Samsun

"Yumurta topuk" ayakkabıya Avrupa'dan da Ortadoğu'dan da talep var

11:26 15 Kasım 2017
"Yumurta topuk" ayakkabıya Avrupa'dan da Ortadoğu'dan da talep var

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Çarşamba ilçesinde yapılan ve "Çarşamba ayakkabısı" ya da ''yumurta topuk'' olarak bilinen ayakkabılara Avrupa'nın yanı sıra Ortadoğu'dan, Arap Yarımadası'ndan da talep geliyor.

Tek parça deriden, kösele taban üzerine, dikişsiz yapılan "yumurta topuk" ayakkabı rahatlığı nedeniyle iç piyasada tercih edilirken, üreticiler yurt dışından da sipariş alıyor.

İlçede yaklaşık 35 yıldır Çarşamba ayakkabısı yapan, eski Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı ve üyesi Mithat Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada yumurta topuk ayakkabının ününün Türkiye sınırlarını aştığını söyledi.

Türk Patent Enstitüsüne 2007 yılında başvurduklarını, 2008 yılında da ayakkabının model tescilini yaptırdıklarını belirten Özcan, "Avrupa'ya, Ortadoğu'ya hatta Arap Yarımadası'na buradan ayakkabı gönderiyoruz. Çarşamba'da üretilen ayakkabılar Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, Irak, Dubai, Katar, Kuveyt ve Bahreyn gibi ülkelere gidiyor." diye konuştu.

Özcan, ilçede ayda yaklaşık 5 bin çift ayakkabı üretildiğini belirterek, "Elde dikişsiz olarak yapılan ayakkabılar rahat ve şık olduğu için meraklısı tarafından tercih ediliyor." ifadelerini kullandı.

- "Suni malzemeden yapılan ayakkabılara göre daha sağlıklı"

Özcan, dana derisinden kösele taban üzerine tek parça deriden yapılan ayakkabının suni malzemeden yapılan ayakkabılara göre daha sağlıklı olduğunu da vurguladı.

Çarşamba ilçesinde 38 yıldır baba mesleği olarak Çarşamba ayakkabısı yapan Abdullah Günay (53) ise üretimi sadece Çarşamba’da yapılan ayakkabıların ününün her geçen gün arttığını dile getirdi.

Son yıllarda kendilerine gelen taleplerin arttığına işaret eden Günay, şunları dile getirdi:

''Çarşamba ayakkabısı özel bir ayakkabıdır. Komple tek deriden, dikişsiz olarak yapılır. Topuğuna basılıp çekilebilir rahat bir ayakkabı. Çarşamba ayakkabısı sağlık açısından da iyidir. Hazır ayakkabılar çıktıktan sonra iç pazarda kullanım sayısı azaldı ancak ayakkabının özelliklerini ve rahatlığını bilenler genelde tercih ediyor. Gurbetçilerimiz sayesinde Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinde tercih ediliyor. Türkiye'ye gelen ve Çarşamba ayakkabısı giyen Türkmenler de bu ayakkabıya ilgi göstermeye başladı.''

- "Ayakkabının özeliğini bilenler vazgeçmiyor"

Çarşamba ayakkabısının tasarımının çarıktan esinlenerek yapıldığını, ökçesi nedeniyle yumurta topuk ayakkabı denildiğini anlatan Günay, rahatlığı nedeniyle hala birçok insanın yumurta topuk ayakkabıyı severek ve beğenerek kullandığını ifade etti.

Çarşamba ayakkabısı için yetiştirecek çırak bulamamaktan yakınan Günay, şöyle devam etti:

"Bu ayakkabıyı bir kez giyenler bir daha vazgeçmiyor. Çünkü rahatlığını ve sağlık açısından faydasını görüyor. Ayağı terletmiyor, yormuyor. Ayakta koku yapmıyor. Bir zamanların vazgeçilmezi olan Çarşamba ayakkabıları birçok Türk filminde ünlü sanatçılar tarafından da tercih edildi. Sadece ben bir günde 8 ile 12 çift arasında ayakkabı yapıyorum. Yaptığım bütün ayakkabılar hemen satılıyor."

Günay, Çarşamba ayakkabısının 37 numaradan 47 numaraya kadar üretildiğini, fiyatının 120 ile 180 lira arasında olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.