Samsun

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

11:01 23 Eylül 2016
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

Kavak Sağlık Müdürü Fatih Aydın, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle vatandaşları sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.

Sağlık Müdürü Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karbonmonoksit gazının ısıtma amacıyla kullanılan her türlü soba ve ocaktaki yanma sırasında oluştuğunu söyledi.

Özellikle kış aylarında sobadan çıkan karbonmonoksit gazından etkilenen pek çok insanın zehirlenerek yaşamını yitirdiğini vurgulayan Aydın, bu nedenle baca ile soba borularının gözden geçirilmesini istedi.

Alınacak tedbirlerle bu olumsuzlukların önüne geçilebileceğine dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz, tatsız olduğundan fark edilmesi zor bir gazdır. Havaların soğumaya başladığı bugünlerde mutlaka baca temizliği yapılmalı, soba, boru ve dirsekleri gözden geçirilmeli, eski olanları yenilenmeli. Sobada fazla boru ve ikiden çok dirsek kullanılmamalı. Yatay borular bacaya doğru yüzde 10 eğimle yükselerek takılmalı. Yatarken de mutlaka soba söndürülmelidir."

Aydın, karbonmonoksitin panzehirinin oksijen olduğuna işaret ederek, kışın eve temiz havanın girmesi için cam veya kapının biraz açık bırakılmasının fayda sağlayacağını ifade etti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.