Şanlıurfa

Şanlıurfalı kadınlar mozaikle dünya sahnesine çıkacak

11:32 19 Haziran 2017
Şanlıurfalı kadınlar mozaikle dünya sahnesine çıkacak

RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesindeki mozaik atölyelerinde uzun süredir eğitim gören kadınlar, dünyada bu alanda öne çıkan ülkelerin katılımıyla İtalya'da gerçekleştirilecek festivalde Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor.

Halfeti Halk Eğitim Merkezi'nde (HEM) yaklaşık 6 yıldır mozaik üzerine eğitim gören kadınlar, kerpetenlerle kırdıkları farklı renklerdeki mermer parçalarını bir araya getirip tablo ve portreler yapıyor.

Binbir emek ve uzun uğraşlar sonucu, kimi zaman cımbız kullanarak tamamladıkları tabloları yurt içi ve dışındaki fuarlarda sergileyip kentte açtıkları stantlarda satan kadınlar, ürünlerini üst düzey yetkililere de hediye ediyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 bin mermer parçasından oluşan portresini yapıp hediye eden hamarat kadınlar, son zamanlarda farklı bir heyecan yaşıyor.

Halfetili kadınlar, Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği tarafından İtalya'nın Ravenna kentinde 7 Ekim'de düzenlenmesi planlanan, dünyada bu sanat dalında öne çıkan ülkelerinin katılacağı Çağdaş Mozaik Festivali'ne katılmaya hazırlanıyor.

Hummalı çalışmalarını sürdüren kadınlar, bir yandan Türkiye'yi uluslararası platformda temsil edecek olmanın gururunu yaşarken bir yandan da festivalde daha fazla dikkat çekebilmek için sanatın inceliklerini öğrenmeye gayret ediyor.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın portresini de yaptılar

HEM Müdürü Eşref Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en gelişmiş mozaik atölyesine sahip olduklarını ve 6 yıldan bu yana kadınlara eğitim verdiklerini söyledi.

Bugüne kadar yaklaşık 150 mozaik tablo ürettiklerini belirten Arıkan, Türkiye'de ilk defa portre mozaik çalışmalarının da Halfeti'de yapıldığını dile getirdi.

Arıkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilen renkli ve milimetrik 5 bin mermer taşı parçalı mozaik portresine son 3 taşın, kenti ziyarete gelen eşi Emine Erdoğan tarafından konulduğunu hatırlattı.

Kadınların taş ve mozaikten resim yapabilecek kapasiteye ulaştığını anlatan Arıkan, 6 yıl gibi bir sürede bu başarıyı yakaladıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.

Mozaik konusundaki hünerlerinin Türkiye genelinde bilindiğini vurgulayan Arıkan, "Gerek otantik gerek sanatsal gerekse modern çalışmalar buradan çıkıyor. Şu anda Türkiye'nin bir çok yerinde mozaik sergisi açmış bulunmaktayız. Yakın zamanda İtalya'da dünya mozaik festivali yapılacak Türkiye adına da biz katılacağız. Çalışmalarımız ciddi bir şekilde devam ediyor. Normalde sanatsal mozaiklerin yapılacağı çalışmalar bellidir fakat portre çalışma denemelerini ilk biz burada yaptık." diye konuştu.

- Çok emek istiyor

Kurs öğreticilerinden Habibe Babacan da ilçede her dönem mozaik kursu açtıklarını söyledi.

Şimdiye kadar 50 civarında kadının kurslarda eğitim aldığını belirten Babacan, "4-5 kişi bir çalışma yapıyoruz. Küçük küçük taşlarla gölgesini ışığını vererek yapıyoruz. Bazen taş o kadar oyalıyor ki bir taşı yerine oturtmak 20 dakikamızı alabiliyor. Onun için baya bir emek ve zaman harcanıyor." dedi.

Kursiyerlerden Sema Evren ise en çok ışık ve gölge işlemlerinin kendilerini yorduğunu ifade ederek özellikle gözlerdeki bakışı yakalamak için bazen bir taşı defalarca söküp taktıklarını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.