Lezzet dolu bir yolculuk: Türkiye'nin gastronomi başkenti Gaziantep

Lezzeti ve çeşitliliği ile Türkiye gastronomi haritasının tam ortasında yer alan Gaziantep şehri, tarihi ve mutfağıyla turizmin önde gelen kentlerinden biri. Gezilip görülecek, yenilecek şehirlerin ilk sırasında yer alan Gaziantep, tüm detaylarıyla burada.

Lezzet dolu bir yolculuk: Türkiye'nin gastronomi başkenti Gaziantep
Lezzet dolu bir yolculuk: Türkiye'nin gastronomi başkenti Gaziantep
GİRİŞ 04.10.2019 09:33 GÜNCELLEME 19.06.2020 16:49

Güney Doğu'nun Batı'ya açılan kapısı olan Gaziantep, tarihi ipek yolu üzerinde milyonlarca yıllık kültürü ile varlığını sürdürüyor. Tarihi kalıntılarının yanı sıra kültürel miras olarak da oldukça dolgun ve doygun bir kent olan Gaziantep, mutfağı ile öne çıkıyor.

"Türkiye'nin Gastronomi Kenti" unvanına layık görülen bu şehir, tatlıları, yemekleri ve özelllikle kebapları ile hem gözü hem de karnımızı doyuruyor.

Karşınızda Türkiye'nin mutfağı Gaziantep...

 

 

TARİHE IŞIK TUTAN KENT

Gaziantep ülkemizin en önemli tarihi kentlerinden biri. Sebebiyse ipek yolu üzerinde bulunan bu şehir, aynı zamanda daha da geçmişe gidildiğinde Mezopotamya uygarlıklarından bir kent. Tarih öncesi çağlara kadar giden yapılar, geçmişe ışık tutarken, geçmişin sanat tarihi için de önemli bir kent burası.

Yakın ve uzak bölgesel tarihin en önemli eserleri buralarda yer alıyor. Kent bu özelliği ile tarihe ışık tutuyor.

GAZİANTEP'TE GEZİLECEK YERLER

Gaziantep denilince akla gelen bir diğer unsur da mağara, müze ve pazarları. Tarihin izine burada rastlayabileceğiniz gibi kentte oldukça yaygın olan bu üçlü Gaziantep'in olağan yerlerinden.

O mekanlardan bazıları da şu şekilde:

- Şahinbey Savaş Müzesi

Milli Mücadele tarihinin en önemli parçalarından olan ve Gaziantep kahramanı Şahinbey'i ve o yıllarda sarfedilen çabayı anlatan müze, şehrin en özel müzelerinden biri.

- Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi

Gaziantep Kalesi’nin içinde bir bölüm olan Panorama Müzesi, mücadele dönemini anlatan bir diğer müze. İçerde yer alan galeride Antep halkının ve askerlerin İstiklal Savaşı’nda verdiği mücadele anlatılıyor. 

- Hamam Müzesi

Hamam Müzesi, Osmanlı hamam kültürünün sergilendiği bir müze haline getirilip o dönemi anlatan bir yer. Dönem teknolojisine ilişkin ipuçları da veren müze, heykellerle birlikte gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar dönem canlandırması yapıyor.

- Zeugma Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep’in en önemli turist noktası denilebilir, bunun sebebi içerisindeki eserlerin uluslararası popülariteye sahip olması. Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olan Zeugma'nın en önemli eseri de Çingene Kızı mozağidir. Bulunması, birleştirilmesi ve sergilenmesi sırasında büyük hassasiyet ile çalışılan bu eser, uluslararası seviyedeki en önemli sanat eserlerimizden biridir.

Özellikle. 2011’de açılan müze dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak açılmış ama sonradan 2014 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılmasıyla Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın ikinci en büyük mozaik müzesi haline gelmiş. 1700 metrekare gibi epey büyük bir alana yayılan eserler yaklaşık iki bin yıllık mozaikler.

Müzedeki mozaikler Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılmış bu yüzden özellikle arkeolojik olarak çok değerli ve dünya çapında bilinen bir müze burası.

- Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep'in en ünlü çarşısı olan Bakırcılar Çarşısı, adından da anlaşılacağı üzere bakır eşyaların yapılıp satıldığı yer olarak geçiyor. Türkiye nin en iyi bakır işçiliğinin ygapıldığı yer olan bu çarşıda, bakırın her formunu bulmanız mümkün.

Bakır sahanlar, çaydanlıklar, cezveler, bardaklar işleyen ustalar göreceğiniz bu yerden sevdiklerinize bakır ev gereçleri alabilirsiniz.

- Zincirli Bedesteni

Bakırcılar Çarşısı'nın daha küçüğü olan Zincirli Bedesteni,  özellikle baharat, hediyelik eşya gibi otantik şeylerin satıldığı yer olarak biliniyor. Bunun yanı sıra bazı dükkanlarda da sebze, et vb. gibi yiyecekler de satılıyor.

Zicirli bedestenine ilave olarak Antep'te Hüseyin Paşa ve Kemikli Bedestenleri olmak üzere iki tane daha çarşı bulunuyor.

LEZZET DİYARI

Antep'in en çok merak edilen, beklenen ve iştah açıcı kısmı olan mutfağına geldi sıra. Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor. Biz o kadarını anlatamasak da bir kısmını yazımızda tanıtacağız.

Birbirinden lezzetli kebapların kaleme alınacağı bu kısım karnınızı acıktırabilir, aman dikkat..!

GAZİANTEP'TE NE YENİR?

Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında bulunan kebap çeşitleri geliyor. bilinen türlerinin dışında yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ve tas kebapları olmak üzere çok sayıda kebap çeşidi yapılıyor. Gaziantep'te ne yenir sorusunun cevabı öylesine uzun ki bu cevabı burada bulduğunuz yemekler ile alabilmeniz bile çok mümkün değil. Tatmanız gerekecek..!

Bununla birlikte Gaziantep mutfağı UNESCO Miras listeleri tarafından tescillenmiş, özgünlüğü kanıtlanmış. Her biri özellikle tadılması gereken lezzetlerin hiç birini kaçırmak istemeyeceksiniz.

- Beyran

Bir çorba olan Beyran, aslında çorbadan çok sulu ve etli bir yemek gibi. Zira başlangıç sayılabilecekler arasında yer alan çorbaya göre beyran adeta bir ana yemek. Et suyu, pirinç, et, sarımsak, iç yağı ve bol acı ile hazırlanan bu yemek, sabahları Anteplilerin kahvaltısı. 

- Ali Nazik

Gaziantep'in en çok bilinen kebaplarından biri olan Ali Nazik, iki çeşitten yapılıyor. Kıyma ve kuşbaşı olmak üzere iki farklı şekilde yapılan bu kabap, yoğurt ve yağ sosu ile servis edilirken, damaklarda tadına doyulmaz bir lezzet bırakıyor.

- Küşleme

Gaziantep denilince akla ilk gelen yemek olan Küşleme, etin en lezzetli hali. Sinirsiz, yumuşak bir et olan Küşleme, koyunun omurgasında yer alan bir parça etten yapılıyor. Tadının bozulmaması adına terbiyesiz sadece tuzlanarak mangalda hafif pişirilerek tüketilen bu et, Antep'e gidilip yapmadan dönülmemesi gerekenler listesinde yer alıyor.

- Patlıcan Kebabı

Köz üzerinde lokum gibi pişirilen patlıcanı ve lezzetli eti ile tadına doyulmaz Gaziantep Patlıcan Kebabı, mutfağın en lezzetli yiyecekleri arasında yer alıyor.

- Soğan Kebabı

Köz üzerinde pişirilen arasına et konularak soğanlarla yapılan bu kebap, soğan sevmeyenleri dahi lezzeti ile büyülüyor. Soğan Kebabı, mutfağın en lezzetli yiyecekleri arasında üst sıralarda bulunuyor.

- Nohut Dürüm
Gaziantep için kebap ve tatlı şehri denir ama turistik ziyaretten sıyrılmak ve daha sade bir şeyler yemek istiyorsanız burada imdadınıza nohut dürüm yetişecek. Pidenin içinde nohut, maydanoz, limon gibi son derece basit malzemelerle hazırlanan bu farklı lezzeti yemeden dönmeyin. 

Gaziantep'in yöresel yemekleri arasında yer alan diğer lezzetler, yuvalama, içli köfte, simit kebabı ve eşkili köfte gibi yiyecekler de yer alıyor.

SARAYLARA LAYIK TATLILAR
Antep denilince akla bir diğer gelen unsur da baklava özelindeki tatlıları. Şerbetli tatlıların dile gelip vücut bulduğu Antep’te baklavanın tüm çeşitlerini,doyasıya yiyebilirsiniz. Şöbiyetten fıstıklı sarmaya, dolamadan kare baklavaya kadar tüm çeşitleri doya doya yiyebilirsiniz.

Baklava özelinde dememizin sebebi mutfağın tatlı kısmının büyük bir kısmını baklava oluşturuyor olsa da bunun dışında damakları şenlendirecek başka tatlılar da var.

Künefe, Batma Kaymak ve Katmer bu şehrin diğer lezzetleri arasındaki yerini alıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL