Şanlıurfa

"Türkiye'de demir eksikliğinin en çok görüldüğü il Şanlıurfa"

17:01 11 Eylül 2015
"Türkiye'de demir eksikliğinin en çok görüldüğü il Şanlıurfa"

Türk Alman Jinekoloji, Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, yapılan araştırmalarda, Türkiye'de demir eksikliğinin en çok görüldüğü ilin Şanlıurfa olduğunun belirlendiğini ifade etti. 

TAJEV'in "Sadece Benim İçin" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında Çanakkale'ye gelen Ünlü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya katıldı.

Sağlık uzmanları ve kadın sağlığı hekimlerinin katıldığı beş oturumluk toplantıda konuşan Ünlü, uzun yıllardır ülkenin değişik noktalarında sağlık alanlarında projeler yaptıklarını hatırlattı.  

Türkiye'de demir eksikliğinin en fazla  görüldüğü bölgeleri belirlemek için bir araştırma yaptıklarını söyleyen Ünlü, şunları belirtti:

"Yaptığımız araştırmalarda Türkiye'de demir eksikliğinin en çok görüldüğü ilin Şanlıurfa olduğunu tespit ettik. Şanlıurfa kebaplarıyla, kırmız etiyle ve çeşitli et ürünleriyle meşhur bir ilimiz. Elbette ki burada kadınlarımızda demir eksikliği anemisinin, kansızlığın görülmemesi gerekiyor. Ama durum böyle değil. En çok görülen illerimizden bir tanesi Şanlıurfa." 

Şanlıurfa'nın en çok kırmızı et tüketen şehirlerden bir tanesi olduğunu hatırlatan Ünlü, "Kırmızı et ise demir kaynağı. Maalesef üzülerek şu gerçeği gördük ki Şanlıurfa'da kadınlarımız erkeklerimiz kadar kırmızı et tüketme şansına sahip değil. Yani eti evde erkekler yiyor büyük olasılıkla. Kadınlarımızın beslenmeleri yetersiz. Kırmızı et tüketimleri çok az, bu da tabii ki oldukça üzücü, oldukça bizi endişeye kaptıran bir durum oldu" dedi. 

Ünlü, bu gerçeği kadınların kansızlık sorununa çözüm bulmaları için Şanlıurfa'daki vatandaşlarla da paylaştıklarını ifade etti.

Proje kapsamında Bingöl'e de gittiklerini aktaran Ünlü, burada kadınların aktif şekilde toplantılara katıldığını ifade etti. Bilecik'te yapılan taramada da iki kadında rahim ağzı kanseri tespit ettiklerini ve hemen bu kişilerin ameliyatlarını organize ettiklerini söyleyerek, "Bu da bu tip sivil toplum örgütlerinin ne kadar önemli olduğunu ve de bu taramaların kadın sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bize göstermiş oluyor. Her şeyi tabii ki devlete bırakmamak lazım" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.