Şanlıurfa

Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerin Çocuklarının Eğitime Kazandırılması Çalıştayı

18:47 14 Mart 2016
Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerin Çocuklarının Eğitime Kazandırılması Çalıştayı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, uzun süre okul ortamından uzak kalan öğrencilerin okula uyum konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Bu durum ise başarı düzeylerini olumsuz etkilemektedir" dedi.

Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen "Mevsimlik Tarım İşçisi Ailelerin Çocuklarının Eğitime Kazandırılması Çalıştayı"nda,Türkiye'de sosyoekonomik ve coğrafi şartlardan dolayı birçok kişinin ikamet ettikleri yerleri terk ederek, "mevsimlik gezici tarım işçisi" olarak ülkenin çeşitli bölgelerine göç ettiğini söyledi.

Çocukların zorunlu göçten dolayı eğitimden uzaklaştığını belirten Orhan Erdem, bundan dolayı öğretmen ve öğrencilerin ciddi oranda uyum sorunu yaşadığına dikkati çekti.

Her vatandaşın eğitim hakkından faydalanmasının anayasal olarak bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Erdem, şöyle konuştu:

"Uzun süre okul ortamından uzak kalan öğrenciler okula uyum konusunda sıkıntı yaşıyor, bu durum ise başarı düzeylerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca, onların içinde bulundukları kısır döngüyü kırmalarına da engel olmaktadır. Hükümetimiz, mevsimlik tarım işçisi ailelerin ve bu ailelerin çocuklarının eğitimleri konusunda çalışmalar yapmaktadırlar. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü koordinesinde başlatılan çalışmalar kapsamında bu öğrencilere yönelik istatistiki veriler toplanmıştır. 31 bin mevsimlik işçi aile çocuğunun büyük bir çoğunluğunun Şanlıurfa'da bulunduğu tespit edildi" diye konuştu.

- Barınma zorunluluğu

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mahmut Kaçar da mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması kapsamında, Şanlıurfa, Adana ve Ordu'da düzenledikleri çalıştaylara ilişkin raporu TBMM'ye sunduklarını belirtti.

Raporun tüm partiler tarafından onaylandığına dikkati çeken Kaçar, hazırladıkları çalışmayı da "mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili tespitler ve çözüm önerileri" ile "mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimiyle ilgili değerlendirmeler ve çözüm önerileri" olmak üzere iki temel üzerine hazırladıklarını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle yaptıkları uzun görüşmeler sonucunda bir genelge hazırlandığını da hatırlatan Mahmut Kaçar, "Mevsimlik tarım işçilerinin gittikleri yerlerde en çok karşılaştıkları sorunların başında barınma gelmektedir. Derme çatma yerlerde yaşamak zorunda kalıyorlar. İnşallah bu genelgeyle, bütün valilik ve kaymakamlıkların kentlerine gelen tarım işçilerine barınma yerlerini hazırlamasının zorunlu olduğu, bunun ödeneğinin de genel bütçeden karşılandığı bir düzene geçiyoruz. Bu ay içerisinde genelgemiz yayınlanacak" şeklinde konuştu.

Kaçar, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları çalışmalar sonunda hazırlanan genelgeyle mevsimlik işçi ailelerinin çocuklarımızın eğitimiyle ilgili hiçbir kör nokta kalmayacağını da anlattı.

Çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı ve çeşitli illerden gelen Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve diğer ilgililer katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.