Şanlıurfa

Turistler "konik kubbeli otelde" konaklayacak

11:33 29 Aralık 2015
Turistler "konik kubbeli otelde" konaklayacak

HALİL FİDAN - Tarihin ilk İslam üniversitesinin bulunduğu, farklı mimarisiyle turizmin gözdesi Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde ziyaretçiler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bir kümbet evin restore edilmesiyle yapılacak otelde konaklayacak.

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen, Asur ve Emeviler'e bir dönem başkentlik yapan, ilk İslam üniversitesinin kalıntılarının yer aldığı Harran, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 

Halk mimarisinin ürünü konik kubbeli evleriyle turistleri büyüleyen Harran, Şanlıurfa'da en çok ilgi çeken turizm mekanları arasında yer alıyor. Rasathane ve Emeviler döneminden kalma Ulu Cami ise ziyaretçileri adeta tarihe yolculuğa çıkarıyor.

Konaklama sıkıntısı nedeniyle ziyaretçilerin gece kalamadığı ilçede, sorunu gidermek için çalışma başlatan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, koruma altındaki bir kümbet evi, restorasyonunu yaparak butik otele dönüştürmeye hazırlanıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harran'ın önemli tarihi değerlere sahip olduğunu belirtti.

İlçedeki tarihi dokuyu korumak adına çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle "Harran Kümbet Evleri Restorasyonu ve Butik Otel Dönüşüm" projesini geliştirdiklerini söyledi.

- Vatandaşlara örnek olacak

Bu çalışmayla hem ilçedeki konaklama sorununu çözmeye hem de vatandaşlara örnek olmaya çalışacaklarını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Özellikle sur içinde koruma amaçlı imar planı çerçevesinde ayakta olan yapılardan bir kümbet evin hem restorasyonunu yapacağız hem de butik otele çevireceğiz. Bu kapsamda 10 odalı otel düşünüyoruz. Otel tamamıyla koruma kullanma dengesine sadık kalınarak, yerel mimari unsurları barındırılarak yapılacak. Bu anlamda, sur içindeki vatandaşlarımıza, özellikle bu tarz yapıların ev pansiyonculuğu ve turizmde kullanılmasıyla ilgili bir örnek model oluşturacak. Projemizin 2016'nın başında başlayacağını öngörüyoruz. Projenin tamamlanmasıyla özellikle konaklamayla ilgili sorunumuzu halletmiş ve Harran'ın özgün mimarisini turizmde kullanmış olacağız."

Harran'ın turizm potansiyelini artırmayı planladıklarını ifade eden Aslan, bu çalışmalarla tarihi evleri de korumayı amaçladıklarını bildirdi.

Turizmcilerden Ali Kızıl ise turizm yoğunluğu yaşanmasına rağmen konaklama sorunu nedeniyle ziyaretçilerin ilçeden erken ayrılmak durumunda kaldığını belirtti.

Kızıl, otel yapılması durumunda hem daha çok turistin Harran'a geleceğini hem de ziyaret süresinin uzayabileceğini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.