşadıklarını anlattı. Yaralandığı anı ve bacağının kesilmesini unutamadığını dile getiren Ak, şöyle devam etti:

"İlk önce ayağımın koptuğunun farkına varamadım. Durumu hastaneye kaldırıldıktan sonra fark ettim. Ameliyata girdikten sonra anestezi görevlisi belden iğne vurdu. Doktor geldi ve 'ayağını keseceğiz Mustafa' dedi. Ben şok oldum. 'Komutanım nasıl kesersiniz ayağımı, kurtaramaz mısınız' diye yalvardım. 'Spor yapmayı, araba kullanmayı çok seviyorum. Ona göre kesin' diye pazarlık yapmaya başladık. Ayağım zaten kurtulmayacaktı."

- "Vatan için ayağımızı verdik, bununla gurur duyuyorum"

Vatan için ayağını kaybettiğini, bununla gurur duyduğunu vurgulayan Ak, şöyle konuştu:

"Benim nasibim böyleymiş. Yaşadığım yerde de olsa ayağımı kaybedecektim ama ne mutlu bana ki ayağımı vatan görevini yaparken, benim bir kusurum olmadan kaybettim. Vatan uğrunda ayağımı verdim. Gurur duyuyorum. Bu benin nişanım. Ben bunu gururla taşıyorum. Hiçbir pişmanlık duymadım. Hiçbir zaman 'askere keşke gitmeseydim' demedim. Yine olsa giderim. Şu vaziyette olsun yine giderim, yine görev yaparım. Bütün arkadaşlarım aynı şeyi düşünüyordur."

Hastaneden çıktıktan sonra yaklaşık 5 ay koltuk değneği ve tekerlekli sandalye kullandığını anlatan Ak, daha önce yaşamadığı sıkıntılar yaşadığını, kaldırımların yüksekliğini, yolların şartlarını o zaman daha iyi anladığını belirtti.

- "En çok mağdur olan Kürt vatandaşlarımız"

Ak, terörün masum insanları çocuk, yaşlı demeden vurduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim zamanımızda dağlarda mücadele ediyorduk. Şimdi artık şehre indiler. Kalleşçe saldırıyorlar. Yolun altına bomba koymuşlar. Asfaltın yanında tünel açmış oraya bomba koyuyorlar. O yollarda insanlar gezmeyecek mi? Ben o bölge insanını suçlamıyorum. Teröre destek olan var ama çoğu öyle değil. Onlar bizim insanımız. Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı. En çok mağdur olan aslında Kürt vatandaşlarımız. Oradaki insanlar her zaman bununla iç içe. Çoban köyde hayvanları otlatırken mayına basıyor, benim gibi o da ayağını kaybediyor. Onlar daha çok etkileniyor bu durumdan. Destek olanlar da dış güçlerin oyununa geliyor."

Anadolu topraklarının çok değerli olduğunu, bu nedenle dünyanın gözünün Türkiye'nin üzerinde bulunduğuna işaret eden Ak, "Bu coğrafya kıymetli bir coğrafya. Yıllardan beri biz bunun bedelini ödüyoruz. Bunu kenetlenip çözmemiz lazım. Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı kenetlenmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.