Şanlıurfa

Özbek Türklerinin asırlık iftar geleneği

12:38 18 Haziran 2016
Özbek Türklerinin asırlık iftar geleneği

HALİL FİDAN - Afganistan'dan 30 yıl önce Türkiye'ye getirilerek Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine yerleştirilen Özbek Türkleri, imece usulü camide kurdukları iftar sofrası geleneğini gelecek nesillere aktarıyor.

Afganistan'ın Bağlan ve Fulkhumri bölgelerinde yaşayan Özbek Türkleri, Rusya'nın ülkelerini işgal etmeleri üzerine 1986'da getirildikleri Ceylanpınar ilçesinde kendi kültürlerini de yaşatmaya çalışıyor.

Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yaklaşık 2 bin 500 Özbek Türk'ü, her yıl ramazan ayında birlikte camide iftar açma heyecanını yaşıyor. Asırlık geleneklerini gelecek nesillere bırakmak isteyen Özbek aileler, torunlarının da atalarının izinden gitmesini istiyor.

İftar saatine yakın camilerde bir araya gelen Özbekler, imece usulü kurdukları sofrada yan yana oturuyor, dua ediyor. Ramazan boyunca her gün çorba, Afgan pilavı, kavun ve karpuzla iftarlarını açan Özbekler, bu geleneği uzun yıllardır sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Evrenpaşa Mahallesi Muhtarı Sefer Muhammet Erdem, AA muhabirine, vatanlarından ayrı olmalarını rağmen birçok gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'de çok mutlu olduklarını ve asla 'üvey evlat' muamelesi görmediklerinin altını çizen Erdem, her iftarda Türkiye için dua ettiklerini belirtti.

- "Çocuklarımız da geleneklerimizi öğreniyor"

Erdem, ramazanın birlik ve beraberlik ayı olduğunu ve bunun gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"Ülkemizden ayrılalı uzun yıllar geçmesine rağmen, bir arada geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Ramazanda da her akşam sırasıyla birisi yemekleri hazırlar ve mahalle sakinlerini davet eder. Bu şekilde iftarımızı birlik ve beraberlik içerisinde açıyoruz. Ayrıca iftar saatinde yoldan geçenleri de davet ederiz. Burada iftarımızı açıp namazımızı kıldıktan sonra bir süre sohbet edip, daha sonra evlerimize gidiyoruz. Memleketimizde de atalarımız bu şekilde yapıyordu. Allah'a çok şükür ramazanda her akşam bir aradayız, çocuklarımızda buraya geliyor ve geleneğimizi öğreniyorlar."

Mahalle sakinlerinden Hayrullah Gülmez de Türkiye'de huzur içinde yaşadıklarını, burada örf ve adetlerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Ramazan ayında ayrı bir heyecan yaşadıklarını anlatan Gülmez, "Yaklaşık 30 yıldır buradayım ve ülkemi çok seviyorum. Genel olarak geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz, ramazanda da oradaki gibi birlikte iftar yapma adetimizi sürdürüyoruz. Bu şekilde sırayla iftar veriyoruz ve Allah'ın verdiği nimetlerle orucumuzu açıyoruz, sonra da dua ediyoruz. Sohbetin ardından teravih namazını kılıp evlerimize gidiyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.