Şanlıurfa

Lise öğrencisi sorgum bitkisinden yakıt üretti

12:29 03 Nisan 2017
Lise öğrencisi sorgum bitkisinden yakıt üretti

Şanlıurfa'da bir lise öğrencisi, sorgum bitkisinden yakıt amaçlı kullanabilecek biyoetanol üretmeyi başardı.

Özel İlgi Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Osman Bengisu, öğretmenlerinin teşvikiyle yaptığı araştırmalar sonucunda sapları hayvan yemi, tohumu ise kuş yemi ve kağıt yapımında kullanılan tatlı sorgum bitkisinden biyoetanol elde etmek için çalışma yaptı.

Öğretmenleriyle sorgum bitkisini yetiştiren Bengisu, ürettiği bitkilerin suyunu sıktıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirerek biyoetanol elde etti. Bengisu, ürettiği biyoetenolle motosikleti çalıştırmayı başardı.

Bengisu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amacının Türkiye'nin enerji ihtiyacına bir nebze de olsa katkı sunmak olduğunu belirtti.

Öğretmenlerinden aldığı destekle sorgum bitkisi üzerinde araştırmalar yaptığını anlatan Bengisu, şunları söyledi:

"Ziraat mühendisleriyle yaptığımız görüşmelerde sorgum bitkisinden benzinin ham maddesi biyoetanol üretilebileceğini öğrendik. Geçtiğimiz yıl bu bitkinin 6 çeşidini temin ederek ekimini yaptık. Elde ettiğimiz ürünleri analiz ettirerek çalışmalara başladık. Bitkinin parçalanması için içinde çeşitli sıvıların bulunduğu ortamda beklettik. Parçalandıktan sonra da içine maya ekleyerek biyoetenol üretmeyi başardık."

Okulun biyoloji öğretmeni Ahmet Kalalı da projeyle amaçlarının Şanlıurfa ve ülkeye faydalı olacak bir enerji kaynağını ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.

Yaklaşık 300-500 dönümünden 300-500 litre biyoetanol üretimi yapılabildiğini anlatan Kalalı, "Türkiye'deki arazilerin 4'te birine bu bitkiyi ekersek Türkiye'nin bütün benzin ihtiyacını karşılamış oluruz. LPG gibi küçük dönüşümle araçları biyoetanol ile çalıştırabiliriz." ifadelerini kullandı.

Okul Müdürü İsmail Aşar ise geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa'da düzenlenen "Uluslararası Türk Dünyası 3. Bilim ve Kültür Şenliği"nde öğrencilerine ait 4 projenin dereceye girdiğini belirterek, "Öğrencilerimize bu konularda tam destek veriyoruz. Onlar da bizi mahçup etmedi ve önemli projelere imza atmayı başardı." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.