Şanlıurfa

HRÜ'den prostat kanserinin temelinin araştırılması için proje

14:11 08 Şubat 2016
HRÜ'den prostat kanserinin temelinin araştırılması için proje

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde hazırlanan prostat hücrelerinde "Embryonal Fyn Associated Susbstrat" adlı genin androjen sinyal mekanizmasındaki rollerinin araştırılması amacıyla hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

HRÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Varışlı tarafından hazırlanan proje kapsamında, ilgili genin androjen düzenlemesi yapılarak laboratuvarda gerçekleştirilecek seviye değişimlerinin androjen reseptörü ve onu kontrol eden mekanizmalara etkileri araştırılacak.

Lokman Varışlı, prostat kanserinin erkeklerde en sık tanı konulan kanserlerden biri olduğunu belirterek, "Prostat bezinin gelişiminde androjen adı verilen moleküllerin önemli görevleri var. Bununla beraber, prostat kanserinin gelişiminde ve ilerlemesinde de androjenlerin önemli etkileri olduğu biliniyor. Hücrelerdeki androjen hareketi genellikle androjen reseptörü adı verilen proteinler aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu nedenle androjenle uyarılan ve androjen reseptörünün aktivitesini kontrol eden yeni genlerin belirlenmesi prostat kanserinin moleküler temelinin daha iyi anlaşılması açısında oldukça önemli" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.