Ruslar'ın talebi iç piyasayı endişelendirdi

Türk üreticilerin Rusya'ya yapacağı süt ve süt ürünleri ihracatı iç piyasada endişeye yol açarken, sektörü de ikiye böldü...

Ruslar'ın talebi iç piyasayı endişelendirdi
Ruslar'ın talebi iç piyasayı endişelendirdi
GİRİŞ 01.09.2014 14:15 GÜNCELLEME 02.09.2014 09:26
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış


Kenan Biter'in haberi

ABD ve AB'nin, Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol nedeniyle Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik içerikli yaptırımlara ‘gıda ambargosu’ ile karşılık veren Ruslar, süt ve süt ürünleri ithalatında rotayı tamamen Türkiye’ye çevirdi ve söz konusu ülkelerden meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurarak Türk üreticilere ithalat kapısını açtı.

Bu sürpriz gelişme sonrasında Türk üreticiler ise harekete geçerek Rus pastasından pay kapabilmek için ilgili birimlere gerekli müracaatları yapmaya başladı.

Yapılan müracaatlar kapsamında Rus yetkililerin Türkiye’deki süt üreticileri nezdinde yaptığı incelemeler neticesinde ise ilk etapta üç markaya ihracat onayı çıktı. O firmaların ise Aynes Gıda, Pınar ve Algida olduğunu bildirildi.

Yalnız Rus tarafına ihracat yapacak firma sayısı bu 3 firma ile sınırlı kalmayacak. Başvurusunu yapmış 50'den fazla firmanın da çok yakında Rus tarafından izin alacağı belirtiliyor.

1.5 MİLYAR DOLAR GELECEK

Öte yandan Rus pazarına yapılacak ihracatlar ile Türk firmaları da ihya olacak. Çünkü İlk etapta 1 yıl boyunca yapılması planlanan sevkiyattan Türk üreticilerinin kasasına 1,5 milyar dolarlık bir rakamın gireceği öngörülüyor.

Yaşanan tüm bu gelişmeler üreticiler nezdinde mutluluk yaratırken, iç piyasada ise daha şimdiden ''Süt ve süt ürünlerine zam mı gelecek?'' endişelerine yol açmaya başladı.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz sektör temsilcileri ise ikiye bölündü.

FİYATLAR OLMASI GEREKEN SEVİYEYE GELİR

Türkiye’de süt fiyatlarının olması gerekenin zaten altında olduğunu ifade eden Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, firmaların ayakta kalabilmesi için 1 kilo sütten 1,5 kilo yem alınması gerektiğini ancak şu an gelinen noktada üreticilerin 1 kilo sütü sattığı zaman 1 kilo 100 gram yem alabildiğini söyleyerek, 400 gram geride olduklarını belirtti.

Üreticilerin devamlılığı için bu formülün tutturulmasından başka çarenin olmadığını söyleyen Yıldız, Rusya’ya yapılacak ihracat ile fiyatların artmasının ise sütü olması gereken rakamlara taşıyacağını kaydetti.

STOKTA 100 GRAM DAHİ SÜT YOK!

Sanayicilerin elinde 100 gram dahi süt stokunun olmadığını da iddia eden Yıldız, ''Var'' diyenlerin ise yalan söylediklerini öne sürerek, ‘’ Türkiye’de süt üretimi azaldı çünkü üretici sütünü değer fiyata satamadığı için hayvanını kesmek zorunda kaldı. Sütün azalmasındaki ikinci bir temel neden ise beslenme…  Havaların sıcak olması yüzünden iyi beslenemeyen hayvanların veriminde  % 20 oranında bir düşüş var. O yüzden firmalar ancak günlük üretip günlük satıyorlar.’’ diye konuştu.

ÜRETİCİLER ÇİFTLİKLERDE SIRAYA GİRECEK

Rusya’ya yapılacak ihracat kapsamında çok yakın zamanda aracıların süt çiftliklerinin kapısında sıraya gireceğini ve çiftçinin elindeki sütü almak için kıyasıya rekabete tutuşacağını söyleyen Yıldız, bu durumunda en çok çiftçinin işine yaracağını söyledi.

Rus tarafından izin verilen firmaların yetkilileri ise yapılacak ihracatın iç piyasada herhangi bir olumsuzluk yaratacak büyüklükte olmayacağını öne sürüyor…

2.5 YILLIK ÇALIŞMANIN SONUCU

Rus tarafından kendilerine verilen ihracat izninin Rusya ile AB arasında ki anlaşmazlıkla alakalı olmadığını sanıldığının aksine yaklaşık 2,5 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu ifade eden Aynes Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, verilen izinlerin de hemen yarın ürün sevkine izin vermeyeceğini belirterek satış yapılacak firmaların tespit edilmesi  ve fiyat üzerinde anlaşma vs. gibi süreçlerin tamamlanması gerektiğini söyledi.


İHRACAT FİYATLARI ETKİLEMEZ!

Rusya ve AB ülkelerinin damak tadının birbirine benzer olduğunu bu yüzden de AB’nin ihraç ettiği ürünlerin standart kendi ülkelerinde satış yaptıkları ürünler olduğunu dile getiren Serin,  kendilerinin ise Rusya’ya ihraç edecekleri ürünleri özel olarak üretileceklerini o yüzden de bugün sipariş alınması halinde en erken 3 ay sonra yükleme yapılabileceğini aktardı. Serin, yapılacak ihracatın da iç piyasada herhangi bir olumsuzluk yaratacak büyüklükte olmayacağını da sözlerine ekledi.

GEREKLİ ÇALIŞMALARDAN SONRA BAĞLANTILARI KURACAĞIZ

Türkiye’de süt üretiminin verilen desteklerin de etkisiyle 18 milyon tonu aştığını ve süt üretiminde dünyanın önde gelen süt üreticilerinden birisi haline geldiğini aktaran Yaşar Holding (Pınar Grubu) İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, sektörün sağlıklı büyümesi için iç talebin yanı sıra ihracatın da artması gerektiğini belirterek, ‘’ Uzun süredir stratejik olarak potansiyel gördüğümüz ve etüd ettiğimiz bu pazardan pay alacak olmaktan dolayı, Türkiye süt üreticileri ve ülke ekonomisi adına son derece mutluyuz. Pınar Süt olarak dünya ve Avrupa Birliği standartlarına uygun üretim gerçekleştiriyor ve 40’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra, Rusya’da da bağlantılarımızı oluşturmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 9
  • ÖMER HÜSEYİNOĞLU 9 yıl önce Şikayet Et
    İHRAÇ EDİLSİN. İsterse süt 2 TL olsun.Şayet 60 kuruşa Sütaşa satmaya devam ederse bir kaç seneye kadar ithal bilmem ne sütü içmek zorunda kalırız. Üreticiyi düşünelim.
    Cevapla
  • ömer ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    sıra sütte mi. rusya ya yumurta ihracatı yapılacak dediler hemen bir koli yumurta 8 tlden 12 tl oldu.sütte 2tl den 4 tl olur. yetkililer de seyreder. türkiye nin ödeyeceği bu yıl ödemesi gereken dış borç 220 milyar dolar.bu borcu sütle yumurtayla inşallah öder...
    Cevapla
  • Turgut İşleyen 9 yıl önce Şikayet Et
    Düşünmeye gerek yok. Rusya ya gerçek kaliteli sütü satalım para kazanalım sonra çin den kalitesiz süt tozu alalım. Yerli halka slandırıp sulandırıp satalım. Daha önce onbinlerce ton alınıp bu ülkede eritilmedi mi.
    Cevapla
  • burak burak 9 yıl önce Şikayet Et
    ekonomi, sağlık, hukuk, siyaset... bu alanlarda gereksiz ve anlamsız tartışmalara gerek yok,. biz müslümanız, müslüman gibi yaşarsak, rabbimize layık kul, habibine layık ümmet olursak, her şeyimiz kendi kendine yola girecektir, rabbimiz bunu vaad ediyor, haşa güvenmiyor muyuz ona?
    Cevapla
  • Kadıoğlu25 9 yıl önce Şikayet Et
    sizin üretime bakış açınız işte bu kadar basit. yarın Rusya sizden süt almadığı zaman ne yapacaksınız? süt fiyatları şu anda bile pahalıyken buna ucuz diyorsanız benim söyleyecek hiçbir şeyim yok. Bana kalırsa herkes kendi süt ve süt ürünlerini üretecek bir birliktelik oluşturmalı yoksa bizler çok yakında tereyağının kilosunu 100 TL'ye almaya başlarız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle