Samsun

Endonezyalı geline bürokrasi engeli!

11:01 23 Şubat 2020 5 Yorum Var
Endonezyalı geline bürokrasi engeli!

Samsun'da yaşayan bir vatandaş, Endonezya uyruklu eşini vize işlemleri sırasında yaşanan bir problem nedeniyle 19 aydır Türkiye’ye getiremiyor.

Samsun'da yaşayan 42 yaşındaki Selim Şenol, Endonezya uyruklu eşi Rumarjati Yahya Saragıh'nı (42) vize işlemleri sırasında yaşanan bir problem nedeniyle 19 aydır Türkiye’ye getiremiyor. Devletin farklı birimlerine bu süre zarfında 20'yi aşan dilekçe verdiğini belirten vatandaş çaresiz durumda olduğunu ve yetkililerden yardım beklediğini dile getirdi.   

5 YIL SÜREYLE ÜLKEYE GİREMEYECEK

Samsun’da yaşayan 42 yaşındaki Selim Şenol ve Endonezya uyruklu Rumarjati Yahya Saragıh (42) internet üzerinden tanışarak birbirlerini sevdiler. 25 Nisan 2018’de de bir yastığa baş koymak üzere Samsun’da resmi nikahla evliliklerini gerçekleştirdiler. Evlilik sonrası eşine kimlik almak için başvuran Selim Şenol’un iddiasına göre yetkililer tarafından 90 günlük başvuru süresini kaçırdıkları için eşi Rumarjati‘nin ülkeye bir daha giriş çıkış yaptıktan sonra kimlik alabileceği söylendi. Şenol eşini kimlik alabilmesi için 11 Eylül 2018’de ülkesine gönderdi. İddiaya göre Selim Şenol’un eşi Rumarjati ülkeden çıkış yaptı ancak dönüşte havalimanındaki gümrük polisinden Türkiye’de bulunduğu ve evlendikleri sırada ülkede kalabileceği gün sayısını aştığı için vize ihlal cezası aldığını ve 5 yıl süreyle ülkeye giriş yapamayacağını öğrendi. Şenol o günden sonra 19 ay boyunca eşini göremediğini ifade etti. 


 
CUMHURBAŞKANI'NA MEKTUP YOLLAMIŞ

Samsun İl Göç İdaresine başvurarak durumu anlattığını söyleyen Şenol, oradan Endonezya’daki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna dilekçe yazarak Türkiye’deki giriş engelinin kaldırılması için özel meşruhatlı vize talebinde bulunması gerektiğini öğrendi. Yazdığı dilekçe olumlu karşılandı ve istediği vize verildi. O noktadan sonra Şenol problemin çözüldüğünü düşünerek eşine 31 Aralık 2019 tarihine bir bilet aldığını ve 1 Ocak 2020’de havalimanında gelmesini beklediğini belirtti. Ancak bu kez de çift kavuşamadı. Maddi ve manevi olarak tükendiğinin altını çizen Şenol, "Endonezya'daki Türk Konsolosluğu İstanbul'daki gümrük polisine yapması gereken yazışmayı yapmadığı için eşim sınır dışı edildi. Eşim geldiği gün sınır dışı edildi. O gün ülkemizde resmi tatil olduğu için havalimanında derdimi anlatabilecek kimseyi bulamadım. Eşimi istemeye istemeye tekrar ülkesine göndermek zorunda kaldım. Bu kişi benim resmi nikahlı eşim olduğu halde ülkesine gönderilmesini sineye çekiyorum ama gümrük polisi benim eşimi sanki bir terör suçlusu gibi geldiği ülke Endonezya'ya değil de Malezya'ya gönderiyor. Eşim orada 7 gün boyunca esaret hayatı yaşadı. Cebinde hiçbir maddiyatı yoktu. Kendim çabaladım ve en sonunda buradan yaptığım ekonomik destek ile eşimin ülkesinde geçişini sağladık. Cumhurbaşkanımıza özel taahhütlü mektup gönderdim" dedi.  

YARDIM BEKLİYOR...

Yetkilileri yardım çağrısında bulunan Şenol, "Ben bu süreçten usandım. Eşim de manen zedeleniyor.  Bu da olmazsa hukuki açıdan mahkeme yoluna başvuracağım. 18 ay oldu, 19. ayın içindeyim eşimi göremiyorum. Bu ülkenin vatandaşı değilim gibi benim haklarım da ihlal ediliyor. Devletin yetkili organlardan eşimin Türkiye getirilmesini talep ediyorum. Devletimiz yasası gereği gümrük polisi ‘vize ihlali var’ diye eşimi geldiği gün geri gönderebiliyor. Vatandaşı cezalandırmaya geldiğinde hemen peşin, problem çözme noktasında ise uzuyor. 19 ay oldu. İnternetten iletişim kurabiliyoruz. Artık bir çözüme kavuşmasını istiyorum” diye konuştu. 

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    bu tür aksiliklerde hemen mahkemeye basvur . aile birlesimini önemini mahkemede söyle gelinin ülkesinde esinden ayri kaldigin icin nikahin yakinda bos olabilicegini en yakin zamanda karimi istiyorum de .mahkemede isyan et agla magdurum de
    Cevapla
  • ATILLA TURK 4 yıl önce Şikayet Et
    endonezya türk milletini sever sayn baskan bunada bir cözüm getiri sanirim olmaz ama sende süreyi niye asiriyorsun dikkat etmeli idin
    Cevapla
  • belde 4 yıl önce Şikayet Et
    bu gidişle yurt dışı evlilikler artar. belki devlet önlem alacak, ancak bizde bu kadar müzmin bekar varken bu durum devam eder. bizim ülkemizde kadın olsun erkek olsun beklentiler çok yüksek. evlilik yapılıyor, adam ömür boyu mahkum mu ediliyor belli değil. bu nedenle kim olursa olsun erkek kız aileleri birlikte evlilikleri kurmalı. lakin erkek egemen toplum, kadınlar da mazlum bu şekil sağlıklı nesli nasıl oluşturacağız. iyice düşünmek gerek.
    Cevapla
  • Hasanbb 4 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır yurtdışına gidip gelirim. Bir çok dost ve arkadaşım oldu. Eğer evlenecek olsam dışarıdan evlenmeyi tercih ederim. Bizdeki gibi saçma istekler, saçma kavga gürültüler zorlamalar, aşırı maddi külfetler yok. Gönül bulursa yurtdışından evlenmek en güzeli. Bizim kızlarda burnundan kıl aldırmadıklarıyla kalsın.
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizdeki kadınların istekleri çok fazla olunca bekarlarda ithalata yönelmiş :)
    Cevapla
  • Ademyafes 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet..doğru...benim eşim de endonezyalı...ben endonezya da vize görmedim...eşim gördü. Ben gurbetçi bir insanım...türk vatandaşıyım, kendi ülkeme pasaport ve kimlikle giriş yapıyorum...oysa alman vatandaşları kendi kimlikleri ile Türkiye'ye giriş yapabiliyorlar. Ne yazık ki adil olmayan böyle bir çok muamele var...daha duyarlılık devletimizden beklentim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.