Türkiye'nin tarım için ilk rüzgar tribünü

Türkiye'nin ilk rüzgar enerjisiyle tarımsal arazi sulaması yapacak olan rüzgar enerji santrali Eskişehir'de hizmete girdi.

Türkiye'nin tarım için ilk rüzgar tribünü
Türkiye'nin tarım için ilk rüzgar tribünü
GİRİŞ 30.05.2013 16:50 GÜNCELLEME 30.05.2013 16:50

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı, Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında oluşturulan rüzgar enerji santralinin açılışında yaptığı konuşmada, enerjinin tarımsal alanlarda kullanılmasının önemine dikkati çekerek, tarımsal alanda yapılan bütün çalışmaların nihayi hedefinin gıda güvenliği olduğunu söyledi.

Enerjide yenilenebilir kaynaklara yönelmek gerektiğini belirten Sarı, "Ülkemizde rüzgar enerjisinden elektirik üretimi yüzde 4-5 civarındadır ve hızla artmaktadır. Enstitümüzde böyle bişey olması son derece önemli. Bu santralin enstitüye doğrudan katkısından ziyade, buradan oluşacak yaygın etkiyi daha çok önemsiyorum. Üreticilerin burada görüp kendi işletmelerinde bu türbini kullanması bizleri sevindirecektir" dedi.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır da enstitü hakkında bilgi vererek, 88 yıldır tarımsal araştırmalara öncülük ederek, Türk tarımına hizmet sunmaya devam ettiklerini belirtti.

Tarım çalışmalarında verimiliği artıran en büyük etkenlerden birinin "sulama" olduğunu kaydeden Çakır, şöyle konuştu:

"Özellikle su kaynaklarının çok iyi değerlendirilmesi, ürünlerin verimlerinin artırılması ve bunların yeni teknolojilerin geliştirilmesi çerçevesinde 2011 yılından itibaren BEBKA ile bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla fosil atıkların çevreye olan etkilerini azaltmak ve rüzgar enerjisini tarımsal sulamada kullanmak için bir proje gerçekleştirdik."

Projenin Koordinatörü Tolga Arabacı ise proje hakkında bilgi vererek, "Enstitümüzün 2 bin 800 dekar arazisinde tarımsal araştırma faaliyetleri yapmaktayız. Başta buğday ve arpa olmak üzere baklagillerden nohut, fasülye, mercimek gibi tahılların ıslah çalışmalarını yürütürken, ıslah çalışmalarında kullanmış olduğumuz elektrik pompalarının yıllık enerji sarfiyatı 25 bin lira civarındadır. Bu elektrik ihtiyacını karşılamak için yılda 100 bin kilovat/saat elektrik enerjisi üretme kapasiteli 50 kilovat gücündeki rüzgar enerjisi santralinin projesini hazırladık" ifadelerini kullandı.

2011 yılında BEBKA'nın yenilenebilir enerji mali destek projesi kapsamında, yenilenebilir enerjiye geçişin sağlanması amacıyla kredi destek çağrısı aldıklarını ve BEBKA'ya başvurduklqarını anlatan Arabacı, şunları kaydetti:

"Değerlendirmeler sonucunda proje destek alamaya hak kazandı. 50 kilovat gücündeki rüzgar türbinimiz, rüzgarın hareket enerjisini mekanik enerjiye daha sonra elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Gövde dönüş sistemi sayesinde kanatlarını 360 derece döndürebilmekte böylece rüzgarın estiği yöne otomatik olarak yönelmektedir. Türbinin uzaktan kontrol sistemi sayesinde internet üzerinden 24 saat izlenerek rüzgar hızı ve üretilen enerji miktarı gibi bilgilere ulaşılabilmekte, uzaktan durdurulup, fırtınalı havalarda sistem güvenliğini sağlamaktadır. Tarlaların sulama ıhtiyacı olmadığı zamanlarda da ürettiği enerjiyi enstitüye verecektir."

Konuşmaların ardından törene katılan Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Halil Çankaya ve Çakır, projeye emeği geçenlerle, açılış kurdelesini kestikten sonra rüzgar türbinini çalıştıran butona basarak, santrali faaliyete geçirdi.

Rüzgar Türbini

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisi üzerine yapılan santralin ayrıca Türkiye'de tarımsal sulama alanında ilk rüzgar türbini olma özelliğini taşıdığı ifade edildi.

BEBKA'nın 2011 yılı Çevre ve Enerji Mali Destek Programı kapsamında yürütülen, "Rüzgar Enerjisinin Tarımsal Sulamada Kullanılması" projesiyle, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin sağlanması ve enerji verimliliğinin artırılması kapsamında rüzgar türbini kurularak üretilen elektrikle tarımsal sulamada kullanılan derin su kuyusu pompalarının enerji ihtiyacı karşılanacak.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL