Şanlıurfa

Harranlı çiftlere "evlilik sertifikası" şartı

11:36 31 Ocak 2016
Harranlı çiftlere "evlilik sertifikası" şartı

YASİN DİKME - Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, evlilik sertifikası olmayan çiftlerin resmi nikahı yapılmıyor.

Harran Belediyesi ile Harran Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) Müdürlüğü, çiftlerin evlilik öncesi eğitim almalarını sağlamak amacıyla resmi nikahta "evlilik sertifikası" programını hayata geçirdi. İki kurum arasında gerçekleştirilen protokol gereği sertifika almayan çiftlerin resmi nikahları kıyılmıyor.

Harran Belediyesi, resmi nikah başvurusunda bulunan çiftleri önce SHM'ye yönlendirerek evlilik öncesi eğitim almaları sağlanılıyor. SHM'de görevli uzman personellerce verilen bir günlük eğitimin ardından çiftler evlilik sertifikası almaya hak kazanıyor.

Eğitimde çiftlere, evliliğin püf noktaları, yaşanacak sorunlarda hangi kuruma gidileceği, bir sorun yaşandığında hemen boşanma sürecine girmeden sorunlarını çözümü gibi konular anlatılıyor.

- "Türkiye'de bir ilk"

Harran SHM Müdürü Faruk Çömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayata geçirdikleri uygulamanın Türkiye'de ilk olduğunu söyledi. Evlenecek çiftleri iyi bir evliliğe hazırlamaya çalıştıklarını belirten Cömert, şöyle konuştu:

"Belediye ile yaptığımız protokolle evlenecek çiftler bizlere yönlendiriliyor. Bizler, burada çiftlere bir günlük bir eğitim veriyoruz. Çiftlere, evliliklerinde sorun yaşamaları halinde, birbirlerine karşı sevgi ve saygının ne kadar önemli olduğunu, evlilik sırasında yaşanan sorunlar ve çözüm yolları hakkında bilgi veriyoruz. Çiftler, bizden evlilik sertifikası almadan belediye resmi nikah kıymıyor. Böylece çiftlerin eğitim almasını sağlıyoruz. Bu nedenle ilçede resmi nikah kıyma oranı geçen yıllara göre yüzde 50 arttı. Bugüne kadar 800 çiftimiz, bu eğitimi alarak sertifikalarını alarak resmi nikahlarını kıydı. Amacımız çiftleri doğru bir şekilde eğitmek ve evliliklerinde sorun yaşamamalarını sağlamak. Bu uygulama, Türkiye'de bir ilk, umarız ki diğer kentlere örnek olur."

- "Daha eğitimli bir neslin yetişmesi için"

Haran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ise yaptıkları protokol gereği evlilik sertifikası olmayan çiftlerin resmi nikahlarını yapmadıklarını ifade etti.

Çiftlerin eğitim almasını sağlamaya çalıştıklarını aktaran Özyavuz, şunları kaydetti:

"Bölgemizde evlilikler çok farklı oluyor. Akraba evliliği gibi. İstiyoruz ki çiftler evlenmeden önce hak ve hukuklarını iyi bilsinler, eğitimli aileler olsunlar. Daha eğitimli bir neslin yetişmesi için eğitim gerekiyor. Programımız, vatandaşlar tarafından beğenildi. Bugüne kadar 800 çiftimiz bu eğitimi alarak resmi nikahlarını kıydı. Durumdan memnunuz."

Eğitime katılan Veysi ve Hacer Gündoğdu çifti ise ilk defe böyle bir eğitim aldıklarını belirterek eğitimin evliliklerinde çok faydalı olacağını inandıklarını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.