Şanlıurfa

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik Şanlıurfa'da

13:12 23 Mart 2017
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik Şanlıurfa'da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın tarım ürünlerine uyguladığı ambargoya ilişkin, "Bizde rakamlar var. Rus pazarına 250 milyon dolarlık domates satıyoruz ama bu domatesler biraz daha fazlasıyla üçüncü ülkelere gidip oradan Rus pazarına giriyor." dedi.

Bakan Çelik, Şanlıurfa'da düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Rusya'nın bazı tarım ürünlerine yönelik ambargosuna ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Çelik, Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl üzücü bir olayın yaşandığını söyledi.

"Biz de Rus ürünlerine karşı özellikle buğday başta olmak üzere bir ithalat kısıtlaması yapıyoruz." şeklindeki bir değerlendirmeyi doğru bulmadıklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Bu tamamen ithalatçıların talepleridir. İthalatçı neyi nereden alacaksa ona göre hareket ediyor. Böyle bir bakışımızın olmadığını özellikle ifade ediyorum. Kısa süre içinde bozulan ilişkilerini düzelten iki ülkenin tarım alanındaki karşılıklı çiftçileri memnun edecek adımları atması gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum. Bizde rakamlar var. Rus pazarına 250 milyon dolarlık domates satıyoruz ama bu domatesler biraz daha fazlasıyla üçüncü ülkelere gidip oradan Rus pazarına giriyor. Bunu Rus yetkililer de biliyor. Biz de diyoruz ki direkt alışveriş ve satış varken neden dolaylı olarak üçüncü ülkeler niye araya giriyor? Bir anda bir ülkelere A ürünü satışımız; 10 misli, 100 misli, bin misli artmış. Bu neyin ifadesidir? O pazardaki Rus ihtiyacının karşılanmasındandır. Bunlara tevessül edilmeden iki dost ve komşu ülke olarak üzerimize düşen sorumluluklar çerçevesinde hareket etmenin her alanda doğru olacağı inancındayım."

- "Dar gelirli çiftçiler mağdur edilmemeli"

Çelik, Rusya tarafından ilk etapta Türkiye'nin 21 ürününe yasak konulduğunu, daha sonradan bu ürünlerin sayısının 13'e düşürüldüğünü hatırlattı.

Özellikle iki ülke arasındaki alışverişte temel gövdeyi oluşturan sebze ve meyve ihracatına yönelik yasağın halen sürdüğünü aktaran Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Temel ürün olarak gövdeyi oluşturan sebze ve meyve ihracatımızda domates başta olmak üzere bu ürünlerle ilgili yasak devam ediyor. Benim Rusya tarım bakanıyla birkaç kez görüşme imkanım oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın Rusya seyahatlerine katıldım. Her defasında tarımla ilgili konular gündeme geldi ama henüz normalleşme dediğimiz dönemdeyiz. Madem normalleşme oldu aslında hukuki de olmayan bu yasakların kalkması gerekiyor fakat bugüne kadar 13 üründe yasak devam ediyor. Biz yine Türkiye olarak herhangi bir ürün ithalatımızla ilgili bir yasaklama getirmedik. İki ülke arasında yaşanan olaylarda çiftçilerin bir kabahati yok. Dar gelirli çiftçilerimizi bu süreçten mağdur etmenin doğru olmadığı kanaatindeyim ama Rusya 13 ürünle ilgili yasağı sürdürmeye devam ediyor. Umarım bu yasakları bir an önce kaldırırlar."

Bakan Çelik, daha sonra Şanlıurfa gündemine ilişkin de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.