Şanlıurfa

Terör bakırcıların "çekiç sesi"ni de kesti

11:17 15 Ekim 2015
Terör bakırcıların "çekiç sesi"ni de kesti

HALİL FİDAN - Son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle turistin bölgeye gelmemesi, Şanlıurfa'da tüm esnafı olduğu gibi kaybolmaya yüz tutan bakırcıları da olumsuz etkiliyor.

Kentte bir zamanlar yöre halkının temel ihtiyaçlarını karşılayan, ustalarının el emeği göz nuruyla işlediği bakır eşyalar, mutfak ürünü olarak kullanılmaktan uzaklaşınca daha çok ev ve iş yerlerinde aksesuar olarak yer almaya başladı.

Kenti gezmeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken bakır eşyalar, yaşanan terör olaylarının turizmi olumsuz etkilemesiyle elde kaldı.

Çekiç ve nakış seslerinin yerini sessizliğe bıraktığı Tarihi Kapalı Çarşı'da esnaf, iş yapamamaktan şikayetçi.

Bakırcılar ve Kalaycılar Odası Başkanı Mehmet Nur Demirözü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olarak başladığı bakırcılığı 55 yıldan bu yana sürdürdüğünü ifade etti.

Mesleğin bitme noktasına geldiğini ancak kente gelen turist ile ayakta durduklarını anlatan Demirözü, şunları söyledi:

"Zaten bakırcılık kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek. Çırak bulunmuyor, işler kötü. Bir de buna terör olayları eklenince tamamen zor durumda kaldık. 5 ay öncesine kadar buralara çok turist gelirdi, siparişleri yetiştiremezdik. Terör nedeniyle ne yerli ne de yabancı turist bölgeye gelmemeye başladı. Bu nedenle diğer esnaf gibi biz de çok zarar gördük."

Demirözü, mesleği yaşatmak ve çırak yetiştirmek için valilikle ortaklaşa kurs açtıklarını ancak başvuruların yetersiz olması nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini aktardı.

Üniversitelerin bu konuyla ilgilenmesini isteyen Demirözü, "İleride bu işe dönüş olur ancak iş yapacak usta bulamazlar" dedi.

- "Şimdilerde vakit geçirmek için dükkan açıyoruz" 

Bakırcı ustası 62 yaşındaki Mehmet Çirkin de uzun yıllar ağabeyiyle bu mesleği yaptıklarını belirtti. Eski dönemlerde bakırdan mutfak gereçleri yaptıklarını ve mesleğin kıymetli olduğunu dile getiren Çirkin, ancak talebin azalmasıyla esnafın hediyelik eşyaya yöneldiğini söyledi.

Uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar durgun bir dönem geçirdiklerini aktaran Çirkin, "Durumumuz malum, turist gelmiyor. Ne desek boş. İnsanlar korkuyor. Ben bile dışarı çıkınca korkuyorum. Eskiden akşam geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalıyorduk şimdi vakit geçirmek için dükkanı açıyoruz, ikindi namazından sonra eve gidiyoruz" diye konuştu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.