Avrupa kapılarının anahtarı: Schengen

Avrupa ülkeleri AB'nin ortak vize programı Schengen'e bağlı. Schengen ile Avrupa'nın tüm ülkelerini gezme imkanınız bulunuyor. Peki Schengen vizesi nasıl alınıyor ? Detaylar haberimizde...

Avrupa kapılarının anahtarı: Schengen
Avrupa kapılarının anahtarı: Schengen
GİRİŞ 24.02.2020 13:38 GÜNCELLEME 08.07.2021 12:56 KAYNAK HABER7

Berlin, Paris, Roma, Barselona ve diğerleri. Avrupa'nın en gözde kentleri. İçinde gezgin ruhu bulunan hemen herkesin gitmek istediği bu yerler, hayal listelerimizin en üst sıralarında. Nasıl gidilir sorularını aradığınız sırada karşınıza bir anahtar çıkıyor. Adı Schengen, yani Avrupa'ya açılan kapı...

 

 

Avrupa hayalini kuran herkesin alması gereken Schengen vizesi nasıl alınır sorusunun cevabını bu yazıda bulacaksınız. Siz şimdiden gideceğiniz yeri seçin, bilet işlemlerinizi başlatın. Çünkü vizenize kavuşmanız kolaylaşacak. 

 

 

SCHENGEN VİZESİ NEDİR

Öncelikle Schengen vizesi nasıl alınır konusuna girmeden önce size Avrupa'nın anatharı Schengen'den bahsedelim. Avrupa Birliği'nin 5 ülkesi arasında 1985 yılında imzalanan anlaşma ile yürürlüğe giren ve 26 ülkenin tek bir vize ile gezilebildiği belgeye verilen bir isimdir Schengen.

Esasında ismini Lüksemburg'da bulunan küçük bir kasabadan alan bu vize, aradan geçen 34 yılda tüm Avrupa'nın kapılarını aralayan bir anahtara döndü. 

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Avrupa'ya giden anahtara sahip olmanın, yani Schengen vizesi nasıl alınır sorusunun cevabı da işte tam bu maddede. Aslında Avrupa ülkelerinin Türklere vize verme konusunda zaman zaman zorluk çıkarttığı algısı doğru, fakat vizeyi almak o kadar da zor değil.

Schengen vizesine sahip olabilmek için öncelikle herhangi bir çeşitte pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresiyle elinizde bulunması gerekiyor. Hangi ülkeye gitmek istiyorsanız o ülkenin Türkiye'deki temsilciliğinden vize başvuru evrakı almanız ve doğru bir şekilde doldurup imzalamanız gerekiyor.

SCHENGEN VİZESİ ÜCRETİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden (TÜRSAB) yapılan duyuruda yeni vize kanunu gereğince, Schengen vize başvuru ücretinin 2 Şubat 2020 itibariyle 60 Euro'dan 80 Euro'ya yükseltildiği belirtildi.

Duyuruda şu ifadelere yer verildi:

"2 Şubat 2020 tarihi itibariyle şubelerimiz tarafından 80 Euro tahsil edileceğini ve başvuru sırasında vize ücretinin tam ve hazır getirilmesi rica olunur. Vize ücreti, vize işlemleri karşılığında dış temsilcilikler (Konsolosluk/Elçilik) adına Euro olarak tahsil edilmektedir"

Bunun yanı sıra AB vatandaşlarının aile üyeleri, öğrenciler, araştırmacılar ve 12 yaşın altındaki çocuklardan alınmayacağı açıklandı. Ayrıca vize başvuruları seyahatten 6 ay öncesine kadar yapılabilecek.

SCHENGEN VİZESİ İÇİN HANGİ EVRAKLAR İSTENİYOR?

Bu iki ana unsur sizin resmi başvuru için olmazsa olmazınız. Bunun yanı sıra fiziki başvuru sırasında da sizden istenen bazı dokümanlar da var. Schengen'e uyumlu olan biyometrik fotoğraf ile gidilecek ülkeye ait uçak bilet ve rezervasyon kayıtlarınız ile seyahat amacınızı belirten bir detaylı yazı gerekiyor. Eğer iş yeriniz tarafından gönderilecekseniz bu evrak listesine kurumunuzdan alınmış resmi bir yazıyı da eklemenizde fayda var.

Bunların yanı sıra mali döküm belgeleriniz de vize başvurusunda aranan evraklar arasında. Maaş belgeniz, SGK hizmet belgeniz ve hesap cüzdanlarınız da başvuru için aranan evraklardan olurken seyahat sigortası da yaptırdığınıza ilişkin belgeyi temin etmeniz gerekiyor.

Tüm bu belgeleri tamamladıktan sonra Schengen vizenizi gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan alabilirsiniz. Avrupa Birliği ülkelerinde maksimum en fazla 90 gün boyunca kalabilirsiniz.

SCHENGEN VİZESİ İLE GİDİLEBİLECEK ÜLKELER

Yaklaşık 3 haftalık bir bekleme sürecinin ardından konsolosluk sizinle temasa geçti, pasaportunuz teslimata hazır denildi. Pasaportunuzu alıp baktığınızda içerisinde Avrupa'nın anahtarı olan vizenizi gördünüz ve seyahate hazırsınız.

İşte karşınızda Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler listesi:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Estonya, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Yunanistan, Hırvatistan.

SEYAHAT ETMEDEN ÖNCE UYARILAR

- Schengen vizesinizi aldıktan sonra yapacağınız ilk seyahat, vizenizi aldığınız ülke olmak mecburiyetinde. Örneğin Hollanda Konsolosluğu'ndan vizenizi aldıysanız, Avrupa'ya girişte ilk kapısınız Hollanda olmak durumunda. Hollanda'ya giriş yapmanızdan sonra başka bir ülkeye girişinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

- Vizenizi aldıktan sonra Schengen'in tipine muhakkak dikkat edin. Tek giriş, çift giriş ve çoklu girişli olarak verilen Avrupa vizelerinde, vizenizi aldığınızda üzerini muhakkak kontrol edin. Zira üzerinde yazan ibarelere göre bir sonraki seyahatinizde yeniden vize almanız gerekebilir, vize sürenizin bitim süresi henüz dolmasa bile!

-Başvuru sırasında yanınızda olan önemli evraklarınızı, Avrupa'ya gittiğinizde de mümkünse her zaman yanınızda taşıyın. Özellikle sigorta poliçeniz bu noktadaki en önemli ihtiyaçlarınızdan biri olacak. Zira bu poliçeler sizi 30 bin euroya kadar oluşabilecek fiziki kaza, hasar ve hastalık durumlarında en büyük yardımcınız olacak.

KOLAY SCHENGEN VİZESİ VEREN ÜLKELER

Bu bilgiler ile Schengen'e kavuşmanız oldukça rahat olacak ancak son bir püf noktası var. Türk vatandaşlarının kolay Schengen alabileceği bazı ülke temsilciliklerini de tecrübeler ile sabit bir şekilde sizinle bilgi olarak paylaşıyoruz.

Şaşıracaksınız ancak en kolay Schengen alınabilecek ülkeler arasında ilk sırada Yunanistan var. Her ne kadar zaman zaman siyasi ve uluslararası anlaşmazlıklar yaşanıyor olsa da sınır komşusu olmanın avantajı ile Yunanistan'dan kolay Schengen alınma imkanı bulunuyor.

İkinci sırada da İspanya bulunuyor. İspanya seyahati boyunca yetecek kadar parayı banka hesabında gösteren kişiler İspanya Schengen vizesini kolaylıkla alabiliyor. Yurt dışı seyahati planlayanlar ve henüz nereye gideceğine karar verememiş kişiler, İspanya'nın iyi bir alternatif olduğunu düşünebilir. 

Türk vatandaşlarının kolay Schengen vizesi alabildiği bir diğer ülke de İtalya. Turizm gelirlerini arttırmayı hedefleyen İtalya, vize işlemleri sırasında çok fazla zorluk çıkarmıyor. 

Bu üç ülkenin yanı sıra Fransa ve Macaristan da Türk vatandaşlarına kolay Schengen vizesi veren diğer ülkeler. Bu ülkelerin beşi de İlk Avrupa seyahati için oldukça güzel ülkeler. Başvurularınızı buralardan yapmanız durumunda Avrupa seyahatinizin tadını doya doya çıkartacaksınız.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL