Kotil: Bundan sonra ne olur bilmem

THY Genel Müdürü Temel Kotil (THY'nin Tel Aviv seferleri) "Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bu konudaki talimatlarıyla gideriz." dedi.

Kotil: Bundan sonra ne olur bilmem
Kotil: Bundan sonra ne olur bilmem
GİRİŞ 24.07.2014 18:45 GÜNCELLEME 24.07.2014 18:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin Tel Aviv seferlerinin kesilmesinin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün talimatıyla olduğunu, ikinci 24 saatte girilen durumla ilgili bundan sonra ne olacağını bilmediğini söyledi.

Kotil, Isparta Ticaret ve Sanayi Odasının (ITSO) davetlisi olarak geldiği Isparta'da, Vali Vahdettin Özkan'ı makamında ziyaret etti.

Temel Kotil, burada yaptığı konuşmada, THY'nin 4'üncü kez "Avrupa'nın en iyi hava yolu şirketi" seçildiğini, bunun da THY'yi marka haline getirdiğini kaydetti.

Bu yılki yolcu saysının 60 milyona yakın olacağını ifade eden Kotil, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bahtı çok açık. Çünkü Asya ekonomisi çok hızlı büyüyor. Avrupa ekonomisi de güçlü bir ekonomi. Biz de hava yolu olarak bunu yaşıyoruz. İstanbul'dan dünyaya en fazla uçan hava yolu biziz. Daha doğrusu yurt dışı en çok şehre hizmet veren hava yoluyuz."

- Tel Aviv seferleri

Kotil, bir gazetecinin, THY'nin Tel Aviv seferlerinin durdurulmasına ilişkin sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Tüm dünya Tel Aviv'e seferleri kesti. Amerika'da, Avrupa'da bunu yapanlar oldu. Sivil havacılık eksenli gidiyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bu konudaki talimatlarıyla gideriz. Seferler tekrar kesildi. İkinci 24 saatteyiz. Bundan sonra ne olacağını bilemem. Gazze'de üzüntümün çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ama bunun Tel Aviv uçuşlarıyla ilgisi yok. Oradaki duruma herkes gibi biz de üzülüyoruz."

THY'nin maaşları krediyle ödediği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de Kotil, haberleri, "talihsiz bir haber" diye nitelendirdi. Durumu borsaya da bildirdiklerini belirten Kotil, şöyle konuştu:

"Bu haberin aslı yok. 2002 yılında kar ettik. Ondaki sonraki her yıl kar ediyoruz. Vergi, kira ve amortisman önceki gelir olarak geçen EBITDA'dan (vergi öncesi kar) 7-8 yılda ortalama yüzde 18 gibi bir rakam tutturduk. Bu da havacılıktaki rakamların üç, dört katı oluyor. Allah'a şükür bugüne kadar zarar ettiğimiz yılımız yok. 2002'den günümüze 3 milyar dolar gibi bir nakit biriktirdik. Bunun bir kısmını yatırımlarda kullandık, kullanıyoruz. 2 milyar dolara yakın bir kısım da kasamızda duruyor. Bunu uçakların ön ödemesinde kullanıyoruz. Filomuz neredeyse 260'a geldi. 64 yeni uçak getirdik. Bunları hem finanse ettik hem ara ödemelerini yaptık. 2008-2009 krizinde finansal olarak dünyada en güçlü şirket olmuştuk. Toplam kar oranında birinciyiz zaten. 2008-2009'da dünya 6'ncısıydık ama 6. büyük hava yolu değildik o zaman. Şimdi de 6. değiliz ama buna yaklaşıyoruz."

- "Yurt dışı uçuş noktası 215 oldu"

Kotil, THY'nin yeni noktalara seferlerinin olup olmayacağının sorusuna da her zaman yeni güzergahlar olacağını ifade etti. Cezayir'e bir noktaya uçarken ikincisini koyduklarını ve iki seferin daha başladığını kaydeden Kotil, şunları söyledi:

"Afrika'da yeni bir nokta başlattık. Fransa'da da yeni bir nokta başlattık. 70 yurt dışı uçuş noktası şimdi 215 noktaya kadar geldi. Her yıl da aşağı yukarı 10-15 yeni hat koyarak devam ettik. Uçulan ülke sayısına göre dünyadaki en büyük hava yolu şirketiyiz. Yurt dışı şehir sayısında en büyük hava yoluyuz. Toplam network büyüklüğünde uçtuğumuz yurt içi ve yurt dışında da dördüncüyüz. Nasip olursa yıl sonu itibarıyla üçe çıkarız. Önümüzdeki diğer şirketler Amerika'nın şirketleri."

- Kamalak ve eşinin uçağa alınmadığı iddiası

Kotil, Saadet Partisi Lideri Mustafa Kamalak ve eşinin KKTC dönüşü THY personeli tarafından uçağa alınmadığı iddiasına yönelik de "Biz tüm yolcularımıza sahip çıkarız. Onu bilin. Orada VIP ile ilgili bir uygulamada aksaklık yaşanmış. VIP bizim kontrolümüzde değil. Bunu için üzgünüz. Ama tüm yolcular bizim baş tacımızdır. Başta Mustafa Bey olmak üzere" dedi.

Konuşmanın ardından Vali Vahdettin Özkan, Kotil'e gül ürünleri, Kotil ise Özkan'a uçak maketi hediye etti.

Valilik ziyaretinin ardından Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ı ziyaret eden Kotil, Günaydın ile görüşmesinin ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odasında sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    kim ki o ne iş yapar. özelliği nedir normal vatandaş gibi otursun yolculuğunu yapsın.Bu ülkeye hiçbirşey vermemiş aksine büyük insanların arkasında onların emeğini sömürerek makam mevkiye çıkmış onuda kar gibi eriterek yok olacaklardır inşallah
    Cevapla