Şanlıurfa

Mağarada işlettiği kafeyi antikalarla "müzeye" çevirdi

11:34 09 Ekim 2015
Mağarada işlettiği kafeyi antikalarla "müzeye" çevirdi

MEHMET AKİF PARLAK - Şanlıurfa'da bir işletmeci, kafe olarak çalıştırdığı eski çağlardan kalan mağarayı, sergilediği bin 200 antika eşyadan oluşan koleksiyonuyla adeta müzeye çevirdi.

Yaklaşık 15 yıldır antika eşya biriktiren Mustafa Yüzübeyaz, bunları Urfa Kalesi'nin eteğinde kafe olarak işlettiği mağarada sergiliyor.

Çeşitli dönemlere ait radyo, müzik ve tarım aleti, para, saat ile kömürlü ütünün de aralarında bulunduğu yaklaşık bin 200 eşyalık koleksiyon, müşterilerin ilgisini çekiyor.

Yüzübeyaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atıl durumdaki mağarayı 10 yıl önce valilikten kiraladıklarını söyledi.

Mekanı aslına uygun restore ettikten sonra kafe olarak işletmeye başladıklarını anlatan Yüzübeyaz, yaklaşık 15 yıldır antika eşya topladığını, bu ilgisini kafeye de yansıtmak istediğini kaydetti. Yüzübeyaz, bu eşyalarla daha güzel bir atmosfer oluştuğunu düşündüğü için mağarayı adeta "müze kafe"ye dönüştürdüğünü dile getirdi.

Kafeye gelen müşterilerin dinlenirken aynı zamanda Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürünü öğrendiğini belirten Yüzübeyaz, şöyle konuştu:

"Başta Şanlıurfalılar olmak üzere herkesin buraya gelip, antika eşyaları görmesini istiyoruz. Şehrin gelişmesine her açıdan destek oluyoruz. Hurdacılarda eski Urfa'ya ait ne kadar eşya varsa topluyorum. Şu an mağaramızda bin 200'e yakın antika eşya bulunuyor. Burada insanın aklına gelebilecek her şey var."

 - "Daha çok tarihi radyolar var"

Kafeye gelenlerin oturmadan önce koleksiyonu incelediğini anlatan Yüzübeyaz, "Tepkiler çok güzel. 'Bu kadar eşyayı nasıl bir araya getirdiniz' diye soruyorlar. Bu ilginin eksilmemesi için eşyalara çok iyi bakıyoruz. Atıl durumdaki her şeyi alıyor, temizliyor ve kafeye koyuyoruz" dedi.

Antika radyolara karşı ayrı bir ilgisi bulunduğunu dile getiren Yüzübeyaz, "Kafede yaklaşık 130 antika ve ahşap radyomuz var. Bunlardan bazıları çalışıyor, bazıları çalışmıyor. Aralarında 'ahşap' diye tabir edilen 80 yıllık radyolar var. Her gün çocuk gibi bunların bakımını yapıyorum" ifadelerini kullandı.

Müşterilerden Hüseyin Güneş de farklı bir atmosferi bulunan mağarada ilginç eserlerle karşılaştığını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.