Şanlıurfa

Besicilerin "kuzu" heyecanı

10:07 13 Kasım 2017
Besicilerin "kuzu" heyecanı

Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler, son günlerde kuzuların doğumuyla farklı bir telaş yaşıyor.

Yaklaşık iki milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu kentte, verilen destekler ve geliştirilen projeler sayesinde hayvancılık sektörü yeniden cazip hale geldi.

Kentin farklı bölgelerinde hayvancılıkla uğraşan besicilerin sonbaharla birlikte koyunları da doğurmaya başladı. Gece gündüz demeden hayvanlarının bakımını yapan besiciler, kuzu doğumlarının başlamasıyla yoğun günler yaşıyor.

Yeni doğan kuzuları soğuk havadan ve hastalıklardan korumak için çaba gösteren yetiştiriciler, yavruların büyümesi için yoğun bir çalışma dönemi geçirecek.

Besiciler, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından nisan-mayıs aylarında binbir emekle besledikleri kuzuları satışa hazır hale getirecek.

Ülkenin et sektörüne önemli katkı sağlayan Şanlıurfa'da, her sezon 800 bin civarında erkek kuzu yetiştirilip satılıyor.

- "5-6 ay kuzularla bebek gibi ilgilenmemiz gerekiyor"

Tek Tek Dağları bölgesinde hayvancılıkla geçimi sağlayan Übeyyit Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzuların besicinin en büyük geliri olduğunu belirterek, hayvanlarla yakından ilgilendiklerini söyledi.

Kuzuların yeni doğmaya başladığını, bu nedenle de işlerinin arttığını anlatan Taş, "Kuzular ilk doğduklarında süt emmede sıkıntı yaşayabiliyor. Süt içmeyince de çabuk hasta oluyorlar. Bunun için onları sürekli kontrol ediyoruz. Ayrıca hastalıklara karşı doğumdan bir kaç gün sonra aşı yapıyoruz. Biraz büyüdükten sonra yem takviyesine başlıyoruz, yani 5-6 ay kuzularla bir bebek gibi ilgilenmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Besici Mehmet Çetin ise koyunlarının yavrulamasıyla işlerinin dahada arttığını ifade etti.

Kuzuların besiciler için çok önemli olduğunu vurgulayan Çetin, "Kuzular en büyük gelirimiz, bu nedenle onlara iyi bakmak durumundayız. İşlerimiz arttı ama kuzuları seviyoruz, her koyun doğurduğunda ayrı bir heyecan yaşıyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.