Samsun

İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama tepkiler

16:42 15 Mayıs 2018
İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama tepkiler

Samsun, Kastamonu, Çorum ve Çankırı'da İsrail'in Filistin'de yaptığı saldırılar kınandı.

Samsun'da AK Parti İl Başkanlığınca İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler için Büyük Cami önünde "İşgale Karşı Ses Ver" programı düzenlendi.

Ellerinde "Katil Amerika, Katil İsrail", "Daha ne bekliyorsun? Uyan" yazılı pankartlar eşliğinde İsrail'i protesto eden vatandaşlar, şehit Filistinliler için önce gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından dua etti.

AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, burada yaptığı açıklamada İsrail'i e kınadı.

ABD ve İsrail’in, Ortadoğu'nun göz bebeğinde ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana buladığını belirten Karaduman, şunları söyledi:

"İsrail'in uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsrail’e, böyle devam etmesi halinde, eninde sonunda akıttığı masum kanlarında boğulacağını bir kez daha hatırlatıyoruz. Uluslararası kuralların ve vicdanın bu derece hoyratça çiğnenmesi, hiç kimsenin kendini güvende hissetmediği bir dünyaya doğru gidildiğinin ifadesidir. Müslümanların, Hristiyanların ve Musevilerin kendi dini ve tarihi hafızalarını muhafaza ettiği Kudüs’te, bu dengenin bozulması çok daha büyük sorunları tetikleme potansiyeline sahiptir."

Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de Site Camisi önünde düzenlenen protesto gösterisinde sloganlar atarak İsrail'i kınadı. Filistinliler için burada da gıyabi cenaze namazı kılındı.

- Kastamonu

AK Parti İl Başkanlığınca Nasrullah Meydanı'nda ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan Filistinlilere yönelik katliamı protesto edildi.

AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, burada yaptığı konuşmada, Kudüs'ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirtti.

ABD'nin İslam'ın ilk kıblesi, kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Ünlü, "Bu girişim bizim için yok hükmündedir. ABD bu girişimiyle BM'yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. " dedi.

Filistin'in ve Filistinlilerin yalnız olmadığını vurgulayan Ünlü, "İsrail'in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği bu katliama sessiz kalmayacağız. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir." ifadesinde bulundu.

Konuşmanın ardından vatandaşlar ellerindeki "Filistin Canımız Feda Olsun Kanımız", "Ümmetin Umudu Tayyip Erdoğan", "Mescid-i Aksa Onurumuzdur", "Kudüs Bizimdir Bizim Kalacak" yazılı dövizlerle slogan attı.

- Çorum

Çorum'da, İsrail'in Filistin'de yaptığı saldırılar kınanarak, şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca alınan karar çerçevesinde yurt genelindeki camilerde olduğu gibi Çorum Ulu Cami'de de İsrail askerlerinin, dün Gazze sınırında, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açması sonucu şehit olanlar için sala okundu.

Akşemseddin Camisi'nde öğle namazını kılan cemaat, daha sonra cami avlusunda İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Kentteki sivil toplum kuruluşları tarafından da İsrail'in Filistin'de yaptığı saldırılar kınandı.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformunca Hürriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına katılanlar, "Savaşa ve işgale hayır", "Filistin halkı yalnız değildir", "No war" ve "Katliamlara sessiz kalma" yazılı döviz ve pankartlar açarak, İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Gül, İsrail'in gerçekleştirdiği katliamı lanetlediklerini belirterek, ABD'nin 22 yıldır uygulamaya koymadığı Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğuna dair kararını hayata geçirmesinin açık bir provokasyon olduğunun tüm dünya tarafından bilindiğini belirtti.

CHP Çorum İl Başkanı Hayati Serbes de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail yönetiminin Ortadoğu'da uyguladığı zulmün, Filistin'in mazlum halkına karşı işlenen bir insanlık suçu olduğunu belirterek, "Gazze'de yaşanan katliamı CHP olarak lanetliyor, ABD ve İsrail yönetimlerini şiddet ve nefretle kınıyorum. İsrail'in düzenlediği saldırıda şehit olan Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Mazlum Filistin halkının her zaman yanındayız ve olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatçi de yazılı açıklamasında, Kudüs'ün, insanlığın ve ümmetin kalbi ve İslam'ın ilk kıblesi olduğunu belirterek, "Kudüs, dayanma noktamızın son sınırıdır. Kudüs siyonist işgalden kurtulana kadar durmayacağız. Kudüs özgür olana kadar, susmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- Çankırı

AK Parti Çankırı İl Başkanlığınca Karatekin Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan AK Parti İl Başkanı Celal Kaman, ABD'nin İslam"ın ilk kıblesi Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişiminin kabul edilemez olduğunu söyledi.

ABD'nin bu girişimiyle BM'yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını belirten Kaman, "Kudüs’ün, gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla, gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulunun ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD’nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu’da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir." dedi.

Kaman, Türkiye'nin mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın savunucusu olmaya devam edeceğini kaydetti.

Çankırı Belediye Başkanı Hüseyin Boz, MHP Merkez İlçe Başkanı Bahadır Akbaba, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar protestoya destek verdi.

Öte yandan Orta ilçesine bağlı Yaylakent beldesinde de şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.