Şanlıurfa

Özbek Türkleri "Rus zulmünü" unutamıyor

11:32 02 Ocak 2016
Özbek Türkleri "Rus zulmünü" unutamıyor

YASİN DİKME / FERİDE PELİN İNAL - Rus işgali nedeniyle 34 yıl önce Afganistan'dan Türkiye'ye gelen Özbek Türkleri, o dönem yaşadıkları zulmü unutamıyor.

Afganistan'ın Bağlan ve Fulkhumri bölgelerinde yaşayan yaklaşık 4 bin Özbek Türkü, SSCB'nin ülkelerini işgalinin ardından 1982'de dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in girişimiyle Türkiye'ye getirildi. Özbek Türkleri, daha sonra Tokat, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi, Hatay ve Gaziantep'e yerleştirildi. 

Ceylanpınar'da kendileri için kurulan Evren Paşa Mahallesi'nde halen yaklaşık 4 bin Özbek Türkü yaşıyor.

Mahalle muhtarı Muhammed Erdem, AA muhabirine, Rusların 34 yıl önce Afganistan'da yaptığı zulmün aynısını, bugün Suriye'de masum sivillere uyguladığını söyledi.

O dönemde yaşadıkları acıları ömürlerinin sonuna kadar unutmayacaklarını ifade eden Erdem, Rusları hiçbir zaman dost olarak görmediklerini dile getirdi.

Rusların merhamet duygusunun bulunmadığını savunan Erdem, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bazı insanlar Rusları dost gibi görmeye çalışıyor. Onlar yanlış yapıyorlar, Rusları tanımıyorlar. Rusların iç yüzünü bilseler kesinlikle yakınlık göstermezler. Bizler onların nasıl bir millet olduklarını yaşayarak gördük. Afganistan'da binlerce masum insan hayatını kaybetti. Şükürler olsun ki Müslüman devletler yardım etti, onları ülkeden kovduk. Kimse onlarla dost olmasın. Ruslar 'Yardım yapacağız' diye Afganistan'a geldiler, sonra halkımızı katlettiler. Bugün de aynısını Suriye'deki Türkmenlere yapıyorlar."

- "Sonuna kadar mücadele etsinler"

Mehdi Yokuş ise savaşın etkilerini uzun yıllar üzerilerinden atamadıklarını belirtti.

Türkiye'nin, kendileri gibi dünyadaki birçok mağdura yardım elini uzattığına işaret eden Yokuş, şunları kaydetti:

"1982'de Rus zulümden kaçarak Türkiye'ye geldik. Sağolsun Türkiye bize kucak açtı, burada güvenli ve huzurlu yaşıyoruz. Bugün Rusya, Suriye'deki Müslüman kardeşlerimize bomba yağdırıyor. Türkmen kardeşlerimizi katlediyor. Ruslar geçmişte bize yaptıklarını bugün Suriyelilere yapıyor. Oradaki Müslüman kardeşlerimiz sonuna kadar mücadele etsinler, inşallah zafere ulaşacaklardır. Bizler Afganistan'da savaşarak Rusları dize getirdik. Türkmen kardeşlerimizin de Rusları dize getireceğine inanıyoruz."

Gaziantep'te yaşayan 75 yaşındaki Esatullah Güvener de ailesinin Özbekistan'da 7 sene Ruslarla savaştıktan sonra 1940'lı yıllarda Afganistan'a sığındığını dile getirdi.

Afganistan'da son Buhara Hanı Alim Han'ın kızıyla evlendiğini anlatan Güvener, "1982'ye kadar Afganistan'da yaşadım, orada elektrik teknisyenliği yapıyordum. SSCB ülkemizi işgal edince, zulme başladı. Eşimin babası son Buhara Hanı olduğu için Rusların bize baskısı Afganistan'da da devam edecekti. Bu nedenle eşim ve çocuğumla Türkiye'ye geldik" dedi.

Yaklaşık 33 yıldır yaşadığı Gaziantep'te çocuklarıyla Özbek lokantası işlettiğini kaydeden Güvener, bu kentin Suriye'deki iç savaştan kaçan binlerce sığınmacıya ev sahipliği yaptığını vurguladı. 

Türkiye'nin tarih boyunca mağdurlara kucak açtığını ifade eden Güvener, "Rusya'nın Suriye'deki saldırılarını görünce yaşadıklarımız aklıma geliyor. Allah Suriyelilerin yardımcısı olsun. İnşallah bir gün bekledikleri huzurlu günlere kavuşurlar" diye konuştu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.