Kıtalararası yerli füze için kritik pazarlık

Uzun menzilli füze çalışmalarına hız veren Türkiye, hava savunma sistemi ile ilgili kararını kısa bir süre içinde vermeye hazırlanıyor.

Kıtalararası yerli füze için kritik pazarlık
Kıtalararası yerli füze için kritik pazarlık
GİRİŞ 22.12.2014 11:23 GÜNCELLEME 22.12.2014 11:33
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye, silah sanayinin millileştirilmesine dönük çalışmalar kapsamında kritik adımlar atmaya devam ediyor. Batının her türlü engelleme girişimine rağmen uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde 3.4 milyar dolarla en uygun teklifi veren Çin’li firmayla görüşmelerde sona gelindi.

Türkiye’ye uzun menzili füze inşa kapasitesi de kazandıracak ihalede son süreye girildi. Savunma Sanayii İcra Komitesi, önümüzdeki ay içinde nihai kararını vermek üzere toplanacak. Teknoloji transferine sıcak bakan Çinli CPMIEC firmasının teklifi kabul görürse, ilk üretim sonrası savunma sanayimiz kıtalar arası milli füze üretme teknolojisine erişmiş olacak. 

SON KARAR OCAK AYINDA VERİLEBİLİR

ATAK helikopterleri, milli savaş gemisi MİLGEM, 4. jenerasyon Altay tankı, insansız hava araçları, milli piyade tüfeği ve daha pek çok gelişmiş silahla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savunma ve saldırı kapasitesini artıran AK Parti Hükümeti, parasal karşılığı olmayan deneme yanılma yöntemleri ile ulaşılabilecek uzun menzilli füze teknolojisine erişim için ilk adımı atıyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanacak Savunma Sanayi İcra Kurulu, Çinli CPMIEC firmasının 3.4 milyar dolarla en iyi teklifi verdiği uzun menzilli hava savunma sistemi FD-2000’lerle ilgili nihai kararını verecek. ABD ve Avrupa Birliği’ne üye Fransa, İtalya ikilisinin NATO kanalıyla ihalenin Çinli firmaya verilmemesi yönünde yoğun baskı uyguladığını ifade eden askeri kaynaklar,  teknoloji transferine sıcak bakan firmayla ilgili kesin kararının önümüzdeki Ocak ayı içerisinde verileceğini belirtiliyor. Savunma çevreleri bazı bürokratların Çinli firmadan vazgeçilmesi için kulis çalışması yaptığını ifade ediyor. 

YILMAZ: HENÜZ GÖRÜŞMELER TAMAMLANMADI

Uzun menzilli füzeler için Çinli firmayla görüşmeler devam ederken ikinci ve üçüncü teklifleri sunan firmalara da bu tekliflerin geçerlilik sürelerini uzatmaları yönünde talepte bulunduklarına işaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Muhtemelen henüz görüşmeler tamamlanmadı. Bir daha süre uzatımı isteyeceğiz. Ocak ayında yapacağımız Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında bunun da çerçevesini somut bir hale getiririz" dedi.

Bakan Yılmaz, füze konusundaki karar üzerinde en etkili hususun teknolojik paylaşım olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN BAĞIMSIZ SANAYİ"

"Bağımsız bir Türkiye istiyorsak savunma sanayisinde kendine yeterli bir Türkiye olması lazım. Savunma sanayisinde bağımsız olmayan bir ülkenin bağımsız olduğu söylenemez. Biz diyoruz ki birincisi teknolojik paylaşımı, ikincisi ortak üretimi... Ortak üretim dediğimiz Türkiye'deki sanayinin katılımı. 3,5 milyar dolarlık bir projenin bir kısmı Türkiye'de üretilsin istiyoruz. Ama teknolojik transfere imkan veren bölümlerin Türkiye'de üretilmesini istiyoruz. Yoksa teknolojik transferi gerektirmeyen, fason üretimlerin Türkiye'de yapılması değil. Teknoloji transferi bir, Türkiye'de ortak üretim iki, en kısa zamanda teslim üç, bir de fiyatın makul olmasıyla dört başı mamur bir teklif bekliyoruz. Bu ana kadar bunlar oldu mu? Türkiye açısından en iyi neticeyi almak için görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.

FD-2000 SEÇİLİRSE, BU ALANDA İLK TEKNOLOJİ TRANSFERİ OLACAK

ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin’in PAC-3, Avrapa’nın (Fransa-İtalya) Eurosam SAMP/T, Rusya’nın S-400 ve Çin’in ise FD-2000 füzeleri ile yarışa girdiğini fiyat-performans ve yerli sanayiye teknoloji transferinde en cazip teklifi Çinli CPMIEC firmasının verdiği belirtiliyor.

Kaynaklar, Çinli CPMIEC firmasının 3.4 miyar dolarlık teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye’nin tarihinde ilk defa uzun menzilli füze teknolojisini deneme, inceleme, kilit konumdaki ileri teknoloji aksamları görme ve üretme fırsatına sahip olacağına dikkat çekiyor. Ortak üretimin tamamlanmasından sonra katedilecek her aşamanın milli kıtalararası füze üretiminde kilometre taşı olacağını kaydeden askeri kaynaklar, yerli sanayinin bu sayede kaybettiği 50 yılı geri alabileceğine dikkat çekti. 

ÖNEMLİ BİR AÇIK KAPATILACAK

Türkiye alacağı bu füze sistemi ile uzun menzilden ve yüksek irtifadan gelen füzelere karşı koruma sağlayacak. Türk Hava Kuvvetleri’nin elinde çoğunlukla ABD menşeili kısa ve orta irtifa savunma füzeleri bulunurken uzun menzilli füzelere karşı bir kalkan sistemi bulunmuyor.

‘Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi’ kapsamında Türkiye, 4 adet savunma sistemi kurmayı planlıyor.

Türkiye’nin almak istediği hava savunma sistemi, uzun menzilli füze tehditlerini Türk hava sahasına girmeden yok etmeyi amaçlıyor. NATO’nun füze kalkanı radarları Malatya Kürecik’te konuşlanmasına rağmen, muhtemel bir saldırıda fırlatılacak savunma füzeleri Türkiye’nin dışında bulunuyor. Bu yüzden Ankara’nın kendi savunma sistemine sahip olması şart. Ayrıca savunma bürokratları uzun menzilli füze sisteminin ‘caydırıcı’ etki taşıyacağını da kaydediyor.

İŞTE O FÜZELER

Türkiye’nin alacağı FD-2000 füzeleri, Çin Ordusu’nun uzun menzilli hava savunma füzesi HQ-9’un ihraç modeli. Füzelerin etkili menzilleri 125 kilometreye kadar çıkıyor. Sistemin en önemli parçası, “arama, tespit ve takip radarı.” Radar aynı anda 100 hedefi takip ediyor. Çin menşeili CPMIEC’in ürettiği füze sistemi 2’li ve 6’lı bataryalar halinde konuşlandırılabiliyor. Füze 180 kilogramlık patlayıcı başlık taşıyor. Füze ilk olarak 1980’de üretildi, ancak bugüne kadar çok sayıda modernizasyondan geçti.

KAYNAK: HABER7, YENİ AKİT,
YORUMLAR 12
  • savas 9 yıl önce Şikayet Et
    125 km ? nasil kitalararasi fuzeymis bu boyle ? milyon km oteye millet tonlarca yuk tasiyor yeter artik , kurun orta anadoluya 100 km2 lik girisi kapali ozel izne tabi alani , kurun fabriklari teknoloji bolumlerini bu millet en iyisini yapar !
    Cevapla
  • murat 9 yıl önce Şikayet Et
    vay arkadaş bu işlerde çok geri kaldık kıtalararası füzeler nükleer bombalar adamlar dünyadan füze fırlatıp uzayda ki uyduyu vuruyorlar darısı inşallah en kısa zamanda bize
    Cevapla
  • Yörük KURT 9 yıl önce Şikayet Et
    Sallayıp duruyorlar .....
    Cevapla
  • eyüp 9 yıl önce Şikayet Et
    daha ne bekleniyor ABve ABD daima 3 .dünya ülkesi görüyor bizi her şey ile onlara bağımlımı olacağız yine de çin oyalama takdiği sürdürülmesine izin verilmemesi sağlanmalı birzamanlar ABD nin yaptığı gibi
    Cevapla
  • Emin Kaya 9 yıl önce Şikayet Et
    125 km menzil az,bu menzil icin 3.4 milyar dolar cok buyuk para, 500 km menzil olmali ki dusman korksun, aldigimiz silah, Tahrani veya Sama, hatta tealivive,kadar menzili olmali ki caydiriciligi olsun, diger turlu kitalar arasi fuze denmez ona, 125km icin ayrilan 3.4m asalsana ver yapsin sana kralini
    Cevapla
  • ibrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    125 km az degil cünkü bunlar hava savunma füzesi yani gelen füzeleri cok yüksek irtifada vurur.türkiyenin elinde zaten firtina füzeleri var 300 km menzilli.suan 800 kmye ulasildi.1500 km icin calisiliyor.hava savunma füzeleri ayri bir sistemdir uzun menzilli füzelere karsi koruma saglar.
    Cevapla
  • yusuf 9 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar bu sistem adı üzerinde füze savunma sistemi yani savunma yani patroit in yerine 125 çok iyi 200 binliği biz yapıyoruz zaten çok gerideyiz adamlar 60 sene önce yapmışlar
    Cevapla
  • memmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Kardes o para fuzenin mesafesi icin verilmiyor.. amac o fuzeyi radarla hedefe kilitleyebilecek sistemi turkiyeye getirmek.... o geldikten sonra zaten mesafeyi turk muhendisleride uzatip degisik versiyonlarini ureticekler.
    Cevapla
  • füze 9 yıl önce Şikayet Et
    dostum sen anlamadın galiba şu füze savunmada 125km etkili ve kıta dan kıtaya fırlatılabiliyormu... ve alınacak sistem sadece füze değil... teknoloji transferi ile beraber o mebla ödenecek yane al bu füzeleri .. ve nasıl imal edebilirsen daha iyisini imal et anlamındadır... kuru füzeye kimse şu paraları vermez... vesselam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle