Samsun

"Basketbol oynayarak hayata bir sayı attım"

11:15 18 Mart 2017
"Basketbol oynayarak hayata bir sayı attım"

YAŞAR KARAMAN - Samsun'un Çarşamba ilçesinde 26 yaşındaki bedensel engelli Fatih Koçyiğit, çocukluk hayali olan basketbol oynayarak ve sosyal aktivitelere katılarak yaşama tutunuyor.

Ankara'da küçük yaşta geçirdiği felç nedeniyle engelli olan Koçyiğit, yaşamını koltuk değnekleri yardımıyla sürdürüyor.

Lise mezunu olarak Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na katılan ve 80 puan alıp Çarşamba Anadolu Lisesinde memurluğa atanan Koçyiğit, çocukluğundan bu yana basketbola ilgi duyuyor.

Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Lig ekiplerinden Çarşamba Bedensel Engelliler Basketbol Kulübünde oynamaya başlayan Koçyiğit, hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Koçyiğit, Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği üyeleriyle resim, tiyatro gibi farklı aktivitelere de katılarak, engelini unutmaya çalışıyor.

Fatih Koçyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşta engelli kaldığını, ailesinin kendisini götürdüğü doktorların "Bu çocuk 12 yaşından sonra yürür" dediğini söyledi.

Bu umutla pek çok ameliyat geçirdiğini dile getiren Koçyiğit, "Kendi kendime hep '13 yaşında kesin engelimden kurtulacağım, koşacağım, basketbolcu ya da futbolcu olacağım' diyordum. Yaşım 13 oldu, 14 oldu ama maalesef iyileşmedim." dedi.

İyileşmeyeceği kesinleşince durumu kabullendiğini anlatan Koçyiğit, ardından girdiği sınavda başarılı olarak Çarşamba'ya atandığını belirtti.

İlçede tek başına yaşamını sürdürmeye başladığını kaydeden Koçyiğit, "Engelli ağabeylerimin basketbol oynadığını duydum. Bir gün beni antrenmana götürdüler ve tekerlekli sandalyeye oturdum. Normal insanların koştuğu gibi ben de 4 teker üzerinde fırtına gibi koşmaya başladım. Ben de basket atabiliyordum. Basketbol oynamaya başladım ve hayata bir sayı attım." diye konuştu.

- "İnancını sağlam tutman gerekiyor"

Koçyiğit, engelli birey olarak tek başına yaşamanın zorlukları bulunduğuna dikkati çekerek, "Kış aylarında soba yakmak çok zor oluyor. Evde yemeğinden temizliğine kadar bütün işleri kendim yapıyorum. Evdeki her şeyi ulaşabileceğim yerlere koydum. Kendimce pratik çözümler ürettim." ifadelerini kullandı.

Engellilere tavsiyelerde bulunan Koçyiğit, "Hiçbir şey imkansız değil, sadece istemek gerekiyor. Koşamazsan sandalyeye binersin, ok atarsın, yüzersin. Her şey ayaklarının üzerinde durmakla olmuyor. İnancını sağlam tutman gerekiyor. Bunun için inanç çok önemli. Devletin verdiği çok büyük destekler var. Bunları değerlendirip hayata bağlanmak lazım." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.