Samsun

Denizlerde yeni av sezonuna doğru

16:42 29 Ağustos 2016
Denizlerde yeni av sezonuna doğru

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, av sezonu öncesi, denizlerde gırgır ve trol yöntemiyle avlananlara yönelik açıklamalarda bulundu.

Kırmacı, yaptığı yazılı açıklamada, su ürünleri avlanma yasaklarına uyulmasının, 1 Eylül'de başlayacak av sezonunda küçük boydaki balıkların avlanması ve aşırı avcılıktan kaçınılmasının balık stoklarının ve neslinin devamı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Av sezonu boyunca yunus, fok, deniz alaları ve Mersin balıklarının bütün karasularda avlanmalarıyla tüp, nargile, maske, zıpkınla dalış yapılarak, şnorkel ve su altı tüfekleri kullanılarak ticari amaçlı balık avcılığının yasak olduğunu hatırlatan Kırmacı, şunları kaydetti:

"Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için il veya ilçe müdürlüklerinden ağların derinliğini gösterir bir yıl geçerli ölçüm belgesi alınması zorunludur. Gırgır ağlarıyla hamsi avcılığı 16.00-08.00 saatlerinde yapılır. Gırgır ağları belirtilen saatler dışında hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz. Karasularımızda gırgır ağlarıyla kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır. Fanyalı ağlarda ağ göz açıklığı 1 Eylül 2016'dan itibaren 36 milimetre ve üzeri olarak uygulanacak. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklıkları da 400 milimetreden küçük olamayacak."

Limanlarda, balıkçı barınaklarında, barınmayla çekek yerleriyle bu yerlerin girişinde ana mendireğin başından itibaren 100 metre yarıçaplı alanda su ürünleri avcılığının yasa olduğunu anlatan Kırmacı, açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Balıkçıların kendi aralarında otokontrol sistemi kurarak daha bilinçli ve verimli avcılık yapmaları noktasında birbirleri üzerinde etki yapmaları, kendileri ve ülkemiz için önemlidir. Denetimler sonucunda su ürünleri avcılığına getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında idari para cezası, ürünlere el konulması, ruhsatın geçici süreyle geri alınması ve ruhsat iptali yaptırımlar uygulanacaktır. Unutulmamalıdır ki ideal avcılık, dengeli avcılıktır. Aşırı ve kuralsız avcılık, geleceğimizin ve çok önemli bir zenginliğimizin yok edilmesi demektir. Amacınız günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olmalıdır. Bütün balıkçılarımıza bereketli, bol kazançlı ve bütün işlerinin rast gittiği bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.