Safranbolu'da gezilecek yerler: Tarihi ve doğal güzellikler

Eski Osmanlı konakları ile donatılmış taş sokakları ve tüm güzel detayları ile Safranbolu her yıl dünyadan binlerce turisti kendine çeken kadim bir yer. Mutlaka görmeye, keşfetmeye değer noktalar Safranbolu'da gezilecek yerler olarak karışımıza çıkıyor. Biz de kadim gezi noktasına dair tüm detayları; Safranbolu evleri, Safranbolu'da ne yenir, Safranbolu'ya nasıl gidilir gibi konularda bilgileri haberimizde verdik.

Safranbolu'da gezilecek yerler: Tarihi ve doğal güzellikler
Safranbolu'da gezilecek yerler: Tarihi ve doğal güzellikler
GİRİŞ 16.01.2020 14:57 GÜNCELLEME 16.01.2020 14:57

Safranbolu Anadolu'yu en güzel yansıtan muazzam tarihine ve doğaya sahip gezi rotalarımızdan sadece birisi. Safranbolu'da gezilecek yerler birbirinden farklı noktalardan oluşuyor. Birbirine uzak olmayan bu noktaları yoğun bir yürüyüş ile keşfedebilirsiniz. Tarih kokan sokaklar, huzur veren doğasında yeşili ile herkesi davet eden bir yer Safranbolu. Arnavut kaldırımlar, beyaz boyalı, cumbalı şirin evler ve sokaklara açıklan ahşap kapılar. Bu özellikler bir hikayedeki 17'inci yüzyıl Anadolu sokak betimlemesi gibi görünse de aslında halen yaşamakta olan bir kültür. Siz de Safranbolu evlerini görmek, Safranbolu'da ne yenir tatmak için yola koyulabilirsiniz. Safranbolu'ya nasıl gidilir konusunda detaylı bilgi haberimizde yer alıyor.

 

 

Zamana meydan okuyan yapısıyla Safranbolu kültürü...

SAFRANBOLU

Batı Karadeniz'in Karabük ili sınırları içerisinde bulunan Safranbolu, tipik eski Osmanlı mimarisinin yaşayan en somut örneklerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu, mütevazılığın içindeki zarafeti gözler önüne seren bir dokuya sahip. Özellikle Eski Çarşı mahallesi çevresinde konuşlanan bu tarihi doku, bölgeye masalsı bir hava katıyor.

 

 

Tek bir kalemden çıkma gibi aynı tipte inşa edilen iki katlı, cumbalı beyaz evleri tepeden izlemek, sizi zamanın ötesinde bir yolculuğa çıkartacak.

ESKİ ÇARŞI

Şehrin tarihinin en önemli parçası Eski Çarşı, Safranbolu'nun tam merkezinde.
Uzun yokuşlar ve dar kaldırımlar ile bezeli bu semt, Osmanlı mimarisini hala yaşatıyor. Lezzetli yemekler yiyebileceğiniz gibi Eski Çarşı'da tarihe ve kültüre de doyacaksınız. Eski Çarşı'nın hemen girişinde yer alan meydanın sağından yürüyerek sokaklarda kaybolmaya hazır olun, gözlerinizi açık tutun. Çünkü tarihi bir maceraya atılıyorsunuz...

SAFRANBOLU EVLERİ

Meydanın sağından yürürken sizleri tarihleri 17'inci yüzyıla kadar dayanan şirin konaklar karşılayacak. İlçenin her yerinde bulunan bu güzel binalar UNESCO koruması altında tutuluyor. Tarihe meydan okuyan yapısıyla, tüm zarafetiyle dimdik ayakta duran evleri izlemeye doyamayacak, fotoğraf makinelerinizi bu sokaklarda eskiteceksiniz.

Sokakların arasında gezerken, bazı evlerin üzerinde müze tabelaları göreceksiniz. Müzeye dönüştürülmüş evlere girerek tarihi dokunun bir parçası olabilir, dönemi yaşayabilirsiniz.

SAFRANBOLU'DA GEZİLECEK YERLER

Ara başlığımızda Safranbolu'da gezilecek yerler dedik ancak bu ilçede bulunan her yer, aslında gezilecek yer konumunda.

Her bir sokak, her bir köşe başında ilginizi çekecek tarihi dokular, mimari detaylar ve kültürel unsurlar barındıran bu şirin ilçede öne çıkan yerler arasında, ilçenin tepesinde görkemli binasıyla Kent Tarihi Müzesi, sadece kuş cıvıltısı ve su seslerini duyabileceğiniz huzur yuvası Gizli Cennet Taş Değirmen ve Tokatlı Kanyonu bulunuyor.

SAFRANBOLU'DA NE YENİR ?

Safranbolu da Türk mutfağının en lezetli örneklerinin yapıldığı ve afiyetle yenildiği yerlerden biri. Yöreye özgü mantı Peruhi, bir çeşit pide olan Bükme, kuyu kebabı bölgenin en meşhur yemeklerindendir.

Bununla birlikte yörenin tatlıları da oldukça meşhur. Bölgeye isim kaynağı olan safran bitkisiyle yapılan Safranlı lokum ile Safranbolu baklavası da sevilen ve afiyetle yenilen yiyeceklerinden.

Meyveli Bağlar Gazozu, Su simidi ve lezzette Kayseri ile yarıştığı iddia edilen Kastamonu pastırması da bölgenin diğer lezzetleri arasında.

SAFRANBOLU'DA NEREDE KALINIR ?

Safranbolu'ya gelip burada konaklamak isteyenler için alternatifler oldukça bol. Yöresel Safranbolu Evleri'nde kalmak isteyenler için güzel haber; tıpkı müzeler gibi bazı evler de pansiyon ve butik otel olarak kullanılıyor.

Uygun fiyatlara burada konaklayabileceğiniz gibi eski evlerin de tadını çıkartabilirsiniz.

SAFRANBOLU'YA NASIL GİDİLİR?

Safranbolu'ya gelmek isteyenler için iki alternatif bulunuyor. Hava yolu ile Kastamonu'ya giderek Karabük'e aktarma yapabilir, buradan da şehir merkezinden kalkan araçlar ile Safranbolu'ya ulaşabilirsiniz.

Bir diğer alternatif de kara yolu. Otobüsler ile şehrinizden Karabük'e direkt olarak gelebilir, buradan yine Safranbolu'ya giden araçlar ile ilçeye ulaşabilirsiniz. Ufak bir dipnot: Bazı otobüs firmaları Safranbolu'ya kadar yolcularını götürebiliyor.

Önerilen içerik; Kapadokya'da gezilecek yerler

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL