Şanlıurfa

Savaş mağdurlarına "el-ayak" oluyorlar

11:08 31 Ekim 2017
Savaş mağdurlarına "el-ayak" oluyorlar

RAUF MALTAŞ - Ülkelerindeki iç savaşta vücutlarına şarapnel isabet etmesi nedeniyle el ve ayaklarını kaybeden Suriyeliler, son teknoloji ürünü 3D yazıcıların kullanıldığı Şanlıurfa'da açılan ortez-protez merkezi sayesinde her şeye rağmen hayata tutunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Türkiye'de en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan kentlerden Şanlıurfa'daki savaş mağdurları, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Kuveyt merkezli Beyt-ül Zekat Kurumunun ortak girişimiyle sağlık hizmeti almaya başladı.

Merkez Karaköprü ilçesindeki ortez-protez merkezine getirilen savaşta bacaklarını veya ellerini kaybeden Suriyeliler, ücretsiz olarak protezlerinin hazırlanmasının ardından fizik tedavileri de yapılarak yeniden hayata tutunuyor.

AID Şanlıurfa Sorumlusu Dr. Necmi Eşiyok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacıların acılarını hafifletmeye çalıştıklarını söyledi.

Sığınmacıların protez aşamasının titizlikle takip edildiğini ifade eden Eşiyok, kadın, çocuk veya erkek ayrımı yapmaksızın her ihtiyaç sahibine aynı hizmeti sunmaya çalıştıklarını belirtti.

- 23 kişi faydalandı

Suriye'deki iç savaşta birçok kişinin uzvunu yitirdiğini anlatan Eşiyok, söz konusu kişilerin ruhsal ve fiziksel sıkıntılarının giderilmesine katkı sağlamak istediklerini dile getirdi.

Uzun vadede hizmet vermeyi planladıklarını vurgulayan Eşiyok, "Ortak proje üreterek Suriyelilere yönelik ortez-protez desteğini tamamıyla ücretsiz veriyoruz. Klasik yöntemin dışında Türkiye'de ilk defa kullanılan 3D printer ile ölçüler otomatik olarak alınıyor. Uzuvları kişinin vücuduna uygun bir şekilde üretebiliyoruz. Şu ana kadar 23 hastanın protezini uyguladık. Önümüzde yine ihtiyaca binaen sığınmacılara hizmetimiz sürecek. Projeksiyonumuz iki yıl ve sonrasını planlıyoruz, uzun vadede sığınmacılara yönelik yardımımız devam ediyor." diye konuştu.

- 70 yaşında protezi oldu

Suriye'nin Haseke kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden gelen 70 yaşındaki Mustafa Haci, merkezin desteğiyle protez sahibi oldu.

Sol bacağını iki yıl önce ülkesindeki bombalı saldırıda kaybettiğini anlatan Haci, "Doktorlara teşekkür ederim, sağlığıma kavuştum. Çok heyecanlıyım yeniden ayağıma kavuştum doktorlara teşekkür ediyorum. Şimdi biraz daha rahat bir şekilde hayatımı sürdüreceğime inanıyorum. Türkiye'ye bize desteği için çok minnettarız." dedi.

Sağ ayağını kaybeden Yusuf Tayyar ise uzun soluklu tedavinin ardından proteze kavuşabileceğine işaret ederek, her şeye rağmen hayatta kalabilmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.