Samsun

Aşkları gümrüğe takıldı! Endonezyalı gelin...

10:03 05 Şubat 2020 15 Yorum Var
Aşkları gümrüğe takıldı! Endonezyalı gelin...

Samsun'da aşkları mesafeleri aşan çift gümrüğe takıldı. Samsunlu vatandaş Selim Şenol, Endonezya uyruklu eşini vizede yaşanan bir problem nedeniyle 19 aydır Türkiye'ye getiremiyor.

Samsun'da 42 yaşındaki Selim Şenol ve Endonezya uyruklu Rumarjati Yahya Saragıh (42) internet üzerinden tanışarak birbirlerini sevdiler. 25 Nisan 2018'de de bir yastığa baş koymak üzere Samsun'da resmi nikahla evliliklerini gerçekleştirdiler. Evlilik sonrası eşine kimlik almak için başvuran Selim Şenol'un iddiasına göre yetkililer tarafından 90 günlük başvuru süresini kaçırdıkları için eşi Rumarjati'nin ülkeye bir daha giriş çıkış yaptıktan sonra kimlik alabileceği söylendi. Şenol eşini kimlik alabilmesi için 11 Eylül 2018'de ülkesine gönderdi. İddiaya göre Selim Şenol'un eşi Rumarjati ülkeden çıkış yaptı ancak dönüşte havalimanındaki gümrük polisinden Türkiye'de bulunduğu ve evlendikleri sırada ülkede kalabileceği gün sayısını aştığı için vize ihlal cezası aldığını ve 5 yıl süreyle ülkeye giriş yapamayacağını öğrendi. Şenol o günden sonra 19 ay boyunca eşini göremediğini belirtti.

ÇİFT KAVUŞAMADI

Samsun İl Göç İdaresine başvurarak durumu anlattığını söyleyen Şenol, oradan Endonezya'daki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna dilekçe yazarak Türkiye'deki giriş engelinin kaldırılması için özel meşruhatlı vize talebinde bulunması gerektiğini öğrendi. Yazdığı dilekçe olumlu karşılandı ve istediği vize verildi. O noktadan sonra Şenol problemin çözüldüğünü düşünerek eşine 31 Aralık 2019 tarihine bir bilet aldığını ve 1 Ocak 2020'de havalimanında gelmesini beklediğini belirtti. Ancak bu kez de çift kavuşamadı. Şenol'un iddiasına göre konsolosluktan vize verilmesi sonrasında İstanbul Havalimanı gümrüğü ile yapılması gereken yazışma yapılmadığı için eşi yeniden ülkeye giremedi ve geri gönderildi.

''BU SÜREÇTEN USANDIM''

Bu süreçte maddi ve manevi olarak yıprandığını ve problemin bir an önce çözülerek 19 aydır göremediği eşine kavuşmak istediğini belirten Selim Şenol, "25 Nisan'da resmi nikah oldu. Nikahtan sonra 90 günlük kanunla yasa haline getirilmiş kimlik başvuru süresini geçirdik. Bunun üzerine eşimi kimlik alabilme hakkı elde etmesi için gönderdim. Uçağı indiği halde eşimi göremedim. Havalimanı polisine gittim. 'Eşinizin vize ihlal cezası var mıydı' diye sordular. Konsoloslukla yazıştığımı ve özel meşruhatlı vize verildiğini anlattım. Endonezya'daki Türk konsolosluğu vize veriliş tarihinde İstanbul Havalimanındaki gümrük polisiyle yapması gereken yazışmayı yapmadığı için eşim tekrar ülkeye giriş yapamadı ve geri gönderildi. Ben bu süreçten usandım. Eşim de manen zedeleniyor" şeklinde konuştu.

MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ

Şenol, "Ben eşimi havalimanına kadar kendi imkan ve çabalarımla getirdiğim halde geri gönderilmesini kabul etmiyorum. Devletimin bu konuda ihlal edilen haklarımı yerine getirmesini talep ediyorum. Bu da olmazsa hukuki açıdan mahkeme yoluna başvuracağım. 18 ay oldu, 19. ayın içindeyim eşimi göremiyorum. Bu ülkenin vatandaşı değilim gibi benim haklarım da ihlal ediliyor. Devletin yetkili organlardan eşimin Türkiye getirilmesi talep ediyorum. Devletimiz yasası gereği gümrük polisi 'vize ihlali var' diye eşimi geldiği gün geri gönderebiliyor. Vatandaşı cezalandırmaya geldiğinde hemen peşin, problem çözme noktasında ise uzuyor. 19 ay oldu. İnternetten iletişim kurabiliyoruz. Artık bir çözüme kavuşmasını istiyorum" sözleriyle yetkililere çağrı yaptı.

 

YORUMLAR

15 Yorum Var
  • ccey 4 yıl önce Şikayet Et
    kurumların birbirine bağlanması bürokrasinin kısalması için çalışmalar yapılıyor fakat uygulamada personel sorunu birinin yaptığınından öbürünün haberi yok internet elnizin altında konsoloslukla anlık yazışma yada görüntülü dahi görüşme imkanı varken devletin bir çok kurum yazışmalarına internet üzerinde online işlem yaptırırken böylesi bir durumda neden kullanılamıyor, üstelik bu işin maliyeti vatandaşa çok pahalıya malolurken iptal edilen giriş, yeniden uçak bileti al kimin umrunda
    Cevapla
  • Mehmet 1326 4 yıl önce Şikayet Et
    Rezalet başka bir şey değil insanları ayirmayin birleştirin artık kim bilir belki çok mağdur var
    Cevapla
  • adamin biri 4 yıl önce Şikayet Et
    Malesef bize, devami oldugumuz medeniyetin insana olan saygisina ve aileye kurumuna gosterdigi ihtimama yakismayan bir durum.
    Cevapla
  • Alper KARA 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet bizim göç idaresine bağlı konularla alaklı bazı kanun değişiklikleri yapılmalı.. Bende benzer birşey yaşadım. Bir aylık bebeği bırakıp uçmak zorunda kaldı eşim. Bizimde ihmalimiz var elbette fakat bazı durumlar göz önüne alınarak bazı haller istisna sayıla bilmeli diye düşünüyorum. Durumu izah eden dilekçe verdim ama dönüş olmadı ilgililerden.
    Cevapla
  • kadir 4 yıl önce Şikayet Et
    yabanci ulke vatandaslari ile evlenince ne gibi haklarin var yasal sureler gibi bilgiler evlenen kisilere brosurle veya kitapcikla verilmeli ve verilirken uyarilmali balayi donemi cicim aylari dikkat edilmeyen durumlarda boyle sorunlar ortaya cikiyor zira hakkini bilmeyen vatandas magdur oluyor cozum sureci de bu kadar uzun olmamali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.