Samsun

Türkiye'nin ihraç ettiği ilk uçağın prototipi yapıldı

11:14 15 Aralık 2017
Türkiye'nin ihraç ettiği ilk uçağın prototipi yapıldı

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'da radyo kontrollü uçak kursuna katılan üniversite öğrencileri, Türk Hava Kurumu (THK) Uçak Fabrikası'nda 1945 yılında hava ambulansı olarak geliştirilen ve Danimarka'ya ihraç edilen, Türkiye'nin ihraç ettiği ilk uçak olarak tarihe geçen THK-5A modeli uçağın 72 yıl aradan sonra prototipini yaptı.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Karadeniz Yurdu'nda kalan öğrencilerin yer aldığı, radyo kontrollü uçak kursunda, tarihteki başarıya atıfta bulunuldu.

THK Uçak Fabrikası'nda 1945 yılında, kısıtlı imkanlarla yürütülen uçak geliştirme projeleri kapsamında hava ambulansı olarak geliştirilen ve Danimarka'ya ihraç edilen THK-5A modeli uçağın prototipi, gençlere Türkiye'nin havacılığıyla ilgili bilgi sahibi olmaları için yaptırıldı.

Kurs Eğitmeni Cihan Alsoy, Türkiye'de geliştirilen ve ihraç edilen bir uçağın 72 yıl sonra prototipini yapmanın kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören ve Karadeniz Öğrenci Yurdu'nda kalan 16 öğrencinin katıldığı model uçak kursunda, geçmiş ile gelecek arasında köprü oluşturmaya çalıştıklarını belirten Alsoy, kursa katılan öğrencilerin tasarladıkları uçakları yaptıklarına işaret etti.

Havacılık sektöründe geçmişte, yaşanan imkansızlıklara rağmen yakalanan başarının gençlere hatırlatılması için THK-5A modelinin prototipinin yapılması için harekete geçtiklerini anlatan Alsoy, şunları dile getirdi:

"Kredi ve Yurtlar Kurumu Samsun İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu'nun desteği ile yurt bünyesinde model uçak ve pilotaj atölyesi kurduk. Yurtlarda kalan bütün öğrencilerin eğitimlerinin dışında kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçladık. Öğrencilere geçmişte uçak yapan Türkiye'nin uçaklarını tanıtmak istedik. Havacılık sektöründe geçmişte yaşanan imkansızlıklara rağmen yakaladığımız başarımızı, gençlerimize hatırlatmak amacıyla 72 yıl aradan sonra THK-5A modelinin prototipini yaptık. Hem öğrencilerin kişisel gelişimine katkı sağlamak hem de geçmişte havacılıktaki başarılarımızı hatırlatarak geleceğe katkı sağlamak istedik."

Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası tarafından yürütülen uçak geliştirme projeleri içinde ulaştığı başarı ile ayrı bir yeri olan THK-5A'nın, yokluk içinde başlayan bir mücadelenin ürünü olarak ortaya çıktığını vurgulayan Alsoy, şu bilgileri aktardı:

"THK-5A hafif nakliye uçağı olmuştur. THK- 5A ihracatı yapılan ilk Türk uçağı unvanına da sahiptir. Danimarka'ya ihraç edilen uçak burada ambulans, posta uçağı olarak kullanılmış. Bir defaya mahsus olarak mahkum nakli amacıyla da kullanılmıştır. İlk ihraç ettiğimiz uçak olan THK-5A'nın bilinmesini istedik. Bu nedenle de bundan esinlenerek kursumuzda 2 metre boyunda bu uçağın radyo kontrollü modelini yaptık.''

Kursa katılan öğrenciler ise, 72 yıl önce üretilen bir uçağın prototipini yaparak uçurmanın kendilerini duygulandırdığını ifade ettiler.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.