Şanlıurfa

"Güvenmediğiniz yerlere kurban vekaleti vermeyin"

11:10 21 Eylül 2015
"Güvenmediğiniz yerlere kurban vekaleti vermeyin"

HALİL FİDAN - Harran Üniversitesi (HRÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz, "Milletimiz, daha sonradan örgüt olduğunu fark ettiğimiz bazı cemaatlere yıllarca kurbanlarını vererek hata yaptı. Sonradan öğrendik ki bunlar vekaletleri kesmiyorlar aksine bekletip sonrasında yurtlarında değerlendiriyorlar" dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin çok faziletli ve anlamlı olduğunu söyledi.

İnsanların son dönemde söz konusu ibadetin manevi değerinden çok etiyle ilgilendiğini belirten Yılmaz, bunun çok yanlış olduğunun altını çizdi.

İmkanı olan her Müslüman'ın kurban kesmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, Hazreti Adem'in çocukları Habil ve Kabil'in kıssasından örnek vererek, şunları kaydetti: 

"Günümüzde Müslümanlar maalesef kurbanın manevi değerinden çok maddi değeriyle ilgileniyor. Yani etin fazla olması onlar için daha elzem gibi davranıyorlar hatta öyle bir duruma geldik ki artık insanlar hayvan kesmiyor, 'hocam 10 kilogram et kasaptan alsak bizim için daha karlı olur' diyebiliyor ama böyle olmaz. Kurban, yemeğin ötesinde bir ibadettir, namaz, oruç, hac, zekat gibi Allah rızası için yapılan bir ibadettir. Kurban, Allah'a yaklaşmak için yapılan bir ibadettir."

Kurban ibadetinin yardımlaşma duygusunu ortaya çıkarmak için önemli bir ibadet olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Habil ve Kabil'den de Allah kurban istemiş. Habil en güzel hayvanını, Kabil ise en kötüsünü kurban etmiş. Allah, Kabil'inkini kabul etmedi. Bu anlamda bizim de sadece 'kesmiş' desinler veya daha fazla et almak için değil, Allah'ın rızasını gözeterek, ibadetimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Kurban ibadeti, kar amacı gütmeden, sadece ve sadece Allah emrettiği için yapılır, bunun için hiç bir hesap yapmadan maddi durumumuza göre en güzel hayvanı kesmeye çalışalım" dedi.

- "Güvenmediğiniz yerlere kurban vekaleti vermeyin"

Prof. Dr. Yılmaz, son dönemde yaygınlaşan vekaletle kurban kesme organizasyonlarına da insanların dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. 

"Güvenmediğiniz yerlere kurban vekaleti vermeyin" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Milletimiz, daha sonradan örgüt olduğunu fark ettiğimiz bazı cemaatlere yıllarca kurbanlarını vererek hata yaptı. Sonradan öğrendik ki bunlar vekaletleri kesmiyorlar aksine bekletip sonrasında yurtlarında değerlendiriyorlar. Tabii bunda vatandaşın sorumluluğu yok, vebali tamamen onlardadır. Zaten o bahsettiğimiz gruplar vatandaştan zorla alıyor, 'Çocuğun bizde kalıyorsa kurbanını bize vermek zorundasın' gibi direktifleri oluyor. Güvenirsek vekaletin herhangi bir sıkıntısı yok çünkü bu işleri gerçek manada en iyi şekilde yapan kurumlarımız var ama dikkat etmek gerekiyor, tereddüt yaşadığımız zaman bu iş olmaz."

Kurban kesilirken hayvanlara asla kötü muamele edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, aksi durumda ibadetin tehlikeye gireceğini ifade etti. 

Yılmaz, kurban kesildiğinde çocukların bunu görmesine müsaade edilmesi gerektiğini dile getirerek, "Kurbanın çok hikmeti var. Bu anlamda kurban kesilirken çocukların bunu görmesine izin vermeliyiz. Onların da bu ibadetten haberleri olsun ki gelecekte kendileri de kessin" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.